Prof. dr. ing. Franz Quint va primi titlul de „Cetățean de Onoare al Orașului Jimbolia”, în cadrul zilelor orașului, care vor avea loc în acest weekend.
În 25 ianuarie 2024 Franz Quint a fost decorat de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul Național „Pentru Merit“ în grad de Cavaler. Evenimentul a încununat munca depusă până acum în slujba științei, a relațiilor bilaterale româno-germane și, nu în ultimul rând, a înrămării identității bănățene.
Franz Quint s-a născut în 1965 în Jimbolia. Mama sa, Elisabeth, a fost profesoară de matematică la școala generală, iar tatăl, care poartă același prenume cu fiul, a fost tehnician constructor la Cooperativa Meșteșugărească „Viitorul“.
Familia din care face parte este una dintre cele mai vechi familii locale, venind în Jimbolia în 1766, anul celebrei colonizări cu șvabi.
Pentru că a copilărit pe Calea Timișorii, clasele primare le-a frecventat la școala de pe strada Liviu Rebreanu. Gimnaziul l-a absolvit tot la Jimbolia.
A studiat la Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau” din Timișoara, de care avea să rămână apropiat chiar și după promovarea, în 1983, a examenului de bacalaureat.
Studiile universitare au fost începute la Facultatea de Electronică și Telecomunicații, din cadrul Universității „Politehnica“ din Timișoara, dar finalizate la Universitatea din Karlsruhe, Germania.
În 1990 ia diploma de licență în domeniul ingineriei electrice, iar în 1997, la aceeași universitate, titlul de doctor inginer, obținând calificativul Summa cum laude. Lucrarea Interpretarea asistată de hartă a imaginilor aeriene monoculare tratează despre recunoașterea automată a obiectelor cuprinse într-o imagine.
„Franz Quint nu este doar un educabil care a avut note foarte bune la școală sau la facultate. Perseverența și capacitatea de muncă s-au vădit și de-a lungul parcursului profesional. Între 1990 și 1993 a fost cercetător la Institutul pentru Informație și Procesarea Datelor Fraunhofer din Karlsruhe, unde și-a concentrat activitatea asupra procesării imaginilor capturate în procese industriale și asupra interpretării imaginilor surprinse din aer.
Și-a îndreptat atenția asupra acestei ultime preocupări și în perioada 1993-1997 când, la Universitatea din Karlsruhe (actualul Institut Tehnologic din Karlsruhe), a activat în cadrul unui proiect al Agenției Federale Germane de Cercetare. În perioada 1997-2002 a fost inginer de dezvoltare pe teme de comunicații digitale și procesarea semnalului radar la DaimlerChrysler Aerospace din Ulm, companie care astăzi poartă denumirea Airbus. Începând cu 1999 a coordonat activitatea departamentului Algoritmi de procesare a semnalului digital.
Activitatea de cercetare în care s-a angrenat a generat rezultate importante. Este coautorul a câtorva zeci de articole de specialitate, care au subiecte diferite: ajustarea tehnologiei de producere a imaginilor surprinse în timpul tomografiei computerizate pentru ca pacienții să fie supuși unui grad mai mic de radiații, implicarea inteligenței artificiale în științele vieții, utilizarea rețelelor artificiale neuronale profunde pentru procesarea imaginilor 3D, astfel încât programul să fie capabil să recunoască obiectele dintr-o imagine, îmbunătățirea imaginilor surprinse cu ajutorul camerelor dedicate spectrelor luminoase, dezvoltarea de sisteme senzoriale 3D pentru industrie ș.a. De asemenea, Franz Quint este coautor al mai multor cărți prin care abordează teme diverse, aprofundate prin cercetare”, explică Sergiu-Petru Dema, directorul Casei de Cultură a Orașului Jimbolia.
În 2002 a devenit profesor de telecomunicații la Universitatea de Științe Aplicate din Karlsruhe. A coordonat programul de masterat Inginerie electrică și tehnologia informației, a inițiat două programe duble de masterat – unul împreună cu Universitatea Ryerson din Toronto, Canada, și altul cu Institutul Național de Științe Aplicate din Strasbourg, Franța. În 2015 a pus bazele unui program dublu de licență în domeniul informaticii de gestiune, desfășurat la Universitatea de Științe Aplicate din Karlsruhe și la Universitatea de Vest din Timișoara.
Din 2021 este președintele TriRhenaTech, o alianță a universităților de științe aplicate din Alsacia, Elveția de Nord-Vest, Baden și Palatinat. De asemenea, este purtătorul de cuvânt al departamentului științific al regiunii Rinului Superior.
Colaborarea cu Universitatea Politehnica Timișoara a început în 2008. În 2012, Franz Quint a reușit să obțină o finanțare de 140.000 de euro pentru proiectul ProKaTim (Procesarea semnalului Karlsruhe-Timișoara). Scopul inițiativei este de a ajuta studenții celor două universități, care învață despre procesarea semnalului, să dobândească experiență internațională și să acumuleze noțiuni calitative. A coordonat, de asemenea, la universitatea din Karlsruhe, tezele mai multor doctoranzi români. Datorită lui, până în prezent peste 300 de studenți germani și români au avut posibilitatea de a câștiga experiență vizitând universitatea parteneră, beneficiind de pe urma contextelor sociale, economice și culturale în care funcționează fiecare.
Plusvaloarea adusă învățământului universitar din Banat a fost apreciată de Universitatea Politehnica din Timișoara, aceasta numindu-l în 2015 profesor onorific. Patru ani mai târziu, aceleași argumente au stat la baza primirii Premiului „Europa”, decernat de Regiunea Tehnologică Karlsruhe.
„Franz Quint a rămas în strânse legături și cu Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau” din Timișoara, de bunăstarea căruia s-a îngrijit prin diferite donații consistente de cărți, mobilier și alte obiecte necesare învățării. În 2008 a înființat Asociația „Prietenii Liceului Lenau” și a devenit președintele acesteia, funcție pe care o păstrează și în prezent. Prin intermediul acesteia a procurat pentru liceul timișorean peste 15 tone de cărți, calculatoare, echipamente pentru laborator, table pentru sălile de clasă etc. Începând cu anul 2023, asociația oferă bursa „Erich Pfaff”, în valoare de 500 de euro, lunar.
Aceasta este dedicată absolvenților liceului, care își încep studiile universitare. Atașamentul față de liceul timișorean se vede și prin faptul că Franz Quint este coautorul volumului de 680 de pagini Die Lenauschule sind wir (Liceul Lenau suntem noi), carte al cărui subiect cuprinde istoria prestigioasei instituții de învățământ la care au învățat doi dintre laureații Premiului Nobel. Asociația a investit până în prezent peste 70000 de euro pentru susținerea școlii și în promovarea culturii germane. Pentru a-și manifesta prețuirea pentru binefacerile aduse de Franz Quint culturii bănățene, Forumul Democrat al Germanilor din Banat i-a înmânat insigna și placheta de aur, cea mai înaltă distincție de apreciere a entității”, menționează Sergiu-Petru Dema.
Citiți principiile noastre de moderare aici!