Construit în anul 1750 pentru a servi ca reședință familiei Mocioni, conacul din Foeni a fost folosit în timpul regimului comunist ca baie comunală, grădiniță, depozit pentru erbicide și pesticide, sală de sport și sifonărie. După 1990, a găzduit o discotecă.
Conacul este opera arhitectului Mór Kallina și din aprilie 2021 a trecut în administrarea Consiliului Județean Timiș. În clipa de față, Asocierea T.T. & CO SOLARIA GRUP SRL (lider) – EURAS SRL – GRAPHIC SPACE SRL, care a câștigat licitația organizată de instituție, se ocupă de reabilitarea și consolidarea edificiului.
După ce a fost pe șantier zilele trecute, Marian Constantin Vasile, administratorul public al județului, susține că proiectul este pe drumul cel bun.
„Împreună cu echipa Consiliului Județean Timiș am luat la pas fiecare segment al acestei clădiri istorice de importanță națională și am discutat despre majoritatea provocărilor și soluțiilor. Am descoperit un constructor dedicat, pus pe treabă și lucru de calitate. Nici nu se putea altfel, reabilitarea fiind în directa supraveghere a Ministerului Culturii”, a transmis Marian Constantin Vasile.
Administratorul public al județului a mai precizat că serviciile de proiectare și lucrările de execuție au înaintat într-un ritm susținut, depășind birocrația care ține de un monument de clasa A.
„Acest fapt îmi dă speranța, chiar certitudinea, că vom termina implementarea la termen sau chiar înainte. Și asta în condițiile în care, îmi aduc aminte că atunci când mi s-a prezentat la începutul anului 2021 desfășurătorul pretins a fi „imposibil de realizat în termen” pe fondurile norvegiene, am asumat demararea proiectului. Astăzi am descoperit, așadar, un progres lăudabil în teren, chiar dacă ar fi să mă refer doar la zecile de tone de pământ și moloz scoase cu roaba sau găleata din subsolul conacului”, a mai declarat reprezentantul administrației județene.
Potrivit proiectului de renovare, la parter se vor amenaja un salon de primire și un hol de onoare, ce vor permite găzduirea unor evenimente complexe. De asemenea, un colț muzeal va reda atmosfera specifică familiei Mocioni. Va fi realizată și o bibliotecă dotată inclusiv cu tehnologii moderne, interactive, precum și o cafenea culturală.
Curtea și grădina vor fi amenajate cu ajutorul peisagiștilor, pentru a permite organizarea de evenimente în exterior. Subsolul și podul vor fi igienizate, consolidate și vor servi ca spații tehnice.
Conacul Mocioni va deveni un centru pentru activități culturale, educaționale și artistice. Acolo vor fi organizate acțiuni intersectoriale, culturale, educaționale, patrimoniale și turistice, campanii de sensibilizare și informare, vizite de studiu, rezidențe de artă stradală și amenajare peisagistică, baluri caritabile etc.
Lucrările ar trebui finalizate până în luna aprilie 2024 conform documentației.
Pentru această investiție, CJT a accesat o finanțare europene nerambursabile din Granturile SEE (Spațiului Economic European), în cadrul Programului RO-CULTURA.
Valoarea proiectului este de aproximativ 17 milioane de lei, adică 3,5 milioane de euro.
Foto: Marian Constantin Vasile
Pe aceeași temă:
FOTO. Conacul Mocioni din Foeni își recapătă strălucirea de odinioară. A început restaurarea
Restaurarea Conacului Mocioni nu a început încă. CJ caută diriginți de șantier
Schelete care au peste 800 de ani, descoperite pe șantierul Conacului Mocioni din Foeni
Trimite articolul
XSa fie într-un ceas bun.