Vă reamintim că, azi-noapte, în jurul orei 3, pompierii din Timișoara au fost solicitați printr-un apel la 112 pentru a interveni în stingerea unui incendiu izbucnit la biserica din cadrul Muzeului Satului Bănățean.
La fața locului s-au deplasat rapid echipe din cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Timișoara, care au intervenit cu două autospeciale de stingere și un echipaj SMURD.
Din nefericire, incendiul cuprinsese întreaga biserică, cu pericol de propagare a flăcărilor la casa parohială și la o troiță aflată în apropiere. Biserica, realizată din lemn și având o suprafață de aproximativ 50 de metri pătrați, a fost grav avariată.
În ciuda eforturilor pompierilor de a limita extinderea incendiului, biserica a ars în totalitate, iar acoperișul troiței a fost afectat pe o suprafață mică.
„Un dezastru pentru patrimoniul bănățean”
Sorin Vlad Predescu, director executiv la Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, a declarat pentru Tion că pierderea bisericii este un dezastru pentru patrimoniul bănățean.
„E una dintre cele mai importante biserici din Banat, care a fost adusă aici tocmai pentru a fi salvată. E o biserică importantă, construită foarte interesant. Sperăm că poate fi restaurată, deși o parte din substanța istorică oricum s-a pierdut. Din fericire, bolta pictată era deja scoasă pentru restaurare și măcar acel element artistic a rămas. Va trebui restaurată, dar ar fi fost foarte bine să nu aibă loc acest accident”, a declarat pentru Tion Sorin Vlad Predescu, director executiv la Direcția Județeană pentru Cultură Timiș.

Foto: Tion
Alfred Simonis, președintele Consiliului Județean Timiș, instituție care administrează Muzeul Satului Bănățean, a transmis că pe lângă cercetarea derulată de autoritățile abilitate, va dispune o anchetă internă la muzeu și va trimite un control la celelalte instituții de cultură subordonate administrației județene.
Restaurarea se va face, în primă fază, din fondul de rezervă al CJT
Alături de Înaltpreasfinția Sa Ioan, Mitropolitul Banatului, Simonis a avut discuții cu specialiștii aflați la fața locului și așteaptă în cel mai scurt timp expertiza acestora. Liderul CJT a transmis că va face tot ce se poate pentru a salva biserica și în primă fază vor fi alocați bani din fondul de rezervă al Consiliului Județean Timiș în vederea începerii lucrărilor de restaurare.
Întrebat de Tion ce înseamnă pierderea lăcașului de cult pentru patrimoniul județului Timiș și pentru muzeu, directorul interimar Dorel Micle ne-a răspuns:
„Biserica din Topla reprezintă cel mai important obiect de patrimoniu din muzeul nostru. Este o clădire monument național de clasă A, care datează din 1746, reprezentativă atât din punct de vedere al arhitecturii, cât și a valorii istorice pentru județul nostru, deci e o mare pierdere. Vestea bună este că n-a ars în întregime, a ars doar acoperișul de șindrilă și turla, care erau din lemn de esență moale, din brad. Ea a fost refăcută undeva prin 2012-2013.
În schimb, pereții, care erau autentici, sunt din esență tare, un lemn foarte bine păstrat, și au suferit deteriorări, dar nu foarte mari, pot fi reutilizați, curățați, restaurați. De asemenea, în urmă cu câțiva ani, atunci când s-a făcut un proiect pentru conservarea și restaurarea bisericii s-a demontat pictura de pe plafonul interior pentru că ploua și colegii au avut prezența de spirit, la vremea respectivă, să îl demonteze, să-l conserve, să-l introducă în laborator într-un depozit al nostru, deci era în altă parte, precum și câteva dintre icoanele din interior, motiv pentru care avem speranță că toate aceste obiecte, plus o restaurare făcută profesionist, poate să readucă la viață bisericuța noastră.
