“O expoziție unică în lume”. Aşa a definit curatorul Caroline David proiectul conceput şi produs de lille3000 în anul 2006, în Lille, oraşul francez care a deţinut în 2004 titlul de Capitală Culturală Europeană. Aflată la a treia ediţie, expoziţia Futurotextiles deschide sezonul cultural francez în România, iar Timişoara este primul oraş din afara Franţei în care este itinerată expoziţia. Vernisajul va avea loc marți, 10 septembrie, ora 19, Halele Timco (str. Circumvalatiunii, nr.8-12), în prezenţa ambsadorului Franţei la Bucureşti.
„Futurotextiles 3 este o expoziţie complet nouă, a fost realizată în 2013 şi înfăţişează tot ce înseamnă inovaţie în domeniul textilelor. Singura componentă a expoziţiei din 2006 care se păstrează aici este zona pedagogică, explicativă. Practic, putem astăzi putem realiza ţesături din orice, de la pietricele de bazalt şi lapte, la pânza de păianjen. Am ajuns până acolo că ţesem fibra optică. Astăzi, domeniul textilelor este definit de lejeritate, economie de energie, ecologie. Textilele tind să înlocuiască maeriale precum lemnul sau metalul. Originalitatea proiectului Futurotextiles constă în această îmbinare a artei cu ştiinţa.
Futurotextiles este o expoziție în care inovația atinge uneori cote SF și se-mbină cu arta și cu moda haute couture. Ea asociază ştiinţa, tehnologia, designul, moda şi arta în jurul textilelor inovatoare și inteligente din domenii variate precum vestimentaţia, transportul, sportul, habitatul, arhitectura, geotextilele, medicina, îngrijirea şi protecţia. Veți vedea printre altele: un pulover care îți verifică permanent starea de sănătate, un altul care își schimbă culoarea în funcție de starea de spirit a persoanei care îl poartă, dantelă din rădăcini de căpșune, cărți și perini din fibră optică sau o rochie din celuloză care crește singură, fără cusături, produsă de bacteriile care duc la fermentarea vinului.
Expoziția, prezentată până în 14 iulie la Cité des Sciences de Paris, va călători în lumea întreagă și va fi itinerantă în toamna aceasta și în țara noastră la inițiativa Institutului Francez din România: 10 – 29 septembrie la Halele Timco din Timișoara, 15 octombrie – 22 noiembrie la Muzeul Național de Istorie a României , București” a explicat, luni, în plin proces de montare a expoziţiei, curatorul Caroline David.
Futurotextiles 3 inaugurează nu doar sezonul cultural francez în România, ci şi mandatul noului director al Institului Francez din Timişoara, Daniel Malbert. „Sunt fericit să mă aflu aici şi să îmi încep misiunea cu un eveniment de o asemenea anvergură. Futurotextiles 3 este, totodată, un act de susţinere a efortului Timişoarei de a deveni capitală culturală a Europei în 2021. Strategia culturală a Institului Francez din Timişoara şi întregul meu program managerial au ca element esenţial susţinerea oraşului în această candidatură”, a declarat Malbert.
„Expoziţia este deopotrivă o provocare pentru publicul timişorean, privilegiat de fi primul din România invitat să o admire, şi un exemplu despre cum se poate dezvolta un program cultural. Iată cum un proiect artistic creat în cadrul programului Lille 2004 străbate acum întreaga lume şi este admirat de milioane de oameni, la aproape un deceniu după ce oraşul a fost Capitală Culturală Europeană”, a subliniat Simona Neumann, director executiv al Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană.
Firul Îngerului, un palton din pene tunse într-o ţesătură aproape imaterială (rapel la Îngerul interpretat de Bruno Ganz în filmul lui Wim Wender. Aripile dorinţei), Nobody chairs- o lucrare despre viaţa de după moarte a unui scaun, o cască „99% antifoc” din aramidă, un tricou care îşi schimbă culoarea în funcţie de starea de spirit a purtătorului sunt alte câteva „minuni” ale civilizaţiei textilelor prezente în expoziţie. În cadrul Futurotextiles 3 expune şi un designer timişorean, Daniel Ignat, masterand al Facultăţii de Artă şi Design a Universităţii de Vest.
Foto (c) fotosen.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!