Dacă în trecut era o provocare să găsești copii pentru ca școala să nu se închidă, în prezent, la Dumbrăvița pare tot mai dificilă asigurarea de locuri suficiente – și asta mai ales datorită investițiilor făcute în educație, cu școli atractive, care pun accentul pe mediile moderne și stimulante, încurajând învățarea și creativitatea deopotrivă.
În toamna anului 2023, în comuna de lângă Timișoara a fost inaugurată o nouă clădire a Școlii Gimnaziale Dumbrăvița, construită cu bani europeni pe strada Creației. Desprinsă parcă din filme, școala „smart” are opt clase, dotate cu table inteligente, laboratoare de științe și tehnologie, un bazin pentru înot, cabinet medical, bibliotecă și sală de sport. În plus, sălile au mobilier modern și aparate de aer condiționat, pentru a fi cât mai confortabile.
Amenajarea bazinului didactic nu a fost gata chiar din prima zi de școală, însă acum acesta poate fi folosit de toți copiii din Dumbrăvița, nu doar de elevii școlii.
„În prezent, în anul școlar 2023 – 2024 avem 2.400 de elevi; avem 90 de clase, grupe în toată unitatea, dintre care 27 de grupe sunt la creșă și la grădiniță – aproximativ
600 de preșcolari și antepreșcolari, iar celelalte 63 de clase sunt la școală. Anul școlar următor vor termina patru clase de a VIII-a și avem cel puțin 14 clase de pregătitoare care s-au s-au înscris în acest an școlar. […]Părinții sunt mulțumiți în cea mai mare parte. Desigur, e foarte greu să-i mulțumești pe toți – 100% nu există, dar numărul mare de copii care vin la Dumbrăvița, cererile și solicitările în acest sens, sunt un semn că școala din Dumbrăvița este căutată și apreciată. Avem rezultate bune la evaluările naționale și cadre didactice calificate, profesioniste și care își desfășoară activitatea în bune condiții.
Ați văzut toate dotările, școala are tablă inteligentă cu videoproiector, tablă magnetică, aer condiționat, scanner de documente, sunt toate dotările noi și mijloace moderne pe care profesorii și dascălii le folosesc în activitatea didactică”, a explicat pentru Tion directorul școlii, Adrian Nicola.
Pentru ca elevii să fie în siguranță, școala cu două etaje are mai multe uși și scări de acces, detectoare de incendiu și butoane de panică.
La începutul acestui an, primarul Horia Bugarin trecea în revistă investițiile făcute în educație. Potrivit datelor Ministerului de Finanțe, din 2018 până în 2023, investițiile anuale în educație au crescut de 10 ori în Dumbrăvița – de la cca. 1,3 milioane de lei alocați în 2018 la 13,6 milioane de lei în 2023.
„În primii trei ani de mandat am pus educația copiilor noștri pe primul loc și, astfel, am investit sume record pentru Dumbrăvița. În doar șase ani, numărul elevilor și al preșcolarilor s-a dublat, dar am crescut de 10 ori bugetul anual alocat pentru învățământ, iar rezultatele sunt pe măsura investițiilor”, puncta în ianuarie Horia Bugarin.
Școala „premierelor”
Noua școală din Dumbrăvița, construită de la zero, este singura din vestul țării care la momentul actual are un bazin didactic funcțional (bazin are și Școala Generală 30 din Timișoara, însă acesta este în continuare închis de mai mulți ani).
Tot aici funcționează și o bibliotecă, cu angajat bibliotecar, cu cărți noi, cumpărate recent. Astfel, copiii pot veni să împrumute cărți, pe care să le citească acasă, sau le vor putea răsfoi în sala de lectură care urmează să fie mobilată. În vechea școală, biblioteca se desființase din lipsă de spațiu. Elevii au și un sistem audio pentru radioul școlii, de unde vor putea emite diverse mesaje, anunțuri, melodii etc.
Pe strada Creației, pentru fluidizarea traficului, a fost amenajat primul flux de îmbarcare – debarcare a elevilor de tip Kiss & Ride din județ. Acesta presupune ca părinții să intre pe un culoar cu mașina, să oprească în fața școlii, să îl lase pe copil – suficient cât să își ia la revedere – apoi să plece către serviciu, fără blocaje în trafic, fără nervi și claxoane.
Tot de anul trecut, părinții din Dumbrăvița își pot duce copiii la prima creșă construită în localitate, aflată lângă școala nouă. Creșa a fost făcută în mare parte din bugetul local, însă și pentru ea au fost obținute fonduri europene. Valoarea totală a lucrărilor s-a ridicat la aproape 8 milioane de lei.
Cum populația Dumbrăviței crește de la un an la altul, creșa a reprezentat o investiție necesară, care să vină în sprijinul familiilor tinere din zonă. Aici, părinții își pot lăsa copiii de la 8 dimineața până la ora 17, în grija personalului calificat.
