Totul a pornit, la începutul lunii februarie, de la solicitarea prefectului Mihai Ritivoiu, care a cerut CJT să se curețe cât mai repede DJ 681 în zona Nădrag. Asta după ce Liviu Munteanu, primarul comunei, a filmat șoseaua acoperită de gheață.
După ce s-au deplasat în zona de est a județului și au confirmat sesizarea, reprezentanții administrației județene au aplicat sancțiuni maxime în urma problemelor apărute pe DJ 681, mai exact pe tronsonul Nădrag – Hăuzești. Firma care trebuia să curețe șoseaua s-a ales cu amendă și penalități în valoare de 12.000 de lei, adică aproximativ 2.500 de euro.
La fața locului s-a deplasat și Alexandru Proteasa, vicepreședintele CJ Timiș. Acesta a susținut atunci că, după ce s-a întors la birou, s-a uitat pe Google Earth și pe pozele din satelit, iar de la an la an se văd tăierile de copaci. Proteasa a avut suspiciunea că ceva nu este în regulă acolo în privința tăierilor de arbori.
Temerile sale au fost risipite, miercuri, de către reprezentanții Gărzii Forestiere Timișoara.
„Ca urmare a unor declarații apărute în mediul online cu privire la posibile exploatări forestiere nesustenabile și a defrișării pădurii din proximitatea DJ 681 pe sectorul Crivina-Nădrag-Hăuzești, Garda Forestieră Timișoara a efectuat verificări de specialitate constatând următoarele:
– În zona indicată se află fond forestier proprietate publică a statului român, administrat de Ocolul Silvic (OS) Făget și O.S. Ana Lugojana din subordinea D.S. Timiș, RNP-Romsilva.
– Pe suprafața de fond forestier administrat de O.S. Făget au fost constituite două partizi de produse secundare, rărituri. La momentul verificărilor acestea au fost reprimite, fiind respectate toate regulile silvice de exploatare.
– Pe raza O.S. Ana Lugojana au fost identificate, în lucru, trei partizi de produse principale, tăieri de racordare, pe suprafața cărora regenerarea naturală este asigurată în procent de 70-75%.
– Toate aceste partizi au fost constituite cu respectarea prevederilor amenajamentului silvic, în vigoare, aprobat și avizat din punct de vedere al reglementărilor de mediu.
– Au fost constatate însă nereguli cu privire la manipularea materialului lemnos recoltat legal, fapt pentru care au fost aplicate 3 sancțiuni contravenționale în valoare de 5000 lei fiecare.
– În zona de sud-est a localității Nădrag, au fost efectuate tăieri progresive, succesive și rase. Au fost respectate prevederile amenajamentelor silvice și au fost efectuate împăduriri după tăierile rase și în completarea regenerărilor naturale”, au transmis reprezentanții Gărzii Forestiere Timișoara.
Aceștia au mai precizat că suspiciunile vehiculate în mediul online cu privire la posibile defrișări și administrare nesustenabilă a pădurii nu se confirmă.
Pe aceeași temă:
VIDEO. Drumul nedeszăpezit de la Nădrag a scos la iveală defrișarea masivă a pădurilor din zonă
VIDEO. Drum din Timiș acoperit de gheață. Prefectul acuză CJT că nu s-a ocupat de deszăpezire
Firmă amendată de CJT cu aproape 2.500 de euro pentru că nu a curățat drumul Nădrag – Hăuzești
Trimite articolul
XPovesti de adormit copii. Legal sau ilegal de 10 ani rad tot ce inseamna padure adevarata si raman doar arbori tineri ce nu au nici o valoare economica. Generatiile viitoare nu vor mai avea lemn nici sa faca chibrituri. Este o adevarata increngatura ( ca sa ramanem in domeniu ) ce se petrece acolo .
garda forestiera nu e incoruptibila si mi se pare extrem de greu sa cred orice declaratii emise de talharii astia
Cine merge la padure, constata ca se taie ca in codru. Foile si legile sunt pentru acoperire, nu pentru locuitorii acestei tari. Totul e pe hartie ca si in oricare tara corupta.
Normal ca nu se defriseaza ilegal , totul este acoperit de politic direct de organele de partid si de stat!
Verificati Recorder pentru documentare in privinta taierilor ilegale…Apare o stire, lumea sta linistita cateva zile / saptamani si continua din nou sub protectia Sefului
-
Eu propun sa defrisam padurea Letea. Cam strambe lemnele pe-acolo, dar de rumegus pentru mobila din zi de azi, merge! Plus ca apoi vom face o baza acolo, aproape de noul coridor de transport. Seful ar aprecia ideea mea. Chiar si Seful Sefului ar aprecia. Apropo de recorder, era o vorba pe undeva, “cercetati toate lucrurile si pastrati ce este bun” Nu de alta, dar nu chiar tot ce zboara se mananca, liliecii is si purtatori de virusi periculosi, pelicanii nu-s chiar gustosi… si nici “bufnitele nu sunt ceea ce par a fi” Si chiar si codul silvic mai poate fi luat la pila “fa Doina, aveai chef de niste inundatii?”
#🤪
-
Unde?
-
in locul padurii Letea, sa fie aproape. Am putea sa pastram stejarul ala al mai batran de pe la 1500 totusi, sa fie fix in mijlocul bazei,sa se hodine la umbra lui parteneru’ dupa ce se antreneaza pe dunele de nisip din zona pentru cine stie unde ce misiune.
-
Multzam. Unde avea Doina chef de inundatii? Tot in locul padurii Letea?
-
Nu, fara legatura cu inundatiile. Referirea la doina era “care doina”, deci cu privire la codul silvic, adica legatura intre ea si paduri, doara ce ministere a condus… ea a incercat una alta, da’ n-a prea lasat-o unu care ceva cu niste case, niste pretini procürori legati ombilical, niste pretenii de famiglie, niste decoratii dintr-o tzara cu “A”, parca australia sau asa ceva. Am incercat eu sa descriu imbarligatura, de cateva ori chiar(si-s chestii dovedite, verificabile) dar “n-am reusit”, nu poti zice chiar ce vrei unde vrei… nici cu ü n-a mers, nicicum, niciodata. Bufnitele au si ele grija sa auda, sa vada si sa se auda si sa se vada doar ce e voie, in functie de interes.
-
-
-