Proiectul de hotărâre referitor la aprobarea studiului de oportunitate şi a caietului de sarcini privind delegarea de gestiune prin concesionare pentru modernizarea, exploatarea şi întreţinerea cimitirelor din Timişoara a fost introdus ca material suplimentar pe ordinea de zi a şedinţei de consiliu local de marţi şi a fost respins la vot din cauză că lipseau mai mulţi consilieri de la USL/PP-DD. A lipsit un vot pentru a putea fi aprobat. Primarul a anunţat însă că proiectul va fi supus la vot din nou, într-o viitoare şedinţă de consiliu.
Delegarea de gestiune ar urma să fie facă prin licitaţie publică deschisă, concesiunea fiind pe 4 ani, cu posibilitate de prelungire cu acordul concedentului.
Nivelul redevenţei minime anuale de la care ar urma să pornească licitaţia este de 72.000 de lei la fiecare cimitir, potrivit studiului de oportunitate.
Dincolo de serviciile funerare, concesionarii ar urma să se ocupe de pază şi de lucrările de întreţinere şi de reparaţii curente la construcţii, alei şi garduri împrejmuitoare, de investiţii, de curăţenie şi de plata tuturor utilităţilor din perimetrul cimitirelor, spun reprezentanţii municipalităţii.
O noutate este şi faptul că atribuirea sau concesiunarea locurilor de veci se va face direct la primărie, fără să mai fie implicate societăţile care administrează cimitirele.
În plus, redevenţa va trebui plătită de către concesionar pe trei luni în avans, existând posibilitatea de a rezilia unilateral contractul în caz de neplată după 30 de zile sau la prima abatere, dacă administratorii nu-şi respectă obligaţiile, prin pact comisoriu de gradul IV potrivit Codului Civil, contractul fiind desfiinţat de drept în această situaţie, fără a se mai tărăgăna lucrurile în instanţă.
„Noile reguli vizează, pe de o parte, plata în avans pe trei luni a redevenţei, de către cel ce va administra cimitirele, şi apoi posibilitatea primăriei ca în mod unilateral să anuleze contractul la o întârziere a plăţii de 30 de zile. Astfel de măsuri de protecţie, însoţite şi de faptul şi că sarcina de pază, de amenajare a aleilor, revin celui ce administrează cimitirele şi apoi de faptul că locurile de veci nu mai sunt atribuite de către cel ce administrează cimitirele, ci de către aparatul primăriei, cred că sunt, cu toate la un loc, de natură să îmbunătăţească mult situaţia, să aducă lucrurile la o normalitate. Se ştie că, până la ora actuală, cimitirele Timişoarei au fost foarte prost gestionate şi, mai mult de atât, că, pe nenorocirile oamenilor, unii au făcut bani foarte mulţi, în mod incorect. Şi nici măcar nu au avut bunul-simt să achite obligaţiile, pe care şi le-au asumat contractual, către primărie. E vorba de o sumă uriaşă, circa 1 milion de euro, pe care primăria nu a putut s-o încaseze. Mă întreb de ce oare, ani de zile, nimeni nu a intervenit, în mandatele anterioare, pentru a pune lucrurile la punct, pentru că 1 milion de euro nu a apărut peste noapte”, a explicat primarul Nicolae Robu după respingerea proiectului de hotărâre.
Edilul a anunţat şi că proiectul va fi repus pe tapet într-o viitoare şedinţă de consiliu, probabil chiar în cea de la sfârşitul acestei luni.
„E păcat că a fost respins, pentru că acest proiect aducea alte reguli în gestiunea cimitirelor… Desigur că la următoarea şedinta va fi pus din nou la vot proiectul şi sper ca atunci să fim în formaţie completă reprezentanţii alianţei majoritare din consiliu şi să treacă acest proiect. Am înţeles că a fost votat şi de unii consilieri din opoziţie, dar pe fondul absenţelor majorităţii n-a putut trece”, a adăugat Robu.
Proiectul de hotărâre ar mai putea suferi modificări. Unii dintre aleşi, de exemplu consilierul Ştefan Sandu, sunt de părere că nivelul redevenţei minime de la care va porni licitaţia este prea mic şi că trebuie avut în vedere şi modul în care concesionarii îşi respectă obligaţiile în raport cu cetăţenii care îşi înmormântează apropiaţii.
Oricum, primele cimitire care ar urma să fie concesionate, prin licitaţie, după noile reguli, dacă proiectul va fi aprobat în consiliul local, sunt Cimitirul nr. 2 din Calea Buziaşului, Cimitirul nr. 3 de pe strada Rusu Şirianu şi Cimitirul nr. 4 din Calea Şagului, pentru care urmează să expire vechile contracte.
Citiți principiile noastre de moderare aici!