„Worschtkoschtprob” a fost iniţial o manifestare desfăşurată în redacţia ziarului, acolo unde cititorii aduceau, pentru degustare și concurs, mostre ale cârnaţilor făcuţi în casă, juriul fiind reprezentat de redactori. Însă în anii 80, în plină criză alimentară, comuniștii nu au văzut cu ochi buni concursul și l-au interzis.
„Evenimentul a început în 1972, când s-a lansat această ofertă de a participa la o degustare a cârnaților bănățeni, în redacția ziarului Neue Banater Zeitung de atunci. Acest lucru a dăinut timp de peste zece ani în redacție, unde veneau 30-40 de persoane și jurizarea s-a făcut de către redactorii paginii în grai șvăbesc. În anii 80 s-a sistat pentru că a venit acea criză alimentară și autoritățile de atunci n-au văzut cu ochi buni faptul că comunitatea germană se înfruptă acolo la sărbătoarea cârnaților, pe când în magazine nu se găsea mai nimic. Atunci au fost acele semnale să nu se mai țină acest eveniment. În 1994 a fost reluat acest gen de evenimente, iar un an mai târziu am ieșit din redacție și am făcut accesibil evenimentul mai multor persoane”, ne-a declarat Siegfried Thiel, redactor-șef al săptămânalului Banater Zeitung.
Evenimentul a fost organizat anul acesta de „Banater Zeitung” în parteneriat cu Forumul Democrat al Germanilor din Banat, Asociația FunkForum, Primăria și Consiliul Local Lovrin.
Organizatorii concursului „Degustarea cârnaţilor bănăţeni”, ce a avut loc, joi, la Căminul Cultural din Lovrin, au fost copleșiți de numărul mare de participanți. Astfel, la ediția de anul acesta s-au înregistrat cele mai multe probe de până acum: 50 la număr.
Un juriu alcătuit din cinci membri a „testat” toate cele 50 de tipuri de cârnați.
„Eu încep cu optica, trebuie să arate a ceva și apoi consistența, dacă e mai moale, mai tare, apoi punctez condimentele, să nu iasă un condiment în față”, a declarat pentru Tion Franz Wissenz, membru al juriului.
Zeci de persoane au luat parte la evenimentul care a fost presărat cu momente artistice. După deliberarea juriului, locul I i-a revenit lui Siller Christof, un timișean stabilit de două decenii în Germania, care a venit acasă special pentru Degustarea cârnaților bănățeni.
„Sunt născut în Comloșu Mic și trăiesc în Germania de 20 de ani. Am venit special pentru concursul acesta. Am adus două probe, 10 și 11. De 20 de ani tăiem porcul și facem cârnații așa”, ne-a declarat Siller Christof.
După ce mulți ani evenimentul a avut loc doar la Casa „Adam Müller Guttenbrunn” din Timișoara, s-au organizat manifestări de acest gen la Sânnicolau Mare (2012), Lugoj (2013), Sântana (2014), Lipova (2016), Bocșa (2017), Șag (2018), Buziaș (2019), Biled (2020) și Lenauheim (2022). În 2023, manifestarea s-a ținut la Guttenbrunn.
Pe aceeași temă:
FOTO. Pentru a 12-a oară, un timișorean a câștigat „Degustarea cârnaților bănățeni”
Trimite articolul
XDe asta Banatul e putin mai bine decat alte zone si asa o sa ramana. Pentru ca exista oameni simplii cu pasiune si cu educatie multiconfesionala si laica peste altii. Protestantism, catolicism, ortodoxie, acces la scolile din Germania, Ungaria, Serbia, Croatia, Slovacia si altele pun premisele unei intelegeri ceva mai solide asupra lucrurilor si faptelor. Asa cum pe nemti, olandezi, si nordici nu poti sa ii prinzi asa nu vor putea nici alte regiuni sa prinda Bnatul. Sanatatea asta multiculturala va face mult timp, din pacate, diferenta. Banatenii nu se uita spre Moscova, nu se uita spre Istambul. Se uita spre Berlin si spre vest. Asta nu poti sa bati. Felicitati castigatorului, mi-o dat o pofta de carnati de m-am tavalit pe jos cu Glovo-ul meu cu tot. Cand il prind ii fur tot spaisul!
-
👍
-
E atât de ”bine” Banatul încât nu a avut cu ce să se prezinte în ”anul capitalei culturale”, 2023. Nu a îndrăznit să se prezinte cu ”Festivalul cârnaților” și ”Festivalul ceaunelor”, știa bine că s-ar face de râs în fața întregii lumni. Așa că l-a cerșit și primit cu titlu de împumut pe Brâncuși din Oltenia și s-a prezentat cu el. Iar cu Brâncuși te poți prezenta oriunde pe planeta asta, cu ”Festivalul cârnaților”, însă, nu.
-
V-am lasat prosti cand am plecat,si v-am gasit si mai prosti cand m-am intors. C. Brancusi despre olteni….
-
Unde a zis asta si cui? Ca tu esti xenofob stim si putem dovedi prin multele tale comentarii xenofobe; iar xenofobia e cam nepotrivita cu nickname-ul “Pavel Chinezu” pe care il folosesti batandu-ti astfel joc de el.
-
Am pus de doua ori link-uri dar se pare ca tion le conzureaza.Da un search pe google cu cuvintele astea.Ca se pare ca nu prea iti cunoasti istoria, oltene,dar vorbesti de Pavel Chinezu…
-
-
-
Nu aveti dreptate. Anul trecut Worschtkoschtprob a avut loc la Timisoara. Tocmai fiindca a fost capitala culturala. In rest va recomand sa vorbiti doar in nume propriu.
-
Nu a remarcat nimeni ”Worschtkoschtprob”-ul (majoritatea nici nu a auzit de el), s-a văzut doar Brâncuși. Am căutat acum pe Internet despre ”Worschtkoschtprob”-ul din 2023, am găsit un articol în media locală si am aflat vestea cea mare pentru întreaga Europă culturală: familia Țintoi a câștigat această competiție ”de renume mondial”. Apropo, ”Worschtkoschtprob”-ul ăsta bănățenesc are și secție/expoziție permanentă la Museum of Modern Art New York?
-
-