Veszprem este un oraș cochet, un fel de Lugoj (ca mărime și populație) și cu Lacul Balaton, la aproximativ 15 kilometri. Un oraș cu un castel care a fost bine pus în valoare în capitala culturală, practic o fortăreață pe unde șerpuiește drumul, cu străzi și o așezare a clădirilor care aduce aminte de Sighișoara și cu o panoramă a orașului care poate fi admirată și „bine văzută” indiferent de timpul de afară.
Fortăreața cu întâmplări culturale
Și chiar a nins zilele trecute în Veszprem, iar temperatura de afară era pe la zero grade, dar mai mult în jos, cu un grad-două. Nu a fost un impediment însă pentru turiștii care au animat străzile fortăreței și ale orașului, cel puțin în zilele weekendului care a trecut. Nu a încurcat nici la mers – un material antiderapant de culoare „verzuie” a fost prezent pe multe scări din fortăreață, de la primii fulgi de nea. Erau turiști din mai multe părți ale lumii, fie români, asiatici ori cei din Germania, Olanda sau Anglia. Străzi animate, cafenele și pub-uri pline, cu tot felul de întâmplări culturale – un toboșar care ține concert într-o vitrină, un alt domn cu mustața răsucită care, într-o piațetă, arăta cum se împletesc diferite sfori pentru a rezulta o „parâmă” ori alte lucruri. La fiecare colț se întâmpla câte ceva, iar turiștii și localnicii nu stăteau în case de frica unui fulg de nea…
Combinație de muzică și culoare câștigătoare
Scena cea mare a fost asaltată de public în momentul deschiderii – sâmbătă, un spectacol cu muzică, lumină, proiecții și alte elemente care au dat culoare orașului. Parcă fiecare element de lumină sau sunet, de la un simplu „felinar” roșu sau albastru până la „mappingul” de pe clădiri și sunetele venite de pe diferitele scene erau puse la locul lor, acolo unde trebuie. Un program studiat și o așezare a scenelor și a elementelor de decor bine pusă la punct, care au pus în valoare acest loc cu 50.000-60.000 de locuitori. Veszprem a luat ființă pe șapte dealuri: Várhegy (Dealul Castelului), Benedek-hegy (Dealul Sf. Benedict), Jeruzsálem-hegy (Dealul Ierusalimului), Temetőhegy (Dealul cimitirului), Gulyadomb (Dealul Ciurdei), Kálvária-domb (Dealul Calvariei), și Cserhát. Aveți ce vedea pe aceste dealuri și aveți unde să vă petreceți câteva zile…
Precizie și poftă de viață
Totul este o ordonat, cu o precizie „nemțească”, totul este pus la punct, poliția care creează zone pietonale și au grijă ca mașinile (dacă nu au în ele echipamente necesare spectacolului sau oameni cu domiciliul acolo) să nu pătrundă după anumite ore. Totul pus la punct și „pe ceas”. Străzile erau inundate de oameni, odată cu venirea serii (dar nu numai), care fie erau pe la diferitele evenimente, fie prin vreun bistro sau pub să bea un ceai, cafea, bere și să povestească despre ce au mai trăit și ce sunt nerăbdători să vadă. De altfel, acesta este unul dintre lucrurile care „te miră” (deși nu ar trebui) în Veszprem. Fie că e în fapt de seară, fie că e dimineață, la cafea, oameni de peste 50 de ani vin să bea o bere sau un ceai în la pub, cofetărie sau vreun bar unde un artist tocmai își „odihnește” instrumentele muzicale. Sunt oameni care nu „abandonează lupta” după 50 de ani și se baricadează în case, ci ies… la o vorbă. Iar prețurile sunt… „potolite”, nu te lasă cu ochii în soare. Oricum, era zăpadă și fulgii cam acopereau razele…
Timișoara, încep emoțiile
Veszprem vibrează, iar parcă acordurile se aud din ce în ce mai tare. Elefsina, oraș din Grecia, va începe anul de capitală a culturii în 4 februarie, iar Timișoara dă startul în 17-19 februarie. Veszprem este un exemplu de eveniment de deschidere organizat „a la carte”, iar românii prezenți în aceste zile nu au fost puțini. A fost și Ovidiu Megan, director executiv al Asociației TM2023, a fost viceprimarul Timișoarei Ruben Lațcău și poate și alte oficialități, venite mai mult sau mai puțin… oficial… care au văzut deschiderea ungurilor. Au fost și români veniți în city break, au fost oameni veniți acolo pentru a lua pulsul culturii și al orașului. Inima Veszpremului bate în ritmul culturii și sună tare bine… Pentru Timișoara încep emoțiile…
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
Xce emotii sa mai ai cand ei s-au pus sa sparga toata pietonala de pe Gh Lazar in Decembrie 2022, cu data de incepere Ianuarie 2022 si au termen de finalizare Ianuarie 2024?
Au ales bine data sa se suprapuna cu mini cocediul de la noi, bravo lor!
-
ete na, sa nu-mi spui ca crezi ca are vreo legatura 🤣, e strict coincidenta din punctu’ asta de vedere
-
Legatura e ca la noi nu putea sa inceapa de ziua culturii nationale, la ei se poate. Aveam cu ce sa “le luam fața”? Probabil ca nu, ce pretentie sa ai de la Fritz in privinta culturii române, a organizarii de orice… Si cu ocazia asta se plimba si Latcau in interes de serviciu…
Bravo lor inca o data.
-
Hajra magyarok, hajra Magyarorszag !
La Veszprem care este orasul regilor Ungariei ai ce vedea si vizita!
In Timisoara care era considerata odinioara mica Wiena, poti vedea doar gunoaie, strazi si bulevarde pline de gropi si vilele din perioada interbelica transformate in conace tiganesti. Atata incompetenta in administratia publica locala unde sunt promovate numai nepotismele si simpatizantii politici nu se mai gaseste in alta tara din UE.
… ca doara-i fruncea!