Meteorologii au emis, duminică după-amiaza, un cod portocaliu de avertizare privind fenomene meteorologice imediat, în intervalul 15.20-17. Potrivit acestora, vântul suflă cu 55-60 km/h si in apropierea Timisoarei chiar cu 90 km/h și vor apărea și descărcări electrice.
Doar câteva minute de vânt puternic au fost suficiente pentru a crea haos în oraș. Potrivit informațiilor primite până la această oră, zona centrală a orașului a rămas fără curent electric. De asemenea, vântul puternic a zburat țigle și cărămizi în stradă, numeroși pomi s-au rupt și există străzi pe care au căzut inclusiv schelele de pe clădiri. De asemenea, numeroase semafoare s-au rupt, iar mulți șoferi s-au trezit cu parbrizele sparte.
Terasele din centrul orașului și din Piața Unirii au fost pur și simplu luate de vânt și mutate pe străzile din zonă. Aproape că nu e stradă în Timișoara care să nu fi fost afectată de rafalele puternice de vânt, trotuarele fiind pline de crengi rupte, gunoaie și chiar copaci căzuți la pământ. Vântul puternic a afectat și localitățile din apropierea Timișoarei, cum ar fi Șag, Sânmihaiu Român, Ghiroda sau Giarmata.
UPDATE. Potrivit reprezentanților ISU Timiș, la ora 17.30 numărul persoanelor decedate în urma furtunii care a afectat județul se ridică la 4, fiind vorba despre două persoane în Timișoara și două în parcul de la Buziaș, precum și un număr de 12 persoane rănite. Pe numărul de urgență 112 au fost raportate până acum un număr de 45 de copaci căzuţi, 11 acoperişuri distruse, o biserică afectată, precum și intrarea de la Spitalul Victor Babeș blocată. Pompierii intervin în teren cu un efectiv de 145 de angajați. De asemenea și echipele de electricieni intervin în tot județul, mai multe localități rămânând fără curent în urma furtunii.
UPDATE2. Potrivit reprezentanţilor ISU Banat, în jurul orei 18.00, numărul răniţilor în urma furtunii violente din Timiş crescuse la 26.
UPDATE3. Pompierii cer timișenilor sa rămână în case. Codul portocaliu de furtună a fost prelungit!
Pompierii au emis o alertă pe Twitter prin care cer timișenilor să rămână în case. „Vă recomandăm să rămâneți în casă”, este mesajul celor de la ISU Banat. Alăturat mesajului este un document ce anunță prelungirea codului portocaliu în Timiș, dar și în județul Caraș-Severin până la ora 18.45. Este posibil ca în acest interval să apară noi rafale de vânt de circa 90 km/h, ploaie, dar și grindină.
„Având în vedere avertizările de cod galben și cod portocaliu de vijelii și vânt puternic, recomandăm cetățenilor din județ, ca pe timpul manifestării fenomenelor să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția și să deconecteze aparatura casnică. De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate”, au transmis reprezentanții ISU Timiș.
UPDATE4: Numărul răniților crește de la oră la oră. A ajuns la 48. Printre ei, din păcate, şi șase copii, dintre care doi în stare gravă, au anunțat reprezentanții ISU Timiș.
UPDATE5. A cincea persoana decedată!
Reprezentanții ISU Timiș au confirmat că o a cincea persoană a decedat în urma furtunii din județul Timiș. Este vorba despre o persoană care le însoțea pe celelalte două victime din parcul de la Buziaș. Deocamdată autoritățile nu au dat alte date despre aceste trei victime.
UPDATE6. Enel intervine în mai multe localități din Timiș
Reprezentanții Enel anunță că mai multe rețele de distribuție au fost afectate de furtuna de duminică. Au fost incidente pe mai multe linii de înaltă tensiune, iar în următoarele localități a fost afectată alimentarea unor stații de transformare: Sânnicolau Mare, Giulvăz, Sebiș, Făget și Buziaș.
„Ca urmare a condițiilor meteorologice extreme care s-au produs în zona de vest a României, în după-amiaza zilei de duminică, 17 septembrie, a fost afectată funcționarea rețelelor de distribuție de electricitate din zona de activitate a E-Distribuție Banat, ca urmare a vântului foarte puternic și a căderilor de copaci. Au avut loc incidente pe mai multe linii de înaltă tensiune (110 kV), ceea ce a afectat alimentarea mai multor stații de transformare: Sânnicolau Mare, Giulvăz, Sebiș, Făget, Buziaș. Se înregistrează deranjamente colective în localitățile deservite de aceste stații, dar și în alte localități. La nivelul societății E-Distribuție Banat a fost declarată stare de urgență de nivelul 2, iar echipele de intervenție ale societății și alte contractorilor lucrează pentru restabilirea alimentării în cel mai scurt timp posibil”, transmit oficialii Enel.
