„Un proces al crimelor comunismului trebuia făcut atunci, imediat după Revoluția din 1989. Dacă am fi avut un proces al comunismului, astăzi multe, multe lucruri ar fi fost mai clare”, susține Traian Orban.
Despre cât de amănunțit și tenace se pregăteau să treacă de sârma ghimpată a lagărului ceaușist către un dincolo sinonim cu libertatea, despre cum erau prinși, bătuți, dați înapoi sau vânduți pentru sare cei care treceau fraudulos granița către sârbi sau către unguri sau despre deja faimoasa fugă din țară a membrilor formației Phoenix sau a Nadiei Comăneci, s-a vorbit luni, la Memorialul Revoluției. Brîndușa Armanca a adunat în carte, alături de propria-i documentare, numeroase investigații jurnalistice pe acest subiect.
„Consider că este cu atât mai necesar să vorbim astăzi despre frontieriști cu cât, conform unui recent sondaj INCSOP, 48% dintre români consideră bun trecutul comunist. Îngrijorător este procentul de 34% al tinerilor care cred că a fost mai bine înainte de 1989″, subliniază Brîndușa Armanca.
Volumul „Frontieriștii. Istoria recentă în mass-media ” a apărut la editura Curtea Veche, iar în traducere maghiară la editura Irodalmi Jelen Konivek. Prezentarea cărții a fost completată de proiecția filmului „Li se spunea frontieriștii”, producție a TVR Timișoara, în regia lui Dan Rațiu. Subiectul frontieriștilor rămâne o rană deschisă a unei istorii încă tulbure, o ecuație cu multe necunoscute, așa încât Traian Orban a propus continuarea dezbaterii, în 2014, cu toți cei care au mărturii relevante despre subiect.
Citiți principiile noastre de moderare aici!