Vernisajul expoziției care prezintă zece idei pentru reabilitarea sau chiar transformarea totală a Fântânii „Punctele Cardinale” a avut loc în cadrul manifestării Săptămâna Verde Europeană la UVT, aflată la cea de-a cincea ediție.
Fântâna se află în patrimoniul municipalității, însă este folosită de către Aquatim.
foto: Tion
„Parteneriatul dintre Aquatim și UVT se concretizează într-un mod binevenit, proiectul reconfigurării Fântânii „Punctele Cardinale” fiind o ocazie excelentă pentru a propune un alt mod de a vedea lumea, un mod care adresează și nevoia de verde, de ecologie. UVT arată astfel care este tocmai sensul unei universități: de a provoca în mod constant comunitatea, dar și de a oferi soluții, cum se întâmplă prin acest proiect care a generat peste zece proiecte spectaculoase”, a declarat consilierul directorului general al Aquatim SA, Robert Șerban.
Acesta a precizat că fântâna este un bun comun al orașului cu care ne întâlnim aproape zilnic în calitate de șoferi sau pietoni.
„E, cumva, o emblemă a orașului, Fântâna „Punctelor Cardinale”. Conservatorismul ne spune să nu schimbăm nimic, așa e întotdeauna. Dar în clipa în care vezi aici cele zece proiecte propuse, îți dai seama ce bine ar putea să arate această fântână și cum ar putea ea să devină, într-adevăr, un punct de atracție arhitectonic, estetic, în economia vizuală a orașului. E o construcție din 1978, nu are statut de patrimoniu, deci se poate modifica, mai ales că e făcută în pur stil socialist ”, ne-a spus Robert Șerban.
Reprezentantul Aquatim a mai precizat că pentru acest proiect ar putea fi accesate fonduri europene.
Alexandra Petcu, de la Institutul de Cercetări Avansate de Mediu, ne-a spus că acest proiect a presupus o colaborare între Facultatea de Arte și Design, Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie, respectiv Facultatea de Sociologie și Psihologie din cadrul UVT.
„Fiecare dintre studenții care au participat în echipe au avut atât o componentă specifică facultății la care studiază. Studenții de la Arte și Design au creat design-ul exterior, au înglobat perspectivele colegilor de la celelalte facultăți. Studenții de la Chimie, Biologie, Geografie au propus o structură de plante, care să corespundă unor nevoi estetice și funcționale deopotrivă pentru prevenirea poluării. Studenții de la Facultatea de Psihologie au contribuit prin a îngloba, pe de o parte, transversal, ce înseamnă activitatea în echipe interdisciplinare pentru că e o provocare. Eu au creat un eșantion pe care au studiat care ar putea fi flexibilitatea publicului larg cu privire la niște repere largi în care să se desfășoare propunerile inovative pentru că, până la urmă, de la conservatorism la soluții distructive e o graniță destul de abundentă pe care e important să o explorăm adecvat”, ne-a declarat Alexandra Petcu, de la Institutul de Cercetări Avansate de Mediu.
Votarea celei mai bune idei creative propusă de către studenți, vizând reimaginarea Fântânii „Punctele Cardinale”, se poate face până în 31 octombrie 2022. Apoi, proiectul cu cele mai multe opțiuni va fi adus în comunitatea de arhitecți, proiectanți, peisagiști, hidrotehniști din Timișoara, pentru a putea ajunge la o soluție tehnică matură și fezabilă.
Preferințele se pot exprima prin utilizarea formularului online accesibil prin scanarea acestui QR-code:
Trimite articolul
XLăsați fîntîna cum este nu va atingeți de ea pentru că o să pățim ca și cu cea din centru unde se lucră în fiecare zi pînă la epuizare,bătaia de joc in Timișoara nu mai are limite.
-
Timișorenii și-au ales o astfel de conducere. Acum să suporte bătaia de joc.
Elect a clown, expect a circus !
-
CSM, știi ceva … ai dreptate, dar nu toți timișorenii au votat cu neisprăviții ăștia, dar acum toți trag ponoasele că cică așa e în democrație ! Ăștia ne fac să plîngem după dictatură că din 90, am mers din rău în mai rău cu echipa de la primărie !
-
Mare chiloțeala pe acolo. Să schimbe ceea ce nu cere nimeni.
