Vineri, 28 martie, comisarii de la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Timiș, în frunte șeful lor Piedone, au efectuat 24 acțiuni de control la operatorii economici prestatori de servicii de alimentație public: restaurante, fast-food, brutării, patiserii etc. din Timișoara.
În urma acestor controale au fost aplicate 34 sancțiuni contravenționale, nouă avertismente și 25 amenzi în valoare de 168.000 lei. Totodată, a fost dispusă măsura de oprire definitivă de la comercializare pentru produse alimentare în cuantum de peste 15.500 lei.
Totodată, au fost dispuse 14 măsuri de oprire temporară a prestării serviciilor, precum și propuneri de încetare a practicilor comerciale incorecte.
Operatorii economici verificați își pot relua activitatea numai după remedierea tuturor deficientelor constatate și consemnate în documentele de control.
Comisarii de la Protecția Consumatorilor au găsit următoarele probleme:
- Patiseria Genti Pan – utilajele și camera de dospire neigienizate corespunzător. Petru abaterea constatată operatorul economic a fost sancționat cu o amendă de 4.000 lei și a fost dispusă măsura de oprire temporară a prestării serviciilor.
- Rems Partners – cafenea – specialități cafea diverse arome expuse în vederea comercializării, identificate la temperatura de 25 grade Celsius, deși producătorul indică pe ambalaj ca și temperatură de păstrare maxim 20 grade Celsius; produse de cofetărie cu conținut de fistic, alune, fără a fi evidențiați ca alergeni. Sancțiuni: un avertisment și o amendă în valoare de 3.000 lei. A fost dispusa măsura de oprire definitiva la 9,5 kg produse alimentare în valoare de 1.680 lei.
- Fast Food Falafel din Complexul Studențesc – sosuri păstrate la temperatura de 15 grade Celsius, alimente depozitate în frigider de băuturi răcoritoare, recipiente deșeuri fără pedală, lipsă 4 plăci rigips tavan, nu sunt evidențiați alergenii. Pentru abaterile constatate a fost aplicată o amendă de 3.000 lei și a fost dispusă măsura de oprire definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman la produsele alimentare.
- Romanian Food Mall – Calea Șagului – sosuri păstrate la temperaturi mai mari de 8 grade Celsius, frigider cu cheder rupt, cuțite neprofesionale. A fost aplicată o sancțiune de 8.000 lei și măsura de oprire definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman a produselor alimentare.
- Evertogether SRL fast food Pep & Pepper – produsele alimentare de la masa rece și de la masa caldă nu respectă temperaturile prescrise. A fost aplicată o sancțiune de 4.000 lei și măsura de oprire definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman la produsele alimentare care nu respectă condițiile de depozitare.
- Squard cafe srl – cafenea – utilizează vase gradate fără verificare metrologică, din inox, pentru băuturile spirtoase puse la dispoziția consumatorilor. A fost aplicată o sancțiune de 3.000 lei și măsura de oprire definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman la produsele alimentare.
- Patiseria Super Ballcan SRL – în spațiul de vânzare au fost identificate produse preparate păstrate la temperatură ambiantă, pe rafturi neigienizate corespunzător, cu depuneri masive de grăsimi arse. Pereți cu mucegai, polițe din pal cu canturi desprinse. Spații frigorifice cu chedere rupte, murdare. În spațiul de producție s-au găsit ustensile de lucru, cuptoarele cu depuneri masive de grăsimi arse. Dospitor cu pereți murdari, cu zone de rugină, malaxor cu crustă de aluat întărit. Produse finite, în tăvi cu hârtie reutilizată, tăvi neigienizate corespunzător. Pentru abaterile constate au fost aplicate două sancțiuni contravenționale de 18.000 lei, măsura de oprire definitivă de la comercializare și retragere din circuitul consumului uman la produse și măsura opririi temporare a prestării serviciilor.
- Sweet Terecu SRL – abateri: sosuri păstrate la temperatura între 11-22 grade Celsius față de 6 grade Celsius conform specificațiilor producătorului, masa caldă păstrată la temperatura de 33 grade Celsius față de 60 grade Celsius, informare incompletă referitoare la produs congelat și alergeni. Sancțiuni: o amendă de 3.000 lei și un avertisment și măsura de oprire definitivă de la comercializare și retragere din circuitul consumului uman la produse și măsura opririi temporare a prestării serviciilor.
