Întinşi pe jos, doi câte doi pe o bucată de pătură, dorm fără să le pese câtuşi de puţin de blitzul aparatului foto. Am vrut să le explic ce fac, dar nu am avut cui. Sunt atât de fericiţi că dorm într-un loc cald, încât restul nu mai contează. “Au revenit la noi, imediat ce a dat frigul. Vin în fiecare seară, până la 15 persoane fără adăpost, pe care le găzduim tot pe acelaşi principiu: decât să sune oamenii la ambulanţă că au găsit un om al străzii degerat şi să ni-l aducă aici într-o stare gravă pentru care ar trebui să cheltuim foarte mulţi bani în spital, preferăm să le dăm un ceai cald şi să-i găzduim peste noapte. Dimineaţa, cu ajutorul unei îngrijitoare de curăţenie, ei fac curat după ei şi pleacă prin oraş”, spune dr. Mihai Grecu, coordonator al Unităţii de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Judeţean Timişoara.
Răcirea vremii în ultimele zile a dus, în toată ţara, la creşterea numărului de persoane fără adăpost care au cerut sprijin echipajelor de ambulanţă. Astfel, în prima zi a acestei săptămâni, ambulanţele au transportat la nivel naţional, 241 de persoane fără adăpost. Şi numărul deceselor cauzate de hipotermie severă a crescut faţă de ziua precedentă. S-au înregistrat 4 decese în judeţele Tulcea, Botoşani, Neamţ, Olt. De la avertizarea “cod galben de ger” emisă de meteorologi, şi până în prezent, la nivel naţional s-au înregistrat 6 decese din cauza hitopermiei severe.
Ministerul Sănătăţii reaminteşte populaţiei să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spații deschise și expunerea la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor şi să consume alimente bogate în proteine, fructe şi legume. În cazul în care este necesară deplasarea în spații deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protectie adecvate -căciuli, mănuși etc. Este recomandat ca, persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cardiace și respiratorii, să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiții de temperaturi scăzute. De asemenea, trebuie evitat consumul bauturilor alcoolice.
În această perioadă, trebuie să se acorde o atenție specială copiilor – evitarea situațiilor în care aceștia sunt lăsați să aștepte în interiorul autovehiculelor parcate, evitarea transporturilor pe distanțe lungi în vehicule fără posibilități de climatizare și neechipate corespunzător.Locuinţele şi spaţiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător şi trebuie evitată utilizarea instalațiilor improvizate, care pot duce la intoxicații cu monoxid de carbon.
Citiți principiile noastre de moderare aici!