Primăria Timișoara încearcă să cumpere curent electric prin Bursa Română de Mărfuri fiind dispusă să achite aproximativ 62 de milioane de lei pentru un contract de furnizare. Electricitatea va fi folosită pentru clădirile instituției, instalații de semaforizare, fântâni publice și iluminat public.
În clipa de față, Primăria Timișoara plătește 500 lei/MWh, însă primarul Dominic Fritz se așteaptă la dublarea prețului.
Întrebat marți dacă municipalitatea va renunța, la fel ca alte orașe din țară, la iluminarea clădirilor de patrimoniu, a răspuns că: „Deocamdată, avem cam 900.000 de lei lunar pentru iluminatul public. Iluminatul pentru niște clădiri de patrimoniu e doar o foarte micuță parte, de aceea ar fi mai degrabă o acțiune simbolică. Problema e că nu mai găsim un furnizor de energie. Nici Spitalul „Victor Babeș” nu mai găsește electricitate pe bursă, au făcut și ei licitație, nu a venit niciun ofertant. La primărie nu vrea nimeni să încheie un contract cu noi și asta înseamnă că trebuie să trecem pe furnizor de ultimă instanță unde, deocamdată, încă, prețul este plafonat la 1.000 de lei (n.r. – lei/MWh).
Încă avem un contract existent, dar în viitor va fi dublu și pe piață prețurile sunt și la trei și la patru mii lei (n.r. – lei/MWh). Deci Guvernul va trebui să decidă dacă vrea să mențină un nivel de plafonare pentru că, dacă nu, atunci cu adevărat suntem nu doar noi că primărie, ci toate instituțiile publice, inclusiv transportul în comun, în pericol”.
Între timp, Primăria Municipiului Hunedoara a anunțat că a luat temporar unele măsuri de reducere a costului cu iluminatul public, din cauza crizei economice. Astfel, va fi redus la jumătate numărul lămpilor de iluminat conectate la rețeaua publică, pe arterele importante, iar pe timp de noapte nu vor mai fi iluminate anumite obiective, printre care şi Castelul Corvinilor.
De asemenea, și Primăria Arad a decis încă de la începutul lunii august să reducă cu două ore iluminatul public pe timp de noapte, ca primă măsură pentru a reduce consumul de energie electrică. Alte măsuri sunt avute în vedere la toamnă, cum ar fi reducerea iluminatului arhitectural.
Trimite articolul
Xintuneric, frig, rationalizare. Am mai trecut prin asa ceva, e ok, plake la mine ue. Cata putere instalata era in 89 in Ro? dar acum, cata mai avem? de trei ori mai putina? suuuuper! 🤪
ce amuzant, eu platesc de ani de zile in jur de 1000lei/mwh (ati ales pretul /mwh cum nu e nicaeri, spuneti drcului in kwh cum il vedem cu totii in factura). ca privatii asa merita, nu? sa ia teapa nonstop. ruie statului, risipitori de taxe!
-
“nicaieri”, da