Noua linie de dozare şi distribuire a hranei de la Spitalul de Copii din Timişoara a fost inaugurată miercuri. Vorbim despre o investiţie de aproximativ 400.000 de lei care a fost suportată de primărie.
„Este o linie modernă, automată, prin care copiii vor primi de acum încolo mâncarea individual, în tăvi termoizolante, urmând ca după ce servesc masa tăvile să fie spălate automat cu o maşină foarte performantă. Noua maşină de spălat nu doar spală, ci şi dezinfectează, deci vasele sunt de o curăţenie impecabilă. Este o linie care ne situează între primele zece spitale din ţară care deţin un asemenea sistem de dozare şi distribuţie a hranei”, a explicat managerul Spitalului de Copii „Louis Ţurcanu”, Ovidiu Adam.
Cum decurgeau lucrurile înainte să existe această linie?
„Înainte, fiind un spital pavilionar, mâncarea pornea de la bucătărie, de unde este poziţionată linia cea nouă, către secţii, în tot felul de recipiente de inox, în găleţi, în oale, erau cărate cu mâna, cu spinarea, şi se distribuiau de către personal. Erau cărate efectiv fizic. Acum toate lucrurile se petrec automat, şi dozarea mâncării, porţionarea, şi transportul ei se face cu cărucioare, deci tăvile sunt puse pe nişte cărucioare, pe nişte rastele mobile, şi sunt duse la pat, fiecare bolnav primind câte o tavă. Este vorba despre calitatea serviciilor pe care le oferim, pentru că una este să meargă mama sau copilul, dacă este mai mare, cu gamela, şi să primească, să i se toarne câte un polonic de mâncare, şi alta este să primească mâncarea la pat, în condiţii de maximă igienă”, a povestit managerul spitalului. El a explicat că, în aceste condiţii, ţinând cont că mâncarea se serveşte pe secţii, la pat, sala de mese a fost desfiinţată, mai ales că spitalul se confruntă cu o criză acută de spaţiu.
În ceea ce priveşte calitatea mâncării, reprezentanţii unităţii spitaliceşti spun că până acum nu au fost probleme.
„Calitatea mâncării a fost întotdeauna foarte bună la Spitalul de Copii. Noi n-am externalizat serviciul, noi ne facem singuri mâncarea. Nici la igienă nu sunt probleme. Disconfortul era strict de aspect. Aţi văzut în nenumărate rânduri personalul nostru cărând pâinea în saci, în spinare, şi găleţile în mâini. Norma de hrană este de circa 12 lei pe zi şi noi, prin faptul că ne gospodărim singuri şi gătim, n-am externalizat serviciul, ne descurcăm bine, nu s-a întâmplat până acum să primim niciun fel de plângeri”, a mai declarat Adam.
Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu” din Timişoara are 501 paturi. Nu toţi pacienţii beneficiază de noua linie, pentru că o parte sunt bebeluşi, sunt sugari, iar pentru ei există o bucătărie specială.
De această nouă linie de dozare şi distribuire a hranei vor beneficia circa 250-300 de pacienţi pe zi, estimează conducerea spitalului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!