Dincolo de multitudinea de jocuri necesare pentru dezvoltarea copiilor, de materialele pentru activități didactice, instrumente și jucării, noua creșă este utilată cu mobilier special pentru cei mici, are băi complet dotate, o sală de mese și dormitoare.
O altă premieră o reprezintă primul cabinet stomatologic școlar înființat în Timiș de la Revoluție încoace (deși acesta este într-un alt corp de clădire al Școlii Gimnaziale Dumbrăvița). Acesta a fost deschis în martie. Detalii, AICI.
Pentru amenajarea acestuia, primăria a cheltuit aproximativ 150.000 de lei. De serviciile medicale stomatologice pot beneficia, gratuit, elevii școlii gimnaziale. Cabinetul stomatologic școlar respectă toate normele legale în vigoare și este format dintr-o sală stomatologică, o sală pentru sterilizarea instrumentarului, una pentru pacienții care așteaptă, o magazie pentru depozitarea materialelor și a ustensilelor de curățenie, un vestiar și două băi (una pentru personal, alta pentru pacienți).
La cabinetul stomatologic școlar, copiii învață importanța prevenției, se fac detartraje profesionale, fluorizări, sigilări, pedodonție interceptivă etc. Serviciile medicale sunt asigurate de Iuliana Zăvoianu-Românu, absolventă a Facultății de Medicină Dentară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Timișoara.
„Luând în considerare creșterea demografică accentuată, cu o populație tânără tot mai numeroasă, avem în vedere construirea a încă unei școli, a unei creșe și, de ce nu, a primului liceu din comună”, spunea recent Horia Bugarin, vorbind despre viitor, în contextul în care proiectul de construire a unei școli noi, verzi, în Dumbrăvița, a primit punctajul maxim pentru a fi făcut prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Aceasta ar urma să fie prima școală situată în afara zonei centrale a localității, într-o clădire verde, care respectă standardele NZEB+, cu 13 clase, cinci de învățământ primar și opt gimnaziale, trei laboratoare, cantină, bibliotecă și o sală multifuncțională.
Școala va fi un model în ceea ce privește eficiența în consumul de energie, va avea panouri solare și vor exista tehnologii incorporate, care o vor face o adevărată „școală verde”.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XBravo, asta inseamna o administratie performanta! Felicitari echipe USR din primaria Dumbravita!
O scoala lăudată de toți cei care a vizitat-o Romani sau străini.
Criticata non-stop (dar și în mod mincinos asumata) de Ciuma Roșie.
Bravo USR !
O scoala care arata extrem de bine si vad aici niste investitii extrem de bune in educatia si viitorul copiilor. Felicitari celor care reusesc sa faca asemenea lucruri deosebite.
nu e meritu’ lui Bugarin ! se stia de cresa si de scoala asta noua de pe vremea fostului edil..Malac! il laudati degeaba…isi atribuie merite, cam ca Robu cu proiectele fostei administratii… Cautati clipurile pe utube cu interviurile fostului edil Malac..acolo explica si detalia cum urma sa implementeze aceste proiecte..vorbea de scoala..de cresa..de proiecte recreative la Padurea verde..erau deja depuse de pe vremea lui..actualul doar le a “licitat”. Multi “stiu’ , putini cunosc. N am nicio treaba cu politica, pastrati-va comentariile rautacioase, dar nici nu suport dezinformarea.
-
Cum urma să implementeze, da, grozav, asta e meritul fostului nu ? Da, așa avem si 3000 km autostrăzi, care urmează… etc, etc… nici noi nu mai suportam, eterna placa, „am planificat, am pregătit“, dar de făcut nu am făcut nimic.
-
Meritul este să vrei/promiți sau să realizezi? Malac a avut două mandate…de ce nu a făcut?
F fain !! De la anul îl înscriu și eu pe bunicul aici. Ar trebui toți să ne una diem aici. La așa condiții. Piscina, biblioteca, cabinet stomatologic. Îmi fac abonament și nu mai plătesc separat pt fiecare.
O școală care arată european într-adevăr. Felicitări primarului pt că alege sa ajute școala și crede în educație. Felicitări și directorului care menține relații cordiale cu primăria și nu are orgolii prostesc ca și alți directori.
E meritul directorului Parintele Adrian Nicola, el a facut ca toate acestea sa se implementeze, mai ales sub conducerea USR a fost mult grabit acest proces. Vechea administratie pesedista o facea cu pasi de melc, incat au ratat multe proiecte pe fonduri europene, si inca o faceau cu mare fast aka: marea deschidere a gradinitei in interiorul Centrului de zi, de acum 10-15 ani in urma, in conditiile in care nu aveau voie sa deschida o astfel de gradinita… Scoala tot promisa (si promisa si promisa si promisa) nu s-a facut in timpul lor, de acum 17 ani in urma a tot promis Malac ca face scoala si gradinita in zona Cora, si a facut o p…la. Nu au fost in stare sa faca ceva util cu adevarat pentru Dumbravita, decat sa fure si sa-si umple buzunarele lor proprii…
“Plina de dotări”?!!! In limba romana, va rog…