– Care sunt ultimele noutăţi în ceea ce priveşte posibila transformare a Consulatului Germaniei la Timişoara în Consulat Onorific?
– Rămânem la transformare, este o decizie luată de către Ministerul de Externe în cadrul unui proces fundamental care are loc în fiecare an, în baza căruia Ministerul de Externe îşi verifică întreaga structură de reprezentanţe din lume. Şi întotdeauna acest demers este însoţit de partea financiară, motiv pentru care ţin să subliniez din nou faptul că această decizie nu are niciun scop politic.
– De ce a fost aleasă Timişoara şi nu Sibiul, de exemplu?
– Sunt motive organizatorice, motive care au fost îndelung discutate şi analizate, şi în baza acestor analize s-a ajuns la această concluzie.
– Ce se va schimba din punct de vedere organizatoric în ceea ce priveşte consulatul de la Timişoara?
– Se plănuieşte identificarea, găsirea unei persoane potrivite care să preia funcţia de consul onorific pentru această zonă de vest. Republica Federală Germană are sute de consuli onorifici în întreaga lume, cu care are o experienţă extraordinară de colaborare, iar procesul de căutare este îndelung. Căutăm să găsim persoana ideală, soluţia ideală pentru această situaţie, motiv pentru care nici nu putem vorbi de o dată anume.
La momentul potrivit, când vom găsi un domn sau o doamnă consul onorific, atunci, aceste spaţii de aici (n.r. – de pe Splaiul Tudor Vladimirescu nr.10) nu vor mai exista, urmând ca persoana care va prelua funcţia să preia şi unele atribuţii.
– Ce nume se vehiculează în ce priveşte viitorul consul onorific?
– Suntem într-o fază atât de incipientă, încât se poate spune că sunt chiar probleme interne în momentul actual.
– Ce ar trebui să caracterizeze un viitor consul onorific al Germaniei la Timişoara?
– Trebuie să fie o personalitate integră, în cele mai multe cazuri este vorba de o persoană din ţara oaspete, în cazul de faţă România, şi care aici este bine înrădăcinată şi are şi o deschidere mare, ceea ce nu înseamnă că nu poate să fie şi un cetăţean german. Persoana trebuie să stăpânească bine ambele limbi – germana şi româna -, să aibă posibilitatea de avea audienţe cu publicul, de preferat în propriile spaţii, şi să aibă bune contacte foarte bune cu Germania pentru a prelua această funcţie de onoare.
– Care este data până la care va funcționa actualul consulat al Germaniei la Timisoara?
– Nu există o dată anume. Tocmai pentru faptul că vestul României, Timişoara, sunt foarte importante. Ştim că este o soluţie care pe ambele părţi provoacă dureri. Tocmai de aceea analizăm cu foarte mare seriozitate pentru a găsi persoana potrivită şi nu avem un termen sau o dată limită. Nu am făcut publice anumite date legate de transformarea consulatului tocmai pentru a nu crea o stare de nervozitate, pentru că nu avem o dată clară. Şi atâta timp cât existăm şi funcţionăm, o facem din plin, cu toate activităţile şi atribuţiunile pe care le avem. Nu ne instalăm comozi în fotoliu, nu ne mai facem treaba şi aşteptăm închiderea.
– Deci vă vom mai găsi şi anul viitor aici?
– Timpul trece extrem de repede şi dacă mă uit pe calendar imediat este ianuarie, probabil şi februarie… Vorbind mai serios: categoric nu este un subiect care să se consume în următoarele săptămâni sau chiar luni.
– Care vor fi principalele funcţii ale consulatului german de acum care se vor opri în momentul închiderii?
– Despre o sistare a funcţiilor, respectiv a atribuţiunilor, nu putem vorbi. Va fi pur şi simplu un subiect care va viza ce parte dintre atribuţiuni va fi preluată de consulatul onorific şi ce parte de către Ambasada Germaniei de la Bucureşti, respectiv de către Consulatul de la Sibiu. Doresc să exemplific puţin pentru a concretiza: de exemplu sunt atribuţiuni care trebuie rezolvate la faţa locului, cum ar fi un turist german care poate că are un accident aici şi acest gen de lucruri trebuie rezolvate la faţa locului şi vor fi rezolvate de către consulatul onorific de la Timişoara.
Un consul onorific va prelua, în măsura în care timpul îi va permite, şi atribuţiunile de reprezentanţă, la acele evenimente la care va fi prezent şi unde va reprezenta Germania prin persoana sa. Dar, în ce priveşte colaborarea culturală, schimburile de experienţă culturale, vor fi în continuare, ca şi activitate, preluate de către Centrul Cultural German din Timişoara, care va colabora strâns cu Ambasada Germaniei. Nu vreau să minimalizez şi să spun că nu se va schimba nimic. Categoric vor avea loc schimbări. Prezenţa noastră sub această formă nu va mai fi, dar totul este în mişcare, cu toţii ne schimbăm.
– Ce aţi dori să le transmiteţi bănăţenilor privind activitatea consulatului?
– Momentan este prea devreme să vorbim despre acest lucru. Când acest subiect va deveni acut, vom da informaţiile care sunt necesare. Dacă le dăm acum putem crea nervozitate, iar informaţiile individuale ar fi reinterpretate, răstalmăcite, aşa că în momentul în care această temă va deveni acută o vom prezenta ca atare. N-aş vrea să creez impresia unui om lipsit de sentimente, dimpotrivă, este un fapt de notorietate că îmi fac munca aici cu foarte multă plăcere şi că eu, personal, aş fi dorit o altă rezolvare, dar la fel, doresc să spun şi că ceea ce ne dorim nu devine întotdeauna realitate. Decizia unui guvern ales democratic trebuie întotdeauna respectată.
– Cum va fi sărbătorită data de 3 octombrie, Ziua Națională a Germaniei, anul acesta, la Timişoara?
– În orice caz, la fel ca şi în ultimii 10 ani: în acel cadru nobil şi frumos al Operei Naţionale Timişoara şi sper foarte mult că la fel, cu aceeaşi bunăvoie, ca şi până acum, pentru că viaţa merge înainte, iar viaţa aici în Banat are, categoric, tendinţe de creştere.
– Ce veţi face după această schimbare pentru că, se ştie, sunteţi legat şi personal de Timişoara?
– În primul rând, profesia mea este de aşa manieră că la 3, 4, 5 ani ne înpachetăm şi plecăm. Pentru mine ar avea acelaşi efect şi dacă actualul consulat ar mai rămâne încă 100 de ani. Iar soţia mea a ştiut când s-a căsătorit ce profesie are soţul ei. Momentan nu ştiu concret ce voi face, pentru că nu este cazul.
Cred voi mai sta foarte mult pe aici şi vom mai avea ocazia să discutăm, motiv pentru care nu aş vrea să spun acum nimic care să sune ca un rămas bun.
Citiți principiile noastre de moderare aici!