Săptămâna viitoare, Consiliul Județean Timiș, prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, celebrează ziua județului Timiș.
Instituția va oferi publicului trei zile de muzică și dansuri tradiționale, precum și o gală a folclorului care va aduce pe scena Teatrului de Vară din Parcul Rozelor peste 300 de artiști.
Program
În serile zilelor de 26, 27 și 28 iulie, de la ora 18, sunteți așteptați în Piața Victoriei, unde vă puteți prinde într-o horă bănățeană alături de dansatorii Ansamblului Profesionist Banatul, coordonați de maeștrii Brândușa și Nicolae Stănescu.
În 28 iulie, sărbătorim 103 ani de administrație românească în județul Timiș. Dr. Aurel Cosma, remarcabil om politic și avocat, militant pentru Marea Unire, a devenit, în 28 iulie 1919, primul prefect al județului Timiș – Torontal, care s-a alăturat Regatului României Mari.
Cu acest prilej, vor fi prezentate tradițiile autentice românești din tot județul Timiș, prin 13 localități reprezentative pentru patrimoniul timișean, câștigătoare ale Festivalului – Concurs Lada cu Zestre, ediția a XV-a, în Piața Victoriei unde, la ora 18:00, iubitorii de folclor vor învârti hora bănățeană, așa cum făceau bunicii și străbunicii noștri.
Apoi, alaiul va străbate, cu sunet de torogoate, centrul Timișoarei până în Parcul Rozelor, unde, de la ora 19:00, va avea loc spectacolul de gală al Festivalului – Concurs Lada cu Zestre și decernarea premiilor.
Ediția a XV-a a Festivalului-Concurs Lada cu Zestre a adunat în calendarul său de evenimente peste 1.000 de artiști din județ.
Marele premiu al acestei ediții a ajuns la Ghiroda. La secțiunea: Laureați – Premiul I a fost câștigat de Giarmata, urmată de Premiul II – Făget și Premiul III – Checea. La secțiunea Zestrea Timișului, Premiul I a fost câștigat de Comloșu Mare, Premiul II de Asociația „Junii Timișului”, iar premiul III a fost câștigat de Găvojdia.
Pe scena din Parcul Rozelor, joi, 28 iulie, începând cu ora 19:00, vor urca 12 formații de cântece și dansuri din județul Timiș, din localitățile Sânnicolau Mare, Stanciova, Ghiroda, Junii Timișului, Comloșu Mare, Giarmata, Făget, Voiteg, Biled, Nițchidorf, Iecea Mare și Jimbolia.
Spectacolul tradițiilor bănățene va fi întregit de programul prezentat de Ansamblul Profesionist Banatul, dirijor Sebastian Roșca, coregrafia Brândușa și Nicolae Stănescu. Prezintă Felicia Stoian.
Vor susține un recital îndrăgiții interpreți de muzică populară Adrian Stanca și Ciprian Roman.
Accesul publicului la toate aceste evenimente este liber.
Evenimentul va fi transmis și online pe paginile de Facebook ale Ansamblului Banatul și CCAJ Timiș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!