Timişorenii nu vor plăti impozite mai mari în 2016 dacă nu au survenit modificări în ceea ce priveşte bunurile deţinute.
Totuşi, în ceea ce priveşte taxele există unele noutăţi, în sensul că de anul viitor va fi introdusă o taxă specială de salubrizare, care ar urma să fie plătită doar de către persoanele care nu au contract cu societatea Retim, şi se va renunţa la taxa de mediu.
„Nu se modifică nimic, impozitele şi taxele locale rămân în 2016 la acelaşi nivel ca şi anul acesta. Toate taxele rămân la fel cu condiţia să nu fie modificări în Codul Fiscal. Există o singură noutate, o taxă suplimentară care îi vizează pe cei care nu au contract cu Retimul, persoane fizice şi juridice susceptibile a crea deponii ilegale. Astfel, până vor încheia respectivele contracte vor plăti această taxă. Cei de la Direcţia de Mediu, împreună cu Retimul, îi identifică pe cei în cauză, ne prezintă datele şi noi le transmitem deciziile de impunere”, a explicat directorul Direcţiei Fiscale a Municipiului Timişoara, Adrian Bodo.
Astfel, conform hotărârii adoptate marţi în consiliul local, taxa specială de salubrizare va fi de 11,88 lei/ persoană/ lună în cazul persoanelor fizice din gospodării individuale şi a persoanelor fizice asociate, respectiv de 121,46 lei/ mc pentru persoanele juridice.
O altă noutate, aşa cum spuneam, este eliminarea taxei de mediu de 500 de lei de anul viitor, aşa-numita taxă de poluare care a fost introdusă în anul 2014 pentru agenţii economici. Taxa fusese stabilită pentru societăţile care desfăşoară activităţi cu impact asupra mediului înconjurător. Autorităţile locale au ajuns însă la concluzia că erau prea multe bătăi de cap cu această taxă…
„Scoatem taxa de mediu, pentru că valoarea era mică şi multe decizii de impunere au fost contestate. Noi am transmis deciziile de impunere, conform codurilor CAEN, agenţilor economici care desfăşoară activităţi supuse procedurii de emitere a autorizaţiei de mediu. Dacă i-am fi pus să depună declaraţii n-ar fi venit nimeni, ar fi spus că nu ştiau… Au fost foarte multe firme nemulţumite, ei oricum sunt autorizaţi să funcţioneze, au autorizaţie de mediu. Am avut cam 1.000 de contestaţii, pe 800 le-am admis… De exemplu, conform legii, cei cu restaurante ar fi trebuit să plătească această taxă specială dacă au peste 100 de locuri la mese, le transmiteam decizia, spuneau că n-au atâtea locuri… Până şi crescătorii de albine erau trecuţi pe codurile CAEN. Dacă şi ei poluează… Plus că, din vreo 8.000 de decizii transmise, 6.000 ni s-au întors înapoi”, a mai declarat Bodo.
Efortul cu încasarea era prea mare raportat la valoarea taxei, a explicat şi primarul Nicolae Robu.
Cât despre taxele uriaşe cu care ameninţa edilul-şef al Timişoarei companiile-problemă care produc poluare, pe modelul celor existente de exemplu la Galaţi în cazul combinatului siderurgic, nici vorba despre aşa ceva…
Articole pe aceeași temă:
Daca polueaza, macar sa plateasca: Primaria Timisoara vrea taxe mari pentru companiile-problema
Citiți principiile noastre de moderare aici!