Prezent la Timişoara la festivitatea de deschidere a anului universitar de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara, (USAMVB), ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a spus că vrea ca cele patru mari universităţi din Timişoara să fuzioneze pentru a se crea o singură universitate metropolitană. Şansele ca acest lucru să se întâmple prea curând sunt însă destul de mici, asta cu atât mai mult cu cât nici fuziunea dintre Universitatea Politehnica şi UMF nu s-a realizat încă.
„Fără îndoială o universitate formată prin fuziunea tuturor celor patru universităţi timişorene ar fi cea mai tare din România, la toate capitolele, dar eu consider că o asemenea fuziune nu este fezabilă astăzi, pentru că nu există masa critică de peroane care să o susţină. Nu am convingerea ca există o asemenea masă critică nici pentru fuziunea Universităţii Politehnica cu UMF. În Franţa lucrurile stau cu totul altfel: din 84 de universităţi de stat vor rămâne doar 12, câte una pe regiune, în urma fuziunilor ce vor avea loc. Dar… Franţa nu e România, nu? Şi să nu ne dea ei, francezii, lecţii! Ştim noi ce avem de făcut ca să ne păstrăm locul codaş în Europa!”, a spus rectorul Universităţii Politehnica din Timişoara, Nicolae Robu.
Nici rectorul Universităţii de Vest din Timişoara nu este încrezător că fuziunea se va realiza prea curând. Cu toate acesta, Ioan Talpoş spune că a cerut membrilor Senatului să înceapă să discute cu rectorii universităţilor din Timişoara pentru a pune bazele unui consorţiu metropolitan al universităţilor din oraş, care poate fi un prim pas pentru crearea unei universităţi metropolitane, crede rectorul Universităţii de Vest.
„Ca să faci fuziune în următoarele şase luni este irealizabil. Fiecare universitate are elemente specifice care trebuie corelate. Nu este un proces care se poate rezolva printr-o hotărâre de guvern. E nevoie de multă muncă, nu pot să apreciez timpul în care se poate realiza această fuziune”, a spus rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, Ioan Talpoş.
„Nu există nimic imposibil. Sunt două posibilităţi. Universitatea noastră este în consorţiu cu universităţi agricole din Bucureşti, Iaşi şi Cluj. Ar fi o posibilitate să fie o universitate mare cu cele din ţară de profil. A doua posibilitate ar fi aceea de a se face o universitate în fiecare oraş. În Timişoara este posibil acest lucru, dar să nu se facă nişte universităţi forţate. Acest lucru se poate face în timp şi cu negocieri, iar acest lucru durează ani, nu luni”, a spus rectorul şi USAMVB, Alexandru Moisuc.
Rectorul UMF, Iosif Drăgulescu, este puţin mai încrezător în ceea ce priveşte fuziunea celor patru universităţi din Timişoara. „Ideea de unificare a universităţilor este o tendinţă europeană care se va realiza. Eu sunt pentru unificare, dar prin discuţii ample ale celor trei componente fundamentale: corpul didactic, studenţii şi corpul administrativ al universităţii. Nu poate niciun rector să impună acest lucru. Cele trei componente din universitate trebuie să elaboreze nişte principiii. Eu consider că în cinci-şase luni ar fi posibil, asta cred eu, dar e e nevoie de discuţii ample” a spus rectorul UMF.
Unificarea celor patru universităţi va rămâne cel mai probabil mult timp pusă sub semnul întrebării, la fel ca şi unificarea dintre UMF şi Universitatea Politehnica, care până acum au semnat doar un contract de consorţiu, potrivit rectorului Universităţii de Medicină din Timişoara.
Daniel Funeriu vrea o singura universitate metropolitana in Timisoara
Universitatea de Medicina din Timisoara si Universitatea Politehnica au decis sa fuzioneze
Citiți principiile noastre de moderare aici!