- Minna Delicios SRL – fast food Minna – Abateri: produse păstrate fără respectarea temperaturii recomandate de producător, agregat frigorific neigienizat, destinat băuturilor răcoritoare, raft cu canturi desprinse. Sancțiuni: o amendă în valoare de 5.000 lei, oprirea definitivă și retragerea din circuitul consumului uman a produselor.
- American Restaurant System SA – Pizza Hut – abateri: tăvi cu depuneri masive de grăsimi și arsură, cuptor coacere pizza neigienizat corespunzător, materii prime păstrate la peste 20 de grade Celsius. Sancțiuni: o amendă în valoare de 5.000 lei și măsura de oprire temporară a prestării serviciului până la remediere.
- Ribs Grill – Deficiențe: materii păstrate fără respectarea temperaturii recomandate de producător. Produse lactate, materii prime, păstrate în vitrina frigorifică destinată băuturilor răcoritoare, cu rafturi neigienizate, cu vopsea exfoliată, fără a asigura temperatura recomandată de producător. Uleiul neschimbat, cu resturi de arsură, culoare modificată. Sancțiuni: o amendă în valoare de 6.000 lei si oprirea definitivă și retragerea din circuitul consumului uman a produselor, respectiv măsura de oprire temporară a prestării serviciului până la remediere.
- Patiserie Moșnița Nouă – spațiu neigienizat, nu se respectă condițiile de păstrare/depozitare impuse de producător, se utilizează ustensile neprofesionale (degradate), dospitorul prezintă urme de rugină, mucegai pe chedere. Au fost aplicate două amenzi de 10.000 lei, dispunându-se măsurile de oprire temporară a prestării serviciilor și oprirea definitivă și retragerea produselor alimentare care nu respectă condițiile de păstrare/depozitare.
- Izaran Kdo SRL – Student’s Pub – materii prime păstrate la temperaturi mai ridicate decât recomandarea producătorului. Pentru abaterea constatată, operatorul economic a fost sancționat cu amendă în valoare de 3.000 lei, iar produsele au fost oprite definitiv de la comercializare.
- Paradisul Piraților Restaurant – abateri: materii prime, depozitate în spațiile frigorifice fără elemente de identificare caracterizare necesare stabilirii conformității acestora; aparate de gătit neigienizate; hotă cu depuneri de grăsime. În unitate există un spațiu destinat copiilor, fără a fi prezent un regulament de utilizare, respectiv avertismente. Au fost aplicate două sancțiuni contravenționale: o amendă în valoare de 5.000 lei și un avertisment. A fost dispusă oprirea definitivă de la comercializare a 18 kg de produse alimentare și măsura opririi temporare a prestării serviciilor.
- Hua Long Internațional Impex SRL – Restaurant Marele zid Chinezesc – abateri: spațiu de depozitare cu infiltrații și exfoliere a tavanului; unele ustensile utilizate sunt neprofesionale; paviment cu zone crăpate; țevi cu rugină; în unitate se utilizează răcitoare de băuturi în locul agregatelor frigorifice recomandate prestatorilor de servicii în domeniul alimentației publice. Sancțiuni: o amendă contravențională în valoare de 5.000 lei. Măsuri: oprirea definitivă și retragerea din circuit a 60 kg produse alimentare și oprirea temporară a prestării serviciului până la remediere.
