Dani Amariei este fotograful pasionat, cel care se documentează zi și noapte pentru a găsi acea fotografie pe care poate să o „lipească”, să o fotografieze în exact același loc, făcând un salt în timp, peste ani. A făcut acest lucru în centrul istoric al Timișoarei și în alte cartiere. Și nu se oprește. Caută de zor fotografii prăfuite, prin colțuri ale Internetului sau prin filmele developate (sau nu) ale unor fotografi care au apucat să prindă în cadru Revoluția din 1989 sau au moștenit poze din perioada interbelică. Caută, găsește, ia poza și într-un singur clișeu vă prezintă vouă Timișoara din două epoci.
A început cu 10 poze, în 2015, iar acum, la începutul lui 2017, a ajuns la 20. Vrea să ajungă la 50 și să facă o expoziție cu aceste fotografii.
„Proiectul l-am început la finele lui 2015, prin octombrie, noiembrie, în funcție de cum am găsit fotografiile pe internet. În 2016 am postat fotografiile pe internet, pe Facebook, atunci au fost primele zece poze. Nu mă așteptam să aibă succesul ăsta”, spune Dani Amariei, cel care a dat viață proiectului „Timișoara de ieri și de astăzi”.
„Fotografiile le expun exact în locul unde au fost făcute în perioada respectivă”
Caută poze vechi, le retușează și le… integrează în peisaj. Cel mai greu îi e să facă rost de poze, le ia de pe internet, dar ar fi foarte bucuros dacă vreun fotograf l-ar ajuta cu imagini din acele vremuri. A găsit fotografii vechi, dar nu știe cine este autorul. Cu drag i-ar specifica pe autori, trecându-i în descrierea pozei finale, a lui și a celui de pe timpuri. Cu găsitul pozelor e dificil. Dar nu renunță, caută!
„Caut poze vechi, le reajustez un pic, le dau claritate, după care le printez și ies pe teren. Fotografiile le expun exact în locul unde au fost făcute în perioada respectivă. E mai mult de lucru, să faci rost de poze, vreau să găsesc poze mai interesante, care să aibă un impact. Cea din Piața Operei, cu Revoluția, a avut cele mai multe „Like-uri” pe Facebook – 5300. Este destul de greu să le procur, în prima fază e greu să găsești o rezoluție cât de cât decentă, să le poți printa pe carton, stau și caut nopți întregi din diferite surse, pe internet, unde găsesc. Sunt ferm convins că sunt poze care nu sunt expuse pe internet, dacă cineva le are sunt dispus să le folosesc în proiectul meu. Mai mult, aș vrea să știu autorii acestor fotografii, pe care le folosesc și le voi folosi, pentru a-i menționa. Le voi menționa numele imediat ce aflu autorii fotografiilor, nu am găsit multe informații despre cine le-a făcut pe timpul Revoluției sau în perioada interbelică. Pentru mine ar fi o plăcere să le scriu numele, mi se pare corect, dar nu-i găsesc”, a spus Dani Amariei.
Dacă aveți poze și vreți să le dați lui Dani pentru a le folosi în proiectul său sau dacă pur și simplu recunoașteți o fotografie ca fiind făcută de dumneavoastră sau de o cunoșință nu ezitați să-i scrieți la amarieidani@gmail.com. Pozele le puteți vedea aici.
„Am făcut acest proiect pentru orașul meu”
Dani este pasionat de perioada interbelică, de Revoluția din Decembrie 1989 și de Timișoara.
„Sunt foarte pasionat de perioada interbelică și de Revoluție, mi s-a părut interesant să expun fotografiile în același loc, un alt mod de a priviri pozele vechi. Mi s-a părut interesant să pun acest lucru în practică în orașul meu natal, Timișoara. Nu am inventat eu ideea asta și nu mă așteptam să aibă un asemenea succes”, spune Dani Amariei.
Fotograful nostru nu se oprește aici. Mai caută poze, vorbește cu fotografii cărora iarna le-a ajuns pe la tâmple, caută pe Internet, se documentează asiduu. Nimic nu îl oprește. Pasiunea își spune cuvântul. Pasiunea pentru fotografie, dar mai ales pasiunea pentru Timișoara și pentru Banat. Nu vrea să facă acest proiect în alte orașe sau regiuni, rămâne aici, în Banat, în Timișaora, cu proiectul lui. Are și alte proiecte, de altă natură, prin alte zone frumoase din țară, dar saltul în timp îl face în urbea de pe Bega și în Banat.
„Dacă prin acest proiect reușesc să ajut la promovarea Timișoarei e cu atât mai bine, am făcut acest proiect pentru orașul meu. Rămâne să mai caut poze, să văd ce găsesc. Mai am vreo 10 poze în lucru acum, urmează să fac o fotografie cu sinagoga din Traian. Chiar prin fața sinagogii, în anii 1920, trecea răul Bega. Vedeam în poză râul Bega și puțini cred că știu că trecea pe acolo. Acum e asfaltat, e un drum care trece, urmează să fac aceastaă fotografie. Mai am câteva poze din Piața Iosefin pe care vreau să le propun, am încercat să iau câte puțin din fiecare cartier, Fabric. Cetate și Iosefin. De altfel, în multe poze, în comment-uri, sunt mulți care s-au regăsit acolo, pentru că au copilărit acolo, în locul respectiv”, a spus Dani Amariei.
„Dacă pot să am o mică contribuție la promovarea Banatului, a Timișoarei, o fac cu foarte mare drag”
Fotograful „timpurilor” Timișoarei va organiza și o expoziție, cel mai probabil în această vară, unde vor fi expuse aceste poze. Până atunci însă se va mai documenta, va mai căuta și vă va aduce pe hârtia fotografică momente din istoria Timișoarei desenate cu lumină.
„Mai urmează să facă circa 20 de fotografii, dacă reușesc să ajung pe la vreo 50 ar fi ideal. Preconizez că la începutul verii va avea loc o expoziție cu fotografiile respective, pentru cei de vârsta a doua, a treia, care nu au acces la Internet, de fapt pentru toată lumea care este interesată”, ne-a spus Dani Amariei.
Dani face fotografii și în Maramureș, are de acolo peisaje de vis, fotografii făcute la minus 20 de grade, dar va porni și prin Banat să-i caute istoria, să-l „tragă în poză” așa cum e el, de ieri și de azi…
„Cam ăsta e genul meu de fotografie, îmi place fotografia documentar, să documentez oameni, locuri, meșteri. Am câteva proiecte și pentru Maramureș, pe care vreau să le termin în luna mai și aș vrea să mă ocup cât mai mult de Banat. Dacă pot să am o mică contribuție la promovarea Banatului, a Timișoarei, mai ales că o să fie Capitală Culturală în 2021, o fac cu foarte mare drag”, a spus fotograful timpurilor noastre, care aduce în prim-plan vremuri trecute…
Material apărut în săptămânalul Agenda.
FOTO: Dani Amariei
Citiți principiile noastre de moderare aici!