Conferința „Tech Talks by UPT”, organizată de Universitatea Politehnica Timișoara, a stârnit interesul a numeroase persoane.
Astfel, joi seara, UPT a vrut să le ofere timișorenilor un eveniment special, dedicat exclusiv dialogului cu Garry Kasparov, iat sute de admiratori ai legendarului simbol al libertății au fost prezenți la Teatrul Național din Timișoara.
Într-un context geopolitic de actualitate, personalitatea şi perspectivele lui Garry Kasparov sunt de un interes arzător pentru publicul larg, iar acest eveniment a fost o ocazie unică de a-l vedea şi asculta pe Kasparov într-un dialog interactiv şi inspiraţional la Timişoara.
Moderat de Cătălin Ştefănescu, dialogul a abordat teme precum politica globală şi provocările lumii moderne, experienţele personale şi viziunile pentru viitor.
La sosirea pe Aeroportul Internațional Timișoara, unde a fost așteptat de o echipă a conducerii Universității Politehnica Timișoara, Garry Kasparov a declarat: „Vă mulţumesc pentru o primire-surpriză în oraşul de naştere al Revoluţiei Române. Astăzi, când lumea se confruntă din nou cu o ameninţare existenţială provenită din rămăşiţele trecutului comunist, sunt cu adevărat entuziasmat să vizitez locul care prin importanţa sa istorică ne-a oferit încrederea în viitorul luminos democratic”.
În fața publicului timișorean, care l-a primit cu aplauze la scenă deschisă, Garry Kasparov a vorbit despre copilăria petrecută într-un mic apartament din orașul Baku, pe atunci în Uniunea Sovietică, despre originile sale evreiești și armene, despre părinții ingineri, despre restricțiile regimului comunist și despre revoltele de mai târziu împotriva noii dictaturi instalate.
Marele șahist a declarat că preferă termenul de libertate în loc de democrație, pe care o apreciază doar ca un concept global și s-a arătat deosebit de precupat de lipsa de speranță și de perspectivă pe care o vede în ochii multor oameni.
Din dialogul moderat de Cătălin Ştefănescu nu puteau lipsi celebrele partide de șah disputate cu Karpov, cu calculatorul Deep Blue sau cucerirea titlului mondial, la doar 22 de ani, dar nici preocupările sale actuale legate de impactul progreselor fulminante din domeniul inteligenței artificiale asupra vieții și libertăților fundamentale ale omului.
La finalul întâlnirii cu timișorenii, Garry Kasparov a acordat autografe și s-a fotografiat cu admiratorii săi.
Vineri, la Cinema Timiș, pe parcursul mai multor ore, a avut loc Conferința „Tech Talks by UPT”, subiectul fiind „Inteligența artificial pentru umanitate”. Evenimentul a fost moderat tot de Cătălin Ștefănescu.
În deschidere, Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, a prezentat câteva fotografii modificate cu inteligența artificială. Pozele i-au înfățișat altfel pe rectorul UPT Florin Drăgan, primarul Dominic Friz, pe care l-a numit „Dominator clan terminator” și pe Nica, spre amuzamentul celor peste 400 de persoane prezente.
„În primul rând, trebuie să fim deschiși pentru inteligența artificială, dar să fim foarte conștienți că fiecare investiție în inteligență artificială are nevoie de o co-investiție în inteligența umană pentru că sunt lucruri pe care inteligența artificială nu le poate face: creativitate, gândire critică și empatie. Acestea sunt de fapt nelimitate. Încercăm în administrație să investim în inteligență artificială, dar în același timp să investim în acele trei lucruri în comunitate.
Asta înseamnă ca roboții să facă munca de roboți, ca oamenii să facă munca de oameni și nu oamenii să facă muncă de robot. Garry Kasparov este unul dintre cei care arată cât de important este să faci legătură între domenii diferite, pentru că tocmai acolo îți vine această creativitate”, a declarat primarul Dominic Fritz.
Au urmat discursurile susținute de mai mulți speakeri, iar la final a fost rândul lui Garry Kasparov. Acesta e de părere că inteligența artificială devine din ce în ce mai puternică și omniprezentă în fiecare zi și nimeni nu știe mai bine decât el cum ne poate provoca în moduri surprinzătoare.
Cheia, spune Kasparov, este să ne amintim că AI este un instrument, nu un agent al utopiei sau al distopiei. Folosit bine, mărește abilitățile umane, devenind un telescop al minții. Atâta timp cât menținem responsabilitatea umană și bunul simț, AI ne va ajuta să fim gânditori mai buni și mai creativi. Acest lucru ne oferă mai mult timp să ne concentrăm asupra a ceea ce contează cu adevărat – folosirea tehnologiei pentru a ne îndeplini cele mai mărețe vise umane.
După o zi întreagă de discuții la cel mai înalt nivel și cu cei mai potriviți speakeri, se desprind și câteva concluzii: nu trebuie să concurăm cu mașinile, ci să lucrăm împreună; nu trebuie să ne temem de tehnologie; inteligența artificială devine tot mai mult parte din viața noastră de zi cu zi; nu mașinile ne decid viitorul, oamenii îl decid; educația trebuie adusă la nivelul vremurilor pe care le trăim.
Trimite articolul
Xrusine timisoara
rusine la faculatati si la primarie
asta e anticrestin si platit de aia care vrea romania fara dumnezeu
-
România are Dumnezeu. Iar Kasparov e de 1 milion de ori mai creștin decât pootin. Ce nu are România e educație. Îți sugerez un abecedar, “patriotule” 🙂 Tu și Simeon mergeți liniștiți să îl vedeți pe “Nicu nebunu BMW VW” de mai jos. Sunteți singurii interesați de analfabeți. Pe restul ne interesează oameni educați, deștepți, și care își aduc aminte ce înseamnă comunismul.
Pai despre asta puteam vorbi și eu. Ce mare lucru ??!! Toată ziua vorbesc cu Vio la colțul blocului despre problemele lumii moderne și inteligența artificială. Veneam pe gratis.