În urma unor reclamații primite de la consumatori, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Timiș a inițiat, miercuri, o acțiune de control care a vizat doi operatori economici din Orțișoara.
„Au fost controlați Hanul Potcoava Norocoasă și Brutărie Patiserie Noar 2021, iar pentru neregulile constatate, comisarii timișeni au aplicat următoarele sancțiuni: două amenzi contravenționale, în valoare totală de 40.000 de lei; oprirea definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme; oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficiențelor, pentru Brutărie Patiserie Noar 2021 și propunere de închidere a unității până la șase luni pentru Hanul Potcoava Norocoasă”, a anunțat comisarul-șef Mihai Alin Gubandru de la Protecția Consumatorilor Timiș.
Potrivit acestuia, abaterile de la legislație constatate de comisari, în timpul controalelor, s-au referit la aspecte precum utilizarea unor spatii de depozitare a alimentelor, a unui bloc alimentar cu infiltrații de umezeală, igrasie, bălți de apă.
Comisarii au găsit insecte vii și moarte așezate pe mesele de lucru, între materii prime, prinse în grăsimea alimentară întărită pe utilaje, mobilier, pereți și ușă.
S-a mai constatat folosirea unor materii prime fără elemente de identificare-caracterizare necesare determinării conformității produselor, așezate direct pe pardoseala murdară, comercializarea unor preparate fără data preparării, păstrate în recipiente, unele direct pe paviment, sub masa de lucru și neutilizarea unor produse profesionale de igienizare a spațiilor, utilajelor, veselei si tacâmurilor.
De asemenea, controalele au scos la iveală folosirea unor spații improprii desfășurării activității, utilizarea unor materii prime si preparate legume mucegăite, mâncare de mazăre cu peliculă uscată pe suprafață, cartofi curățați păstrați într-un vas de plastic în apă, cu porțiuni de spumă, precum și comercializarea unor produse de patiserie care prezentau, pe suprafață, insecte.
Alte nereguli găsite se referă la utilizarea unor vitrine de expunere la comercializare, a produselor de panificație-patiserie insalubre; utilizarea unor cuptoare, neigienizate corespunzător și a unor tăvi arse și existența insectelor vii și moarte în spațiul de preparare și coacere, inclusiv pe produsele finite.
„Toate locațiile se redeschid doar după reverificare făcută de către noi. Nerespectarea măsurii de închidere, de către operator, se sancționează cu închiderea unității pe o perioadă de la 6 la 12 luni”, a mai precizat Gubandru.
Foto: OPC Timiș
Trimite articolul
XInimaginabil este doar cum un sef OPC a fost platit cel putin 1 an degeaba, timp in care clientii au fost serviti din mizeria asta de patiserie. Hai sa ne abtinem de la comentarii uimite de genul. Inimaginabil e cum dansul e inca in functie. Si cum pe consumatori nu-i despagubeste nimeni, nici macar nu se pune problema despagubirii.
-
Despagubire pt ce? Doar in instanță si doar daca se dovedește ca de la ei ti s-a făcut rau. Cam greu
E ceva normal in Romania, mai ales la tara unde controale ioc….
Bai baiatule! Mi s-a intors stomacu… incredibil!