„Ziua mondială a zonelor umede este marcată în fiecare an la 2 februarie pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la zonele umede. Această zi marchează și aniversarea Convenției privind zonele umede, care a fost adoptată ca tratat internațional în 1971 în oraşul iranian Ramsar de pe coasta Mării Caspice.
Zonele umede sunt întinderi de bălţi, mlaştini, turbării, de ape naturale sau artificiale, permanente sau temporare, unde apa este stătătoare sau curgătoare, dulce, salmastră sau sărată, inclusiv întinderile de apă marină a căror adâncime la reflux nu depăşeşte 6 m. Acestea sunt bogate în biodiversitate şi asigură condiții optime de dezvoltare și reproducere pentru o varietate de specii de animale”, spun reprezentanții Agenției pentru Protecţia Mediului Timiş.
Tema din acest an este „Acțiuni în zonele umede pentru oameni și natură”. Conform APMT, principale acțiuni din această campanie sunt:
- valorificarea zonelor umede pentru multiplele beneficii și soluțiile bazate pe natură pe care le oferă pentru bunăstarea umană și pentru o planetă sănătoasă.
- gestionarea cu înțelepciune a zonele umede și utilizarea în mod durabil, pentru a le conserva și să menținem sănătatea acestor ecosisteme de importanță critică.
- restaurarea zonele umede pentru a reînvia biodiversitatea bogată și viața găsită în aceste ecosisteme care susțin viața.
35% din zonele umede mondiale s-au pierdut
35% din zonele umede mondiale s-au pierdut. „Acestea dispar de trei ori mai repede decât pădurile, iar plantele și speciile de animalele dependente de zonele umede sunt în pericol de dispariție”, trag un semnal de alarmă cei de la APMT.
„Utilizarea durabilă a zonelor umede necesită o înțelegere a cauzelor care conduc la degradarea și dispariția acestora pentru a acționa direct asupra acestora: asanarea și umplerea, poluarea, supra-extracția de apă, pescuitul excesiv și schimbările climatice. Pierderea acestor ecosisteme care susțin viața, poate fi stopată doar dacă acționăm responsabil acum”, mai menționează aceeași sursă.
Activități educative
Până pe 4 februarie, Agenţia pentru Protecţia Mediului Timiş, alături de Palatul Copiilor din Timișoara și alte 16 unități de învățământ din județ, organizează mai multe activităţi educative de informare şi conştientizare privind importanţa implicării tuturor în conservarea și protecția zonelor umede şi cunoașterea beneficiilor aduse de aceste zone pentru omenire şi planetă. Au loc expoziții de desene/fotografii, ateliere de lucru, prezentări și observații în natură.
„Totodată ne propunem să identificăm zonele umede din judeţul Timiş, precum și zonele umede urbane din municipiul Timișoara. Ca răspuns, elevii vor organiza expoziţii de desene cu flora și fauna din zonele umede”, mai spun cei de la APM Timiș.
În cadrul acestor activităţi sunt implicaţi elevii şi cadrele didactice de la Palatul Copiilor Timişoara, Colegiul Naţional Bănăţean Timişoara, Colegiul de Silvicultură şi Agricultură Casa Verde Timişoara, Liceul Teoretic Special Iris Timişoara, Liceul Teoretic Moisil Timişoara, Liceul cu Program sportiv Banatul, Școala Gimnazială Nr.16 Timișoara, Școala Gimnazială nr.25 Timișoara, Școala Gimnazială nr.27 Timișoara, Școala Gimnazială Săcălaz, Asociația pentru sprijinirea copiilor ambliopi și nevăzători „Iris” Timișoara, Școala Gimnazială Nr.13 Timișoara, Şcoala Gimnazială Nr.19 Avram Iancu Timişoara, Şcoala Gimnazială Nr.30 Timişoara, Şcoala Gimnazială Satchinez, Grădinița PP nr.23 Timișoara și Grădinița PP nr. 32 Timișoara.
Trimite articolul
XBai, ce nume ! 🤣🤣🤣
Proasta alegere de cuvinte 🤣
-
Fix asta voiam sa spun ! LOL.
-
Pai, le plac zonele umede. Acum, titlul e foarte bine ales, e cu subintelesuri.
-
o traducere oarba facute de niste imbecili, evident. iti dai seama cat de mult le pasa. banii de “proiecte” sa intre si aia e…
-
Chiar asa se numesc in termeni de specialitate, documenteaza-te inainte sa comentezi
-
Eu credeam ca Ziua Mondiala a Zonelor Umede pică pe 8 Martie dar aparent m-am înselat.
Iubitele mele, nu, nu este un afront ci un compliment pentru femeile care stiu sa se bucure de momentele acelea minunate. Frigidele să se abtina de la comentarii misandrine.
Frumoaselor, feriti-va de seruri criminale si iubiti!
Limbajul din titlu nu e adecvat in mediul shcolar, totusi. 😀
Zone umede si de adancime. Mai ales elevii de a 12-a le exploreaza