Conducerea Primăriei Timişoara a propus conferirea titlului de cetăţean de onoare al oraşului, post-mortem, lui Francesco Illy, „în semn de recunoaştere pentru întreaga activitate şi pentru creşterea renumelui Timişoarei în lume”, un proiect de hotărâre pe această temă fiind aprobat în plenul consiliului local de marţi. La şedinţa de consiliu a luat parte şi un reprezentant al familiei Illy, Peter Strukelj, export manager Illycaffe, prezent la Timişoara pentru a primi distincţia oferită de autorităţile locale.
„Este o recunoaştere care ne onorează, rezultatul multor ani de muncă. Astăzi, Illy funcţionează în 140 de ţări, ne extindem în toată lumea. România este o piaţă interesantă, sunt responsabil pe România. Românii recunosc calitatea, la fel şi timişorenii”, a afirmat Strukelj. Cei prezenţi la şedinţa de marţi au avut ocazia şi să guste o cafea Illy preparată pe loc în sala de consiliu.
Consilierul local Adelina Tîrziu a propus ca o zi pe an să-i fie dedicată, prin diverse manifestări organizate la Timișoara, lui Francesco Illy, propunere acceptată de conducerea primăriei.
Francesco Illy a pus bazele celebrei companii producătoare de cafea Illycaffe în 1933, a patentat primul aparat automat de cafea, numit „Illetta”, în 1935, şi a inventat sistemul de ambalare prin presurizare pentru păstrarea cafelei.
„Francesco Illy s-a născut în cartierul Iosefin, în 7 octombrie 1892, perioada în care Timişoara era parte a Imperiului Austro-Ungar. Provine dintr-o familie mixtă. Tatăl său a fost maghiar, de profesie tâmplar, János, iar mama nemţoaică, Rössler Aloisia. A fost botezat la biserica catolică din Iosefin, iar după ce a urmat cursurile şcolii elementare ale Liceului Piarist, în 1904 a absolvit şcoala secundară şi s-a mutat la Viena. La vârsta de 22 de ani el a fost recrutat în armata austro-ungară şi a luptat din 1914 pe aproape fiecare front din Primul Război Mondial (…) După război, el a rămas cu sora sa la Trieste, în Italia (…) Francesco Illy a decedat în 1956 la Trieste, în Italia, iar fiul său, chimistul alimentar Ernesto Illy a preluat conducerea companiei de cafea, care este la ora actuală la cea de-a treia generaţie Illy, Andrea şi Riccardo Illy”, au amintit reprezentanţii municipalităţii timişorene.
Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a propus, în luna februarie a acestui an, şi amenajarea unei cafenele care să poarte numele lui Francesco Illy la Turnul de Apă din Iosefin, un monument istoric lăsat în paragină, pe care municipalitatea vrea să-l dea pe mâna privaţilor – rămâne de văzut sub ce formă, parteneriat public-privat, concesiune, vânzare etc. – pentru a fi pus în valoare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!