Primăria Municipiului Timișoara a demarat lucrările la proiectul “Reamenajarea intersecției Piața Mărăști” care prevede rearanjarea geometriei intersecției giratorii, precum și a bretelelor de acces, prin amenajarea unei noi benzi de circulație (intersecție – str. Calea Aradului – str. Oituz). S-a demolat o parte a pistei de biciclete pe tronsonul Calea Aradului, s-au efectuat excavații și extrageri de arbori.
Comisarii Gărzii de Mediu Timiș, care au fost la fața locului, au dispus, în urma controlului, interzicerea desființării spațiilor verzi (aliniament și girație), „fără asigurarea respectării prevederilor Legii nr.24/2007 rep. și a OUG nr.195/2005 cu modificările și completările ulterioare (termen: permanent începând cu data de 06.06.2018)”.
„Se va notifica APM Timiș cu privire la situația constatată și soluția identificată pentru menținerea spațiilor verzi sau compensarea acestora, după caz, conform legii, în vederea revizuirii deciziei etapei de încadrare nr. 145/25.05.2017, urmând a fi informați cu privire la soluția adoptată în urma revizuirii.
Menționăm că Municipiul Timișoara deține în prezent o suprafață de 15,73 mp locuitor față de suprafața minimă de 26 mp/locuitor cerută de Legea mediului, menținerea și dezvoltarea spațiilor verzi fiind prioritară”, transmit reprezentanții Gărzii de Mediu Timiș.
Pentru realizarea proiectului, primăria deține decizia etapei de încadrare nr. 145/25.05.2017 finală la data de 08.06.2017 emisă de APM Timiș în cadrul procedurii de emitere a acordului de mediu.
„Aceasta prevede desființarea/reducerea unei suprafețe de 556 mp spații verzi ( 320 mp aliniament, 236 mp girație), fără compensarea spațiului verde, cu excepția transplantării unui număr de 8 arbori (replantarea acestora fiind propusă în spațiul liber dintre gardul Grădinii Botanice și limita trotuarului existent)”, transmit cei de la Garda de Mediu Timiș.
Conform prevederilor art. 70 lit. f) din OUG 195/2005, pentru asigurarea unui mediu de viaţă sănătos, autorităţile administraţiei publice locale au următoarele obligaţii: “să adopte elemente arhitecturale adecvate, să optimizeze densitatea de locuire, concomitent cu menţinerea, întreţinerea şi dezvoltarea spaţiilor verzi, a parcurilor, a aliniamentelor de arbori şi a perdelelor de protecţie stradală, a amenajamentelor peisagistice cu funcţie ecologică, estetică şi recreativă, în conformitate cu planurile de urbanism şi amenajarea teritoriului”.
Conform prevederilor art.90 lit. g) din OUG nr.195/2005, autoritățile administrației publice locale au obligația să “conserve și protejeze spațiile verzi urbane și/sau rurale, astfel încât să se asigure suprafața optimă stabilită de reglementările în vigoare, în localitatile în care nu există posibilitatea asigurării acesteia, conservarea spațiilor verzi existente este prioritară”.
Articole pe aceeaşi temă
Robu despre distrugerea pistei de biciclisti din Marasti: Sigur, sunt deficiente de comunicare…
Citiți principiile noastre de moderare aici!