- Patiseria Nisi Lumi SRL – abateri: în spațiul de depozitare și în cel de producție au fost identificate utilaje, rafturi, tăvi folosite în producție neigienizate cu acumulări de grăsimi arse și impurități, paviment neigienizat cu porțiuni de gresie spartă, agregate frig cu chedere deteriorate cu strat grosier de mizerie și resturi alimentare, cu rafturi ruginite, nu era achiziționat dezinfectant. Etichetele produselor expuse la comercializare nu respectau cerințele de informare, necuprinzând alergenii, gramajul. Pentru abaterile constate au fost aplicate un avertisment și o amendă în valoare de 15.000 lei, a fost dispusă măsura opririi definitive la 95 kg produse alimentare în valoare de 2.700 lei, precum și măsura opririi temporare a prestării serviciului
- Brutăria-patiseria Arena, spațiu de fabricare și cel de comercializare cu infiltrații, tencuială scorojită, chiar deasupra blatului de lucru. În spațiul de producție s-au identificat zone cu depuneri de mizerie, spațiile frig neigienizate, nu era achiziționat dezinfectant. Agregate frigorifice cu chedere rupte, murdare, neigienizate. Etichetele nu respectau cerințele de informare, necuprinzând alergenii în totalitate, ingredientele nu erau toate menționate în ordine descrescătoare. Pentru abaterile constate au fost aplicate un avertisment și o amendă în valoare de 15.000 lei. A fost dispusă măsura opririi definitive de la comercializare și retragere a produselor alimentare în valoare de circa 3.500 lei, precum și măsura opririi temporare a prestării serviciului.
- Thalia Sud SRL, pizzerie – agregate frigorifice necurățate, cu chedere rupte, neigienizate și cu depuneri masive de gheață. În spațiul în care se află amplasată vitrina rece, cu ingrediente pentru pizza, atât pereții cât și tavanul erau cu depuneri de grăsime, pe pavement, în spatele vitrinei, erau depuneri de resturi alimentare necurățate. Grătarele sistemului de ventilație necurățate, cu depuneri. La bucătărie: Materii prime fără data preparării, preparate culinare calde care nu erau păstrate la minim + 60 grade Celsius, preparate din carne cărora li s-a schimbat starea termică păstrate la frigider, diferite sosuri păstrate în găleți de plastic reutilizate de la materii prime, condimente păstrate în bucătărie la 28 grade Celsius deși aveau nevoie de loc uscat și răcoros. Peretele și tavanul din jurul hotei cu depuneri de grăsime. S-au identificat insecte vii. Meniul cu deficiență de informare, nu aveau menționate toate ingredientele, lipseau declarația nutrițională, calculul energetic și alergenii menționați în același câmp vizual cu preparatele. Pentru abaterile constate au fost aplicate un avertisment și o amendă în valoare de 10.000 lei. A fost dispusă măsura opririi definitive de la comercializare și retragere din circuitul consumului uman a unor produse alimentare în valoare de aproximativ 5.000 lei și măsura opririi temporare a prestării serviciului.
- RBM COMPANY SRL – Fast-food Grill Sârbesc. S-au constatat diferențe la gramaj pentru porțiile de mititei, cevapcici și cârnăciori. Practică comercială înșelătoare în raport cu cantitatea porțiilor servite. Preparate culinare calde care nu erau păstrate la minim +60 grade Celsius. Pentru abaterile constate au fost aplicate un avertisment și o amendă în valoare de 10.000 lei. A fost dispusă măsura opririi definitive de la comercializare și retragere a unor produse alimentare în valoare de 2.000 lei și măsura opririi temporare a prestării serviciului.
- Norad Tim SRL – Pizza 2Go – au fost identificate materii prime depozitate în agregatul frigorific destinat băuturilor răcoritoare, nerespectând condițiile impuse și declarate de producător. Operatorul economic a fost sancționat cu avertisment, dispunându-se măsura opririi definitive a 11 kg produse alimentare în valoare de 236 lei.
- DOLINI TIM GARDEN SRL – Fast-Food 100% original – abateri: hota, plita, grill, banda laminare neigienizate corespunzător, cu depuneri consistente de resturi alimentare, sita de la friteuză si uleiul conțineau resturi alimentare, ulei nefiltrat, depuneri pe pereții interiori. Umplutura specialităților de patiserie nu conținea gramajul declarat în fișa produsului. Au fost aplicate doua sancțiuni contravenționale în valoare de 25.0000 lei. S-au dispus măsuri de oprire temporară a prestării serviciului, măsura de oprire definitivă și retragere de la consum a unor produsele alimentare. A fost propusă măsura de încetare a practicii comerciale incorecte.