Da, este o pierdere în acest moment, dar tragem speranța că putem să o punem pe picioare, să o aducem la viață cu atât mai mult cu cât și Biserica Ortodoxă, prin Mitropolia Banatului, cât și Consiliul Județean Timiș, ne-au promis tot sprijinul lor. E un caz special, e o urgență, o vom trata ca atare. De asemenea, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, toate instituțiile își dau suportul pentru a reabilita acest edificiu de cult și de patrimoniu în același timp”.
Totodată, pastorul baptist Ionel Tuțac, inițiatorul proiectului Muzeul Bibliei, a transmis, miercuri, că la Timișoara a avut loc un miracol.
O Biblie a supraviețuit miraculos
„Azi noapte, în jurul orei 3, valoroasa Biserică de lemn din incinta Muzeului Bănățean a luat foc. Celebrul lăcaş de cult are 279 de ani, fiind construită din lemn în satul Topla, comuna Mănăştur, județul Timiş. Clădirea a fost mutată la Timişoara în anul 1987 şi a fost refăcută între anii 1994-1996. O Biblie veche a supraviețuit în urma acestui incendiu ce a distrus mare parte din vechiul lăcaş de cult.
Se dovedeşte încă odată faptul că Scriptura este o carte sacră, mesajul ei fiind nepieritor. Supraviețuirea miraculoasă a acestui exemplar al Sfintei Scripturi ar trebui să ne determine pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine valoarea Cuvântului scris”, a precizat Tuțac.
UPDATE: Potrivit ISU Timiș, pompierii au stabilit că incendiul s-a produs, cel mai probabil, din cauza efectului termic al curentului electric.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XTotul pentru ca puneti incompetenti in pozitii importante. De corabia lui Tezeu ati auzit? Cam asta inseamna acum restaurarea. Si asta doar din cauza ignorantei, prostiei si nepotismului, care au cuprins intreaga tara. Este incomparabil mai ieftin si mai usor sa previi astfel de situatii, decat sa incerci sa le gestionezi urmarile. Macar in ceasul al 13-lea, ca al 12-lea a trecut deja, o sa instalati sisteme de alarma performante in celelalte case de LEMN??? Sau asteptati sa vada iar cineva flacari iesind prin acoperis si de acolo? Sau a descoperit cineva ca poate face un cartier nou pe terenul muzeului si trebuie ars tot inainte?
isi da cineva demisia?
Așa știu unii să aibă grijă de ce primesc moștenire. Nu puteau să trateze lemnul cu substanțe ignifuge? Nu puteau monta discret niște senzori de fum, cum era mascată și instalația electrică? Se distruge tot din cauza dezinteresului, ca după străinii să spună că noi nu am avut nimic și nu am fost în stare să facem nimic.
Freddy e de vină
Dumnezeu a vazut ca regiunea asta nu merita o asemenea biserica si ca atare a ingaduit distrugerea ei.
Faceti un cont in care putem sa ajutam la reconstructie. Voi contribui cu drag.
-
Stimate “cont bancar”. Va contraziceti in vorbe. Eu zic ca daca “Dumnezeu nu vrea o astfel de biserica aici”, de ce ne opunem noi vointei lui?
Acoperisul a fost reparat in 1998 de catre militari in termen de la graniceri, militari ce stiau sa faca acoperisuri din sindrila, de undeva din zona de nord a Romaniei. Din cate imi aduc aminte, acoperisul a fost deteriorat de ceva furtuna iar pentru repararea lui, seful de stat major de la Brigada de Granicieri din Timisoara a reusit sa identifice printre soldatii in termen, doi soldati care au reusit sa faca reparatiile necesare. Pacat ca actuala conducere si-a batut joc de un asemenea tezaur national.
Trantorii care lucrează la stat încă odată și au făcut datoria.
Muncă zero bani cu nemiluita.
Un singur lucru trebuia să facă și ei și nici pe acela nu au fost în stare reușind sltfel să altereze patrimoniul României.