La ora 20, situația nu era prea roz în județul Timiș. Au fost afectate opt linii de înaltă tensiune și 70 de linii de medie tensiune, inclusiv trei stâlpi metalici îndoiți și cinci stâlpi de beton rupți. Alimentarea cu electricitate era afectată total sau parțial în 30 de localități.
UPDATE7. În localitatea Bucovăţ din Timiş mai multe case au fost distruse complet şi întreg satul a rămas fără curent, ne-a informat un cititor Tion
UPDATE8. Circulația feroviară afectată de furtuna puternică. Trenuri blocate în gările adiacente staţiei Timişoara Nord
Reprezentanții CFR Infrastructură au transmis că mai multe pene de curent s-au înregistrat în stația CF Timișoara și pe intervalele de stații Timișoara Nord – Ronaț Triaj și Ghioroc – Păuliș.
„Echipele de intervenție s-au deplasat pe teren pentru constatarea pagubelor, identificarea zonelor unde s-au produs deranjamente – linie CF și linie de contact – și stabilirea intervalelor de stații unde se va acționa cu drezina pantograf. În acest moment, 5 trenuri de călători – IR 72, R 9575, R 2606, R 2028 si R 2186 – staționează, până la redeschiderea circulației, în gările adiacente stației Timișoara Nord”, au transmis reprezentanții CFR Infrastructură.
La ora 19.30, se intervenea pe patru secții de cale ferată pentru remedierea defecțiunilor produse de rafalele puternice de vânt. Este vorba despre Timișoara-Caransebeș, Apahida – Aleșd, Ilva Mică – Vatra Dornei, Deda-Toplița-Gheorghieni.
La ora 21, trei trenuri înregistrează întârzieri cuprinse între 44 de minute și 68 de minute. Este vorba de garniturile care vin de la Iași, Caransebeș și București.
UPDATE9. Poliția a deschis dosare penale pentru ucidere din culpă în cazul celor cinci victime confirmate până în prezent
Potrivit reprezentanților IPJ Timiș, aceasta este procedura standard în cazul morților violente, ancheta urmând să stabilească cu exactitate cine se face vinovat de moartea celor cinci persoane. La ora 21, bilanțul răniților urcase la 49.
UPDATE10. Sinagoga din cartierul Iosefin afectată grav de furtună. A căzut o cruce de pe Catedrala Mitropolitană din Timişoara
O clădire simbol a cartierului Iosefin și a Timișoarei, Sinagoga, a fost grav afectată de furtună, bucăți din acoperiș și fațadă căzând pe mașinile parcate în față. Clădirea de cult a fost inaugurată în 1895 și mai era ultima folosită de comunitatea evreiască din Timișoara.
Avariată a fost şi Catedrala Mitropolitană, una dintre cruci fiind doborâtă de vântul puternic. De asemenea, troiţa din apropiere s-a rupt.
UPDATE 11. Ultimul bilanț al ISU Timiș: zeci de mașini avariate, sute de solicitări după furtună, în Timiș
Potrivit reprezentanților ISU Timiș, până la ora 20.30 au avut 436 de solicitări, cele mai multe în Timișoara și Lugoj. Astfel, în Timișoara au fost 92 de acoperișuri afectate de vânt, 204 copaci și 16 stâlpi căzuți, 23 de cabluri culcate la pământ, opt țevi de gaz avariate și cinci căi de acces blocate de resturi. De asemenea, 30 de autovehicule au fost avariate.
În Lugoj pompierii au fost anunțați că există șapte acoperișuri avariate, 15 copaci căzuți, 10 cabluri şi și autovehicule avariate. În restul județului sunt 6 acoperișuri avariate şi 14 copaci căzuți.
„În acest moment, în teren intervin forțele ISU, SVSU, Primării, Enel, E.On, Drumuri municipale, Poliția, SAJ, Jandarmeria şi Poliția Locală. Din păcate, bilanțul victimelor a crescut la 49 de răniți (dintre care 7 copii) şi 5 persoane decedate (respectiv 2 în Timișoara şi 3 în Buziaş)”, au mai transmis reprezentanții ISU Timiș.
Imagini cu furtuna şi efectele acesteia în Timişoara şi Timiş am primit şi de la cititori, cărora le mulţumim pe această cale. Fotografiile pot fi văzute în galeriile foto ataşate materialului. Nu uita, dacă şi tu ai surprins în imagini ceva ce poate deveni ştire, poţi să ne trimiţi la adresa redactie@tion.ro sau pe Facebook.
Video: Youtube/Cornel Putan, Facebook/Dan Serafin-Yorislav Stojanovic
[related-post post_id=”1899357″]
[related-post post_id=”1899468″]
[related-post post_id=”1899432″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!