- MLS INVEST TRADING SRL – Fast-food Chopstix. Abateri: materii prime păstrate la temperatura ambiantă contrar recomandărilor producătorului, unele lipsite de traducerea în limba română a condițiilor de păstrare, ustensile neprofesionale, recipient colectare deșeuri din material plastic. A fost aplicată o sancțiune de 3.000 de lei și a fost dispusă măsura de oprire definitivă și retragere din circuit pentru produsele alimentare.
- Universitatea Politehnica Timișoara – Cantina UPT
- Deficiențe: gresie spartă, lipsă, lift transport materie primă neigienizat corespunzător, prezență insectă, chederele aparatelor frigorifice rupte, rastel vase depozitare neigienizat corespunzător cu urme de rugină. Masă caldă sub 60 grade Celsius. Gramaj produs preparat (grătar piept de pui) sub gramajul din rețetar. Pentru abaterile constatate au fost aplicate o amendă de 5.000 lei și un avertisment. A fost dispusă măsura de oprire temporară a prestării serviciilor până la remediere și oprirea definitivă a produselor si retragere de la consum pentru 15 kg produse alimentare.
- Peneș Food (Shopping City) – abateri: sosuri diverse la temperaturi de 15 – 19 grade Celsius, la masa rece, topping fără data deschiderii, cuțite neprofesionale, cuptor de pâine cu făină arsă pe fața interioară a cuptorului – fără amendă.
foto: OPC
Trimite articolul
XBravo, desi nu il respect pe
omul acesta, dar actiuna sa trebuie sa ne puna pe ganduri iar orice abatere sa o sesizam noi, sa ne cantarim
portile atat in supermarkete cat si in restaurante daca vrem sa schimbam ceva. Sper ca tineretul sa inceapa sa faca precum Piedone si sa dispara “smecheria”/hotia din alimentatia publica din TM.
-
Nora restaurant scăpa de fiecare data?
Ăștia de la Falafel ar trebui verificați în toate locațiile, am cumpărat de la king falafel shaorma și nu s a putut manca pt ca era acra…
Foooaaarteee bineeeee….
Si de ce doar cand vine Piedone?
Comisarii din Timis ce fac?
Mananca pe gratis pe la restaurante
-
Corect!
La cantina UPT au tot scăzut porțiile, trebuie să îi asigure hrană umflatului de rector. Cât despre Mall, acolo “dă-i să meargă, banul să iasă”.
ANPC ar trebui să aibă, adoptate și publicate, norme, proceduri și un cod de conduită. Piedone ar trebui să verifice existența acestor lucruri, în primul rând. Sunt de acord cu controalele, normal. Dar nu cu un spectacol jenant și jegos. Sunt eu, așa, mai britanică… Un fk bun se face cu zâmbetul pe buze, fără cuvinte și televiziuni.
De ani de zile ANPC-ul local este inexistent, dar platiti bine + primele ca sunt orbi. Cetateanul este victima sigura.
-
Ești tare băh….înainte de a căsca gura cite și pe acest site să vezi câte articole sunt cu controalele anpc local…sunt sute. Dar normal tot inteligentul vrea circ
Joc de imagine. Nu exista oameni angajati sa faca asta? Asta arata cat de incompententi sunt in institutie.
OF si a ratat jalea de birt din coasta UVT.
Putea sa închidă rușinea de acolo, daca sâmbătă a fost vizita pe ramura de PNL, direcția Bihor (Bolojan, Pirtea).
Ați putea să ne spuneți care localuri au fost găsite in regulă ???
Să știm măcar cine respectă clienții și de unde sa mai comandăm și noi!!!
la Colectiv de ce n-a fost in inspetie, imbecilul asta?!
Dar de ce trebuie adus URSU de la capitală? Trepădușii de aici cu ce se ocupă cât timp nu vine măhărul peste ei? Că ei vin înainte, constată, și URSU-lui i se comunică ce să verifice exact… CIRC
Voi nu vedeti realitatea din spatele perdelei de fum….Cand o sa mearga la MacDonalds,KFC sau alte mizerii ,o sa il cred.Atata timp cat inchide mici afaceri,nu face decat jocul marilor corporatii.
La mai multe inainte…