La „Porția de joacă, învățare și mâncare” au participat aproximativ 180 de copii din comuna Biled și satul Bencecu de Jos.
Astfel, la Centrul de zi din localitatea Bencecu de Jos au fost implicați în activități 89 de copii cu vârstele cuprinse între 4 și 15 ani. Organizatorii au pregătit pentru aceștia trei ateliere educaționale, iar copiii au participat la activități de lectură, artă și științe.
Copiii au povestit despre cărți și autorii preferați, au ascultat o poveste și s-au implicat într-un dialog care să le dezvolte creativitatea și gândirea critică. Activitățile de lectură fac parte din proiectul „Literația susține educația” susținut de comunitatea locală la Timotion 2022.
„Sunt bucuroasă că poveștile din Cufărul cu povești au ajuns, din nou, la Bencecu de Jos, dar și la Biled. Copiii au fost atenți, implicați și creativi. Am fost foarte emoționantă atunci când mi-au povestit că își mai amintesc poveștile pe care le-am citit în urmă cu doi ani. Aceste activități devin amintiri prețioase și contribuie la formarea și dezvoltarea copiilor”, a precizat Alina Iga, fondator la Cufărul cu povești.
De asemenea, Bianca Boroș, cadru didactic la Colegiul Național Bănățean, a pregătit experimente prin care elevii au descoperit cum se formează craterele pe lună și au vorbit despre astronauți celebri.
„Ne bucurăm să vedem interesul copiilor și dorința lor de a participa la aceste activități. O poveste înseamnă foarte mult pentru acești copii, căci mulți dintre ei nu au oportunitatea de a li se citi zilnic în familiile lor. Cel mai mult le-au plăcut experimentele care s-au desfășurat sub formă de joacă, dar în urma cărora au descoperit lucruri esențiale” a declarat Andrada Mazilu, co-organizator.
În activitățile desfășurate la Biled au fost implicați aproape 80 de copii. Grupele au fost formate din elevi de nivel primar și gimnazial, însă au fost prezenți și preșcolari curioși să învețe lucruri noi. Atelierele s-au desfășurat în incita Liceului Tehnologic „Petre Mitroi”.
Evenimentul a marcat și inaugurarea unui spațiu educațional neconvențional. La inițiativa directorului școlii, Geanina Veszele, a fost renovată o cameră la subsolul școlii, care a devenit acum o sală multifuncțională și potrivită pentru organizarea unor activități extrașcolare și non-formale.
În activitate au fost implicate cadre didactice din Asociația „Inițiativă în Educație”, care au desfășurat voluntar activitățile. Alina Iga, fondatoarea podcastului „Cufărul cu povești”, le-a citit copiilor povestea „Calul Năzdrăvan”, scrisă de autoarea Mihaela Coșescu. Aceasta a discutat cu copiii despre lectură, importanța cititului și i-a purtat într-o lume magică, descoperind povestea autoarei. Părinților le-a oferit informații despre cum pot accesa în mod gratuit podcastul pentru a le oferi și acasă copiilor experiența poveștilor.
Copiii au primit la finalul activităților o masă caldă.
„Pe lângă activitățile frumoase, copiii s-au bucurat mult și de porția de mâncare. Câteodată aceste gesturi mici fac diferența, iar pentru unele familii hrana este uneori o provocare. Gustarea oferită de partenerul nostru i-a surprins pe copii și aceștia s-au simțit răsfățați și apreciați. Sperăm să mai putem organiza astfel de evenimente pe parcursul anului!”, a spus Robert Năstăsie, fondatorul organizației „Ora lui Robert”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!