-
cam asa ceva
Eu zic sa il intrebe pe robulete, mai mult ca sigur are o idee, ceva de genul :betonam fantana si facem inca o piata roșie, montam un monitor pe care sa fie o fantana cantatoare, exact ca in visele mele umede… 😂😂😂
-
useristul de serviciu. mircea fă-te că lucrezi
Noroc ca o administreaza Aquatim si astfel mai functioneaza. Singurul repros catre Aquatim este faptul ca au vopsit acel bråu auriu metalizat in alb acum cativa ani.
Nu putem intretine fantani arteziene simple din oras si ne trebuie una SF?
Vedeti-va lungul nasului si nu aberati.
zici că-i marele recif de corali care trebuie salvat. lăsați-o așa cum e că arată bine. doar sa fie consolidată sa nu cadă. iar se screm useristii aiurea sa iasă cu ceva în evidență
locuiesc in zona, la cata galagie face cand circula apa, in combinatie cu traficul…nu ma mai intereseaza design-ul, as dori sa fie doar silentioasa
-
daca si sunetul apei e deranjant…. sa inteleg ca nu va plac nici valurile marii.
Jos laba de pe fântâna ! De unde ai scos-o ca ca e din 1978 ? E din 1971, nu ca ar conta in mod deosebit dar dovedeste
ce documentant e acel domn Robert Șerban. A auzit cineva de el ?
Inițial fintina a fost proiectata bine, se integra cu bastionul atit ca forma cit și culoare. Cineva a avut ideea sa o vopsească în alb, acum aflam din ce motiv, pentru a lua decizia ca nu arata bine și trebuie făcută o modificare de milioane de euro. Fintina are peste 50 de ani și ar trebui clasata ca monument istoric.
Unde sunt peștii ornamentali de la fântâna din centru ??? !!!
Lăsați ne cu noi proiecte de aruncat bani pe fereastră
Adio intersectie , adio fantana !
Daca se apuca astia sa o “modernizeze” suntem siguri ca cel putin 10 ani va dura.
Tote cele 8 proiecte sunt urate, chiar grotesti, asta e nivelul de arhitectura din Timisoara? mie mi-ar fi rusine sa fiu student la arhitectura si sa vin cu asa bazaconii, chiar nu ma asteptam, anul 2022 si faci arhitectura din anii 80 tip comunist, ce arhitectura au cladirile ridicate in perioada austro-ungara si ce mizerii au facut romanii dupa anul 1950.. ex gara de nord … cum arata inainte si cum arata acuma.. acuma arata exact ca si un wc, de fapt si ala cred ca arata mai frumos
La cat de prostalai sunt astia de la usr (fritz, latcau, merean, negrisanu etc…) nu m-ar mira sa schimbe nordul cu estul si sudul cu vestul sau asa ceva…plus ceva furtunuri cu apa sub-presiune scoase din fantana ca si le bage useristii elgibitichiuplus in popo si sa traiasca senzatii. Cardinal Directions lives matters!
Sa mori de ras, nu alta. Pentru un municipiu care nu are caldura, iar o dam in fantezii de genul asta. Murim de frig, dar ce fanata o sa avem !!!
-
Se pare ca mai recent se pot trata bolile ca cea care, in aceste zile, va face sa muriti de frig (si, partial, de grija altora).
Va zic io: ceva cu statuie ecvestra, bai mentalitate sateasca ce sunteti! Ca nu avem niciuna (allez siquetire, aia cu Sf Gheorghe e o caricatura!)
Uite: Eugeniu de Savoya calare inconjurat de fortificatiile sale (ziduri, ravelinul bastionului, alea-alea). Nu va suna clopotelul?
-
Demografiei actuale nu’i suna.
Se trece cu vederea un lucru: fantana e in mijlocul unei intersectii aglomerate, nu prea are cine sa o admire. Nu e in parc, nu e intr-o piata. Intrebati pe cei care au trecut azi pe acolo daca fantana era in functiune, 50% vor spune “nu stiu, nu m-am uitat”. Schimbati culoarea, reparati partea exterioara, mai un patrat, mai o linie, si gata. Continuam sifonarea de bani stil Robu, care a facut “harta cetatii” in mijlocul giratoriului de la Clinici, care se vede de la balcoanele celor ce locuiesc acolo si, important, de catre cei care trec cu elicopterul pe deasupra.
Sa facă o fintina in piața Mărăști , dacă tot vor ceva nou.