Vin vremuri și mai grele pentru contribuabili. După majorarea prețurilor la combustibil, utilități, alimente și alte produse, de la 1 ianuarie 2023 vom plăti impozite mai mari pentru locuințe și terenuri.
Măsura a fost decisă de Guvernul României printr-o ordonanță aprobată în data de 15 iulie.
Primarul Timișoarei Dominic Fritz a declarat, miercuri, că nu este momentul ca impozitele să crească. Edilul a precizat că în urma deciziei Guvernului, Consiliul Local Timișoara are 60 de zile la dispoziție să emită o hotărâre care să stabilească nivelul acestora. Termenul scadent este 15 septembrie.
Joi, la Cluj, Fritz va participa la întrunirea Asociației Municipiilor, unde își va spune punctul de vedere.
„Se va trece la o estimare a bazei de impozitare, a valorii impozitabile a clădirii sau terenului pe baza unei grile notariale. Până acum, a existat un tabel la nivel național, care a luat în calcul suprafața apartamentului și anul de construcție al clădirii, dar a fost la fel, indiferent dacă apartamentul a fost în Timișoara sau la Ploiești.
Noi am făcut niște simulări în baza modificărilor pe care ni le cere Guvernul și din păcate, veștile nu sunt bune. Schimbarea bazei de calcul pentru impozitul clădirilor va genera un cost social pe care nu știu câtă lume îl va putea suporta. Practic, nu va exista clădire rezidențială în Timișoara unde impozitul să nu crească în mod major. Dacă Guvernul nu va amâna aplicarea noilor prevederi, vom avea proprietari persoane fizice care se vor trezi cu o mărire și de 3-5 ori a impozitului pe clădire, la 1 ianuarie 2023. Nu cred că este cazul să crească taxele și impozitele locale”, a declarat, miercuri, primarul Timișoarei.
Simulări cu noile tarife
Dominic Fritz a oferit trei simulări privind creșterea impozitelor făcute de Direcția Fiscală a Municipiului Timișoara.
Pentru un apartament de trei camere în zona Soarelui (64 mp), bloc din anii ‘80, pentru care anul acesta se plătește un impozit de 191 de lei, dacă se aplică modificările Guvernului, se vor plăti anul viitor 465 de lei.
De asemenea, pentru un apartament de două camere în zona centrală, clădire veche (85 mp), construit în 1917, pentru care anul acesta se plătește un impozit de 154 de lei, dacă se aplică modificările Guvernului, se vor plăti anul viitor 750 de lei.
Pentru o casă cu parter și etaj, în zona de nord a Timișoarei, pentru care anul acesta se plătește un impozit de 356 de lei, dacă se aplică modificările Guvernului, se vor plăti anul viitor 527 de lei.
Din punct de vedere administrativ, punerea în aplicare a noului mod de calcul înseamnă introducerea manuală a noilor date pentru aproximativ 3.000 de contribuabili persoane juridice, care au în patrimoniu 14.732 clădiri/terenuri, respectiv pentru aproximativ 184.000 contribuabili persoane fizice care au în patrimoniu 311.277 clădiri/terenuri.
Potrivit lui Fritz, actualul program informatic de taxe și impozite ar trebui integral schimbat.
„Mi se pare halucinant că nu știm cu 15 zile înainte de data la care ar trebui să avem aprobate noile taxe și impozite dacă Guvernul se răzgândește sau nu. Sper să se răzgândească și să ia o decizie bună, chiar dacă târziu. Eu nu cred că este momentul să crească în toată România și mai ales în Timișoara impozitele pe proprietăți. Eu susțin să amânăm implementarea acestei reforme, Guvernul să o amâne un an. Îmi pare rău că există această bâlbâială din partea Guvernului. Nu cred că este momentul să creștem impozitele când românii se luptă cu creșterea facturilor”, a mai precizat, miercuri, primarul Dominic Fritz.
Trimite articolul
XInainte sa creasca taxele sa reduca aparatul bugetar. Pt fiecare bugetar care lucreaza mai sunt 3 pile care plimba hartii. Se laudau cu digitalizarea…zero.
Planul globalistilor este saracirea noastra, a tuturor, si introducerea iobagizarii digitale. Dormiti. Presa, da presa e partasa si ea…
usr ati votat usr aveti, partid de poponari si antidumnezeu, anti propriul popor, injosirea romanilor
-
Guvernul a dat ordonanța, USR este in opoziție.
Pai salariile la bugetari și pensiile trebuie să aibă fonduri sa susțină creșterea lor constantă. Dacă bugetarii și pensionarii sunt fericiți si noi plătitorii de taxe vom fi mulțumiți că i-am putut ajuta.
exista iad special pentru politicieni, si e foarte posibil sa fie pe pamant.
Imi amintesc foarte bine cum atunci cand s-au marit taxele si impozitele locale tot donimic a spus ca daca vrem un oras ca afara atunci trebuie sa platim taxe si impozite ca afara. Astazi, rapandula ce face? Ei bine. aflu ca nu e ok sa fie marite impozitele. Si tot nu inteleg din ce ipostaza respinge ideea? Daca era usr la butoane ne jupuiau la fel ca astia, daca nu mai rau. Deci toti o apa si un pamant…
nu mai bine ar respinge mizeria de nedescris din oras?.. toate santierele incepute dintr-o data si la care se lucra romaneste.. luni incepe scoala si tot in conditiile alea cu ore anapoda si containere.. pistele de biciclete tot praf is – nu a facut absolut nimic din ce a promis!! nu mai bine astea l-ar preocupa si ar respinge el lucrurile care nu sunt in regula dar la care chiar ar trebui sa puna mana sa faca ceva?..
Guvernul ar lua si pielea de pe noi!
Ceva bun ar fi sa taie tva-ul la alimentele de baza!
Ei nu stiu cum sa mai ia bani la buget si sa isi imparta lucrarile intre iei iar nepotismul e la putere peste tot!
E in fleac impozitul de 100 € pt un timisorean care castiga 1300 pe luna. Timisorenii stay foarte bine in general cum spunea genius Carpatilor acum 33 de ani
Dacă venitul va crește de 7 ori voi plăti, dacă nu ….
asta e același fritz care a mărit impozite si taxe locale plus preturi la servicii anul trecut? oare ce s-a întâmplat cu el? o fi ajuns partidul (a se citi cloaca) lui în opoziție și se apropie campania electorală? foarte interesanta schimbare de opinie