Evenimentul de lansare a celei de-a patra ediții a Bienalei Art Encounters prin proiectul Artiști români în prim-plan se va desfășura în perioada 25-30 ianuarie, online pe Facebook și pe website-ul Art Encounters și este organizat de Fundația Art Encounters din Timișoara. Publicul va avea ocazia să-i cunoască pe curatori, Mihnea Mircan și Kasia Redzisz, dar și pe o parte dintre artiștii români invitați: Flaviu Cacoveanu, Alice Gancevici & Remus Pușcariu, Mihaela Hudrea, Nona Inescu, Flaviu Rogojan, MONOTREMU, Vlad Nancă. Anul acesta Bienala Art Encounters, intitulată Our Other Us, se va desfășura între 1 octombrie – 14 noiembrie la Timișoara și va fi precedată de numeroase evenimente online și offline.
Curatorii acestei ediții, Kasia Redzisz este istoric de artă și curator la Tate Modern. A curatoriat retrospective itinerante ale artiștilor Maria Lassnig, Francis Bacon și Edward Krasiński, precum și Ugo Rondinone, Judy Chicago (ambele în spațiul public) și Sol Calero (in pregatire), iar Mihnea Mircan este curator, în prezent doctorand la Universitatea Monash, Melbourne. A fost director artistic al Extra City Kunsthal, Anvers, în perioada 2011–2015 și a curatoriat numeroase expoziții pentru instituții de artă prestigioase, precum Le Pavillon – Palais de Tokyo, Stroom Den Haag, MUSEION Bolzano, Fondation Ricard Paris.
„Palmaresul impresionant al celor doi curatori, alături de interesul lor pentru scena artistică din România și din regiune, îi recomandă pentru o ediție a Bienalei Art Encounters axată pe întărirea dialogului cu publicul și pe sprijinirea artiștilor tineri”, declară Ovidiu Șandor, Președintele Fundației Art Encounters.
Ediția din 2021 a Bienalei de artă contemporană Art Encounters se va desfășura în contextul pandemic actual. Astfel, Bienala va acorda o atenție specială formelor de conviețuire pe care le putem proiecta, intui și institui astăzi, concentrându-se de asemenea asupra transformărilor și derivei care marchează percepția de sine, individuală ori colectivă.
„Bienala Art Encounters 2021 – Our Other Us – stă sub semnul oglindirilor și al proiecțiilor pe care le construim cu toții despre noi înșine, despre Celălalt, despre granițe și distanțe, apropieri și contacte, interior și exterior, iar arta contemporană este reflecția cea mai fidelă a acestor dinamici. Evenimentul din acest an va cuprinde componente distincte care vor completa demersul celor doi curatori și vor întări colaborările și parteneriatele instituționale construite în ultimii ani, îmbogățindu-le de asemenea cu noi puncte de sprijin și de dialog”, explică Diana Marincu, Directorul artistic al Fundației Art Encounters.
Accentul pe care curatorii îl vor pune pe noile poziții artistice din România și din regiune va fi vizibil prin noile producții special concepute pentru această ediție și prin programul dinamic al discuțiilor online și offline. Aceste evenimente vor începe odată cu lansarea programului Artiști români în prim-plan și vor continua până la deschiderea expozițiilor de pe 1 octombrie, dar se vor intensifica și pe parcursul Bienalei, până pe 14 noiembrie. Expozițiile vor cuprinde o serie de spații simbolice ale orașului Timișoara, dar și câteva inserturi-surpriză.
Programul complet poate fi consultat aici:
www.artencounters.ro
https://www.facebook.com/events/217859823310174
Website-ul Bienalei va fi lansat curând. Proiect cultural realizat cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii din România.
Trimite articolul
XIncredibil cati bani se mai spala prin acest gen de evenimente asa-zis culturale. Multi, prea lenesi pentru a munci, se trezesc artisiti si sifoneaza fonduri pentru asigurarea unui trai mult peste medie.