„Hai la Rudăria” este unul dintre cele șapte proiecte câștigătoare din cadrul concursului „Susține un ONG”, organizat de Fundația Orange, finanțat cu suma de 35.000 de lei. Proiectul își propune să transforme Rudăria (Eftimie Murgu) într-o destinație turistică modernă care să ofere o experiență complexă tuturor turiștilor care ajung în această zonă. Toate cele 22 de mori vor fi puse în circuit, astfel turiștii vor putea să le viziteze mult mai ușor pe toate, nu doar pe cele șase – șapte, mai cunoscute.
Între 14 – 16 mai, voluntarii s-au pus pe treabă și au atins toate obiectivele. Peste 70 de voluntari au participat vineri și peste 200 sâmbătă. Numărul total de ore muncite se apropie de 3.000. Toate morile au fost curățate și reparate, iar albia râului a fost ecologizată.
„Mobilizarea a fost una impresionantă iar vremea a ținut cu noi pe tot parcursul evenimentului, așa că am reușit să depășim toate obiectivele:
– peste 1000 de saci de gunoi colectați și multe alte remorci pline cu deșeuri mari
– curățenie temeinică la toate cele 22 de mori și împrejurul lor, incluzând defrișarea vegetației sălbăticie din arealul lor
– curățarea de deșeuri a celor două canale de aducțiune principale (ierugi) pe circa 4 km fiecare
– igienizarea și tratarea lemnului la 11 mori
– la care se adaugă alte activități: văruirea de copaci pe viitorul traseu turistic, construirea de băncuțe și mese turistice etc”, spun cei de la Asociația Acasă în Banat pe Facebook.
În cadrul proiectului „Hai la Rudăria” vor fi organizate alte două acțiuni. Etapa a doua a proiectului va avea loc in luna iulie, iar a treia la finalul lunii august-începutul lunii septembrie.
În 2019, Asociația a realizat recensământul morilor de apă din Banat. Voluntarii au inventariat 243 de mori. Anul trecut, 160 de voluntari au amenajat trei trasee turistice și-au pus în funcțiune 12 mori la Gârnic, Șopotu Nou și Pârvova, prin proiectul „Salvăm Morile de Apă”.
Asociația Acasă în Banat a fost înființată în 2018 și își propune să păstreze patrimoniul cultural al regiunii Banat, să redea culoare satului bănățean. Este membră a „International Molinological Society” (IMS), cea mai importantă asociație de profil dedicată morilor din întreaga lume. Fundația Orange este o organizaţie non-profit și se implică în viaţa comunității, prin realizarea de proiecte de filantropie, menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate.
editor Dan Oancia
Foto: Asociația Acasă în Banat
Trimite articolul
XPresupun ca au ajutat si localnicii, au pus mana si eu pe lopata si au strans gunoaiele. Nu doar sa se uite la hipsterii aia care i-au invadat sa le faca niste curatenie in zona, asa cum se uitau unii de la mesele carciumii la jandarmii care le scoteau noroaiele din curtile inundate.
Sunteti siguri ca au fost in weekendul 14-16 mai? Chiar sambata pe 15 am fost pe acolo cu familia, si nu era nici urma de voluntar. Turisti destul de putini, am vizitat relaxati, fara aglomeratie. Intr-adevar, era totul foarte curat, albia raului, morile, parcarea, tot. Dar nu am vazut voluntari.
-
chiar ati ajuns la toate cele 22 de mori? sau doar la cateva, unde deja treaba era gata de vineri…
O inițiativa de lăudat! Zona deja începe sa arate mai bine, potențial turistic exista. Mingea e acum în terenul autorităților sa facă ceva pentru comunitățile respective. În Sopotu Nou, primaria are alocați sute de mii lei prin proiecte guvernamentale: drumuri comunale, apa curenta, încă un cămin cultural. Toate astea proiecte teoretic au finalizare în 2022. Practic nu se va face nimic, pentru ca banii publici sunt contabilizati de genul “doua la primarie, doua la prefectura” și opinia publica nu prea are trecere prin zona. Demersul Asociației este binevenit pentru zona.
Minunată inițiativă . Am fost acum vreo doi ani. Zona superbă, dar mizerie multa in albia raului. Cel mai probabil depozitata de localnici. La noi cursurile de apă sunt gropi de gunoi. Iar asta trebuie sa se schimbe cat mai rapid, pentru că ne afectează sănătatea .