Fundația a fost înființată în anul 2008, iar proiectul central al acesteia este „Sprijin la distanță – o șansă pentru fiecare”, programul prin care fundația sprijină lunar copii și tineri din Timiș care provin din familii nevoiașe.
„De-a lungul celor 12 ani de existență ne-am orientat, cu precădere, spre copii, elevi şi studenţi care provin din familii numeroase, cu posibilităţi materiale reduse, aflaţi în pericolul de a abandona şcoala. Acestora le oferim, în mod constant, ghiozdane cu rechizite școlare, cărți, alimente, îmbrăcăminte, încălțăminte, dar și ajutoare financiare ce acoperă cheltuielile de cazare și masă, în internat sau cămin. Pe lângă acestea, am instituit, în decursul vremii, un sistem de burse lunare, în număr de 76, pe care le-am acordat elevilor, dar și studenților de la medicină, asistență socială, teologie, științe economice și jurnalism, precum și unor sportivi de înaltă performanță, încurajând și apreciind, în felul acesta, progresul educațional, dar și prolificitatea succeselor sportive”, a spus președintele fundației, Ionel Popescu, preotul praol al Parohiei Timișoara Iosefin.
Și mitropolitul Banatului ÎPS Ioan a acordat, prin fundație, 7 burse unor elevi eminenți din familii cu o situație materială precară. Suma totală a burselor oferite de fundație din 2013 și până în prezent, a ajuns la 124.103 lei.
Fundația susține, pentru copii și tineri, organizarea de cursuri şi meditaţii gratuite la română, matematică, engleză și italiană. De asemenea, a susținut, din punct de vedere financiar, un elev de liceu selectat pentru a-și continua studiile în Germania.
Fundația „Preot Ioan Olariu” susține financiar și atelierul de pictură pe pânză, lemn și sticlă, deschis la Centrul parohial „Sfânta Maria”, a cărui activitate a fost, actualmente, sistată din cauza pandemiei.
Fundația timișoreană acordă ajutoare sociale familiilor cu mai mulți copii sau monoparentale, dar și celor cu probleme grave de sănătate, cu handicap ori cei aflați în șomaj. Fundația a acordat sprijin, pe parcursul celor 12 ani de existență, copiilor din Centrul de Primire în Regim de Urgenţă din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiș, pentru copiii internați la Clinica Pedriatrie Bega – Clinica II Pedriatrie, dar și pentru copiii cu dizabilităţi din Centrul de zi „Podul Lung” de pe lângă Primăria Timişoara, oferind articole vestimentare, alimente, dulciuri, jucării, precum și echipamente de protecție. Pe lângă faptul că a suportat achiziționarea unui cărucior special pentru un copil cu handicap (4894 lei) și a unor aparate auditive pentru o studentă de la Universitatea de Vest, în valoare de 4695 lei, reprezentanții fundației au renovat și un salon pentru bolnavii de la Secția de Diabet a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara.
Fundaţia sprijină și comunitatea credincioşilor cu deficienţe de vorbire şi auz, singura din vestul ţării deservită de un preot, special pregătit, care comunică în limbajul mimico-gestual la Sfânta Liturghie de la biserica din Iosefin.
Fundația și Parohia Timișoara-Iosefin au contribuit și la construirea unei locuințe pentru o familie nevoiașă, cu șase copii, din localitatea timișeană Cornești. Reprezentanții fundației au oferit ajutoare unităților medicale din urbea de pe Bega care luptă cu Covid-19: echipamente medicale: măști pentru medici și bolnavi, mănuși de unică folosință, prosoape, termoscanere și combinezoane de protecție, toate însumând mai mult de 65.000 lei. Fundația a oferit 50 de tablete elevilor Liceului „Alexandru Mocioni” din Ciacova, jud. Timiș, necesare desfășurării de activități didactice on-line, de acasă.
Fundația Preot Ioan Olariu o găsiți la biserica din Iosefin, pe strada Alexandru Mocioni nr. 9 din Timișoara, dar și pe www.fpio.ro.
Donații puteți face în contul bancar: RO87 PIRB 3701 7175 6200 1000, deschis la Piraeus Bank Timișoara.
Trimite articolul
XHmmm… nu-l gasesc pe acest Ioan Olariu pe lista preotilor Mei.
-
Mai intereseaza-te, parerea multora e ca a fost cel mai bun preot pe care l-a avut vreodata Timisoara. E bine ca amintirea lui e pastrata.
-
Ok. Probabil a fost preotul vreuiui alt dumnezeu adevarat. O s-o intreb pe Bastet daca stie ceva. Ea e mai veche decat Mine.
-
Ati uitat: 420 copii molestati, 69 de vile la Dumbravita si 314 Mercedes GLS 63 AMG, toate din donatii ptr copilasi.
-
Dovedește
-
Nu cred ca exista probe, dar informatia este credibila, cu exceptia numerelor, care mi se par suspect de mici.
Cauta pe net despre abuzurile sexuale ale preotilor catholici si scandalurile de coruptie din Vatican. Nu vad de ce unii dintre preotii ortodocsi n-ar proceda la fel, pusi fiind in pozitii similare.-
Preoții ortodocși sunt căsătoriți și au cu cine acasă și mai au și copii proprii deci sunt șanse, nu zic nu, dar mai scăzute…
-
-