Pe 8 si 9 aprilie, o delegaţie condusă de Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Ştiințifică și Dezvoltare Tehnologică, a efectuat o vizită oficială la Stuttgart, Germania. Pe 9 aprillie, delegaţia a avut întâlniri la Institutul Fraunhofer IPA din Stuttgart. Deplasarea a avut drept scop întărirea relaţiilor cu institutul de cercetare aplicată german, discuţiile vizând dezvoltarea de proiecte comune în cadrul domeniilor acoperite de inovare prin cercetare aplicativă.
În urma vizitei, după un tur al laboratoarelor Fraunhofer IPA, s-au conturat câteva planuri concrete de acţiune, unul dintre acestea vizând deschiderea în România a unui centru de cercetare aplicată care să urmeze modelul Fraunhofer, sub auspiciul direct al Fraunhofer IPA. Implementarea în fapt şi în timp a modelului Fraunhofer în Romania ar aduce beneficii enorme la nivelul legăturii cercetării fundamentale cu industria, ajutând la materializarea prin inovare, a invenţiilor, ca produs finit al cercetării fundamentale. Un alt beneficiu direct al modelului Fraunhofer este materializarea ideilor inovatoare ale antreprenorilor români, acordându-le astfel şansa de a deveni mai competitivi pe piaţa mondială.
Una dintre locaţiile unde noul institut ar putea să fie deschis este Timişoara. Fraunhofer ar putea alege capitala Banatului pentru a-şi deschide aici noua structură, dat fiind istoricul iniţiativelor Fraunhofer IPA în zona de vest. În Timișoara, institutul a implementat până în prezent 3 proiecte – PRACTICOR, în colaborare cu Universitatea Politehnică, Vision Timișoara 2030, realizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Timișoara, şi Springboard for Springboard for the Romanian industrial manufacturing – Starting up a Territorial Technology Transfer”, demarat anul trecut. În plus, Fraunhofer a colaborat cu Consiliul Județean Timiș pentru realizarea unui studiu de oportunitate privind energiile regenerabile, iar în prezent există o colaborare activă cu Universitatea Politehnica Timişoara, colaborare ce vizează atât proiecte comune între cele două instituţii şi internship-uri la Fraunhofer IPA pentru studenţii Politehnicii, cât şi planuri de dezvoltare urbană a Timişoarei.
“Ne bucură dorinţa oficialilor români de a pune bazele unei structuri Fraunhofer în România. Este o primă etapă dintr-un proces îndelungat de realizare efectivă a unei legături între invenţiile realizate la nivelul cercetării fundamentale şi inovările de care are nevoie industria română. Marketingul invenţiilor la nivelul cercetării fundamentale este aproape inexistent în Romania. Deci, din acest punct de vedere, drumul spre inovare este aproape închis. Pe de altă parte, antreprenorii români trebuie să înceapă să aibă încredere în materia cenuşie a cercetării fundamentale şi aplicative şi efectiv să profite de ea: de exemplu, prin idei inovatoare pe care să le transforme în realitate cu ajutorul know-how-ului acumulat în astfel de entităţi non profit, cum este Fraunhofer. Delegaţia română a pus un deosebit accent pe legătura directă cu industria, cu procesul de inovare şi de dezvoltare tehnologică pentru industrie şi la cererea industriei, fapt care ne-a bucurat foarte mult. Următorii paşi la nivel operativ sunt, însă, decisivi.” a declarat Simina Fulga, general manager proiecte România în cadrul Fraunhofer IPA Stuttgart.
Citiți principiile noastre de moderare aici!