Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a extins verificările în marile rețele de retail, la nivelul întregii țări.
„Seria de controale la magazinele marilor lanțuri comerciale, face parte dintr-o tematică de control națională, inițiată de președintele ANPC, Horia Constantinescu, și coordonată de directorul general, Paul Anghel, și are în vedere o abordare unitară, la nivel național, a modului de a verifica felul în care sunt respectate prevederile legii în domeniul protecției consumatorilor de către operatorii economici care li se adresează, pe piață. Verificările la marile magazine vor continua, până când nu vor mai fi înregistrate nereguli”, transmit reprezentanții ANPC.
Astfel, în ultimele două zile, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Timiș a verificat, la nivelul județului, zece unități. Controalele continuă.
În urma acestor acțiuni, comisarii CJPC Timiș au aplicat amenzi contravenționale în valoare totală de 100.000 de lei. Printre măsurile luate se numără și oprirea definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman a produselor cu deficiențe.
A fost propusă sancțiunea complementară de închidere temporară a unui magazin din Timișoara, pe o durată de cel mult șase luni.
Dintre cele mai frecvente abateri constatate de către echipele de control, se numără:
- comercializarea unor produse în afara termenului de valabilitate,
- comercializarea unor produse congelate neconforme (produse cu culoarea modificată și cu acumulări de gheață în ambalaj),
- comercializarea unor fructe și produse din carne cu modificări organoleptice evidente și urme de mucegai,
- nerespectarea regimului de temperatură pentru păstrarea preparatelor (de exemplu, unele vitrine cu masă caldă nu asigurau temperatura minimă de +60 grade C, necesară sau unele pentru răcire, care depășeau valoarea de 4-8 grade C conformă),
- utilizarea unor spații de depozitare neigienizate,
- comercializarea unor mărțișoare din argint, fără a deține autorizație pentru comerțul obiectelor din metale prețioase,
- comercializarea unor produse cu ambalajul deteriorat.
foto: ANPC
Trimite articolul
XDespre ce magazine e vorba si care sunt zonele in care se afla?
Ar fi benefici sa stim si noi consumatorii.
-
se vede intr-una din poze ca sunt produse Carrefour… chiar recent am fost la cel din Giroc si il voi evita, cosurile erau de-a dreptul jegoase… oricum pe la toti e jeg de genul, au marit doar preturile la produse, calitatea oferita de ei e aceeasi…
-
anpc nu exista pentru beneficiul cetateanului
-
Carefour dacia cred
-
Mizerie de nedescris acolo
-
Cu halul de angajati pe care il au marile magazine , fara nici o exceptie notabila,protectia consumatorului ar putea sa ii amendeze de zeci de ori pe zi.
Felicitari acestei institutii,sper ca vor fi consecventi si in continuare,pentru ca aceste aspecte semnalate,chiar daca se vor remedia acum,vor apare din nou.
Romanii , dupa ce magazinele de cartier s au inchis rind pe rind au devenit clienti captivi ai acestor companii , si mai ales ai angajatilor lor.
In Timisoara , daca doresti un suc sau o apa,deoarece nu mai este nici un magazin de proximitate , nici un chiosc,trebuie sa intri la un supermarchet si sa iei contact cu calitatea angajatilor acestora.
Vrem cât mai multe astfel de controale!