„Construim cel mai modern centru de recuperare respiratorie nu doar din regiunea de Vest a României, ci din toată euroregiunea. Aici vom putea să furnizăm pentru cel puțin 26 de pacienți staționați și încă câteva zeci de pacienți tot felul de servicii moderne la standarde europene de recuperare respiratorie. Acesta a fost primul proiect de construcție început în mandatul meu. Suntem încrezători că până în primăvara anului viitor să putem finaliza aceste clădiri. Vreau să mulțumesc constructorului. Până acum nu am avut întârziere sau blocaje, cum se întâmplă cu alte proiecte de acest gen. Mai mulțumesc și echipei medicale de aici de la Spitalul «Victor Babeș» pentru că au avut chiar doi ani foarte grei și s-au descurcat incredibil”, transmite Dominic Fritz.
Început în decembrie 2020, șantierul de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” prevede ridicarea, extinderea și modernizarea a trei corpuri de clădire în curtea spitalului – două noi și unul deja existent.
Cum va arăta noul ansamblu de clădiri
Extinderea centrului de recuperare medicală respiratorie a spitalului se va face prin realizarea a două noi corpuri principale (A și B), articulate prin corpuri de legătură între ele și cu construcția existentă, care rămâne la nivel de parter.
Corpul A (nou) – se va găsi la nivel de parter, va avea un etaj și un etaj retras, însumând o suprafață totală 1.772 mp
• la parter: accesul principal, hol – sală de așteptare cu grupuri sanitare, front desk, cabinet și vestiare, serviciu de internare/externare a pacienților, legătura cu clădirea existentă și cu corpul B;
• la etajul 1 vor fi saloane cu grupuri sanitare proprii și spații medicale;
• la etajul 2: o sală de conferință, o sală de curs și grupuri sanitare.
Corpul B (nou) – în regim parter, legat de corpul A, va cuprinde spații de kinetoterapie, saune, fizioterapie, salină, aerosoli, sală de mese; va avea suprafața de 655 mp
Corpul C2 (cel existent) – va conține cabinete medicale, sală de așteptare și va avea suprafața de 266,86 mp
Corpurile de clădire vor fi racordate prin holuri, iar circulația pe verticală se va desfășura prin intermediul a 2 case de scară și 3 lifturi.
„În cadrul noului ansamblu de la Spitalul Dr. Victor Babeș se vor construi 13 de saloane, 4 saloane/cabinete de studii clinice, 5 cabinete medicale, sală de conferințe cu o capacitate de 50 de persoane, sală de curs pentru 70 de persoane, săli de kinetoterapie, aerosoli, salină, saună, spații cu destinații speciale”, informează reprezentanții primăriei.
Pentru întreaga investiție au fost alocați din fondul local aproximativ 37 milioane de lei, cu tot cu TVA. Municipalitatea speră ca în viitor să amortizeze suma luată 100% din bugetul local prin accesarea unor fonduri europene sau naționale.
Vă reamintim că pentru 2022, domeniul sănătății a primit de la bugetul local suma de 63,6 milioane de lei pentru investiții în spitale, care se adaugă celor 45,2 milioane de lei alocate anul trecut.
De asemenea, edilul spune că există și un proiect pentru reabilitarea secției de ATI, care în ultimii doi ani, a funcționat bazându-se pe improvizări. În prezent se lucrează la proiectul tehnic și speră că lucrurile vor avansa.
foto: Adrian Panduru/Tion
Trimite articolul
XDin cate se pare santierul merge bine si atunci se pune intrebarea de ce era nevoie ca primarul sa isi ocupe timpul cu acest proiect? Nu sunt destule santiere cu probleme in oras? De ce nu se duce acolo de mai multe ori pentru a motiva constructorii? Asa isi face publicitate dar incheierea santierelor cat mai repede este ceea ce conteaza pentru cetateni.
Nu exista sistem medical performant in aceasta tara,si nici nu va exista vreodata.
Credeam ca “vizitele de lucru” apartn “iepocii de aur”…
Noroc ca adauga fritz niste formulari corporatiste, cum ca impreuna facem dregem construim. E bine ca nu-si asuma singur toate meritele sa ne spuna ca el singur construieste. Asa da, cineva care n-are nici un merit, e bine sa-si aroge doar o parte de merit, corporatistii useristi apreciaza, fiind foarte obisnuiti cu aceste “soft skills” de la ai lor “manageri” gen latzcau.