Naftna Industrija Srbije (NIS) este fosta companie de stat a Serbiei, un fel de Petrom din ţara vecină. Compania a fost privatizată şi este în acest moment controlată de ruşii de la Gazprom Neft.
East West Petroleum (EWP) a primit recent în concesiune perimetrele din România de la Agenţia Naţională a Resurselor Minerale (ANRM). Locaţiile acestora sunt situate în apropierea localităţilor Tria şi Băile Felix din judeţul Bihor, respectiv Periam şi Biled din judeţul Timiş.
Conform acordului dintre canadieni şi societatea sârbă, NIS va finanţa toate lucrările, inclusiv cele de foraj, revenindu-i 85% din drepturile comerciale. Subsidiara Gazprom Neft va plăti 525.000 de dolari canadieni către EWP, banii reprezentând costurile deja investite de canadieni în proiecte.
EWP va păstra 15% din drepturile comerciale pe cele patru blocuri, se arată într-un comunicat al companiei canadiene.
Companiile se vor concentra pe foraj convenţional la mare adâncime şi pe explorarea gazelor de şist. Compania sârbă NIS are deja experienţă dobândită în zona în care se află şi cele două blocuri de exploatare de la Periam şi Biled, explorând şi un perimetru din Serbia adiacent celor două zone de exploatare din Timiş.
Acordurile de concesiune semnate trebuie ratificate de Guvernul României, iar vânzarea drepturilor de explorare către NIS trebuie convenită şi aprobată de către ANRM, după avizul Executivului.
Proiectul de exploatare a celor patru blocuri petroliere este unul destul de complex. Acesta include, pe lângă exploatarea clasică a rezervelor existente în straturile mai puţin adânci ale Terrei, şi exploatarea zăcămintelor de mare adâncime de petrol şi gaze naturale, mai precis a gazelor de şist. Rezervele de petrol disponibile în noile locaţii sunt estimate la cel puţin un milion de barili. Exploatările vor include o suprafaţă totală de peste 900 de kilometri pătraţi.
„Noul proiect de dezvoltare a exploatării blocurilor de pe teritoriul României reprezintă unul dintre paşii pe care compania noastră îi face pentru a-şi face simţită prezenţa în afara Serbiei şi realizarea strategiei de transformare într-o societate activă la nivel balcanic pe piaţa energetică.”, a declarat Kiril Kravčenko, directorul general al NIS.
„Suntem foarte mulţumiţi de semnarea acordului de concesionare cu ANRM prin care vom putea exploata resursele convenţionale şi neconvenţionale de hidrocarburi în zona Europei de Est. Cele patru blocuri de exploatare credem că au un important potenţial şi oferă companiei noastre o poziţie de intrare pe piaţă extrem de favorabilă”, a subliniat şi preşedintele East West, Greg Renwick.
Citiți principiile noastre de moderare aici!