Județul Timișul este în sărbătoare. De la ora 10, consilieri județeni alături de reprezentați ai Prefecturii Timiș, Primăriei Timișoara, instituții deconcentrate, reprezentanți ai cultelor religioase, foști lideri ai CJT și invitați din străinătate au luat parte la o ședință festivă în sala multifuncțională de la Palatul Administrativ.
„Astăzi, ne adunăm cu inimile pline de bucurie și mândrie pentru a celebra o zi de o importanță deosebită în istoria noastră – Ziua Județului Timiș. În anul 2016, consilierii județeni au ales ca ziua Timișului să fie sărbătorită în ziua de 28 iulie, ziua când a fost instaurată administrația românească, în județul Timiș-Torontal. 28 iulie este o sărbătoare a noastră, a tuturor celor care ne regăsim în acest peisaj multicultural, efervescent, inovator, reprezentând marca inconfundabilă a Timișului și a timișenilor. (…) Astăzi, aici, în cadrul acestei adunări festive, suntem datori să cinstim memoria lor și să reflectăm asupra drumului parcurs. Fiecare reușită, fiecare realizare și fiecare progres al județului nostru poartă amprenta moștenirii lăsate de înaintașii noștri.
De-a lungul anilor, Timișul a devenit un loc în care valorile culturale și tradițiile se împletesc armonios cu inovația și modernitatea. (…) Județul Timiș are un potențial imens pentru a deveni un pol de dezvoltare și progres. Avem resurse naturale bogate, oameni talentați și dornici să contribuie la bunăstarea noastră comună și o poziție geografică ce ne favorizează colaborarea cu alte regiuni. (…) Vom continua să susținem proiecte care să îmbunătățească infrastructura, să promovăm educația de calitate și să sprijinim inițiativele care vor stimula dezvoltarea economică și socială a județului pentru a asigura un trai mai bun și pentru a aduce progresul în fiecare colț al județului nostru”, a declarat, în ședința festivă, Alin Nica, președintele CJ Timiș.
Subprefectul Sorin Ionescu a evocat personalitatea lui Aurel Cosma, primul prefect al județului Timiș-Torontal, după alipirea Banatului la România.
Consilierii județeni au aprobat, recent, acordarea titlului de „Ambasador Cultural” cunoscutului artist Gheorghe Zamfir, care a susținut concerte la nai în toată lumea. Propunerea a fost făcută de consilierul județean Vasile Blaga. În vârstă de 82 de ani, Gheorghe Zamfir a obținut de-a lungul carierei sale peste 90 de discuri de aur și de platină în diferite țări de pe glob.
În motivarea deciziei de acordare a titlului se arată că „indiferent în care colț de lume s-a aflat, maestrul Gheorghe Zamfir nu a încetat să promoveze cultura în care a fost puternic înrădăcinat, acționând constant ca un veritabil ambasador al culturii românești, a reprezentat Timișoara, Banatul, România, a promovat cu o vitalitate copleșitoare încrederea în lumea de mâine, acestea fiind doar câteva argumente care îl recomandă drept una dintre personalitățile definitorii ale culturii contemporane”.
Maestrul Gheorghe Zamfir a dirijat orchestra Ansamblului Banatul, a cântat alături de celebrul violonist Efta Botoca, originar din Jebel, de saxofonistul Dorin Cuibaru din Chișoda și de interpreta Aurelia Roșu Popa. Anul trecut, maestrul a devenit Cetățean de Onoare al comunei Jebel.
Vineri, de Ziua Județului Timiș, lui Gheorghe Zamfir i-a fost înmânată distincția de către președintele Alin Nica. Maestrul a ținut un discurs cu lacrimi în ochi spunând că este foarte emoționat.
„Din 1955 nu există zi în care să nu suflu în nai, 2,3,4,5 ore”, a mărturisit maestrul, care consideră naiul un instrument primordial. Acesta le-a mulțumit tuturor bănățenilor care l-au inspirat încă din 1970: „Țucu-vă sufletul”, s-a adresat Gheorghe Zamfir audienței.
De asemenea, pictorul Vasile Pintea, în vârstă de 92 de ani, a primit vineri distincția de Ambasador cultural al județului Timiș. Vasile Pintea este pictor, grafician şi gravor deopotrivă, care a abordat de-a lungul carierei sale stiluri complexe și diferite, de la gravură și ilustrație de carte până la portrete și picturi abstracte. Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, are la activ numeroase expoziții personale în țară și străinătate, de asemenea manifestări colective, având în vedere că în anul 1967 a plecat la Paris unde a luat contact cu casa de editură Lacourière-Frélaut, care, impresionată de calitățile artistului, i-a propus o colaborare, ulterior colaborând, de asemenea, cu Picasso și Marc Chagall. Din anul 1975, Vasile Pintea a început să participe la numeroase expoziții internaționale cu grupul de la Paris, revenind periodic în țară unde realizează o suită de ilustrații, atât la ediții bibliofile – Ciulinii Bărăganului de Panait, Istrati, colecția Luceafărul de Mihai Eminescu, seria de poveşti de Ion Creangă, precum și numeroase alte ilustrații pentru scriitori contemporani.
Totodată, Consiliul Județean Timiș, a mai acordat câte un Trofeu al Recunoștinței pentru:
1. Maestrul coregraf Marcel Nicolae Botscheller
2. Rotary Club Timișoara (Sabin Ceontea, Petru Grigorof, Laura Adriana Gaiță alături de actualul președinte, Daniel Marcu)
3. Asociația Club Rotary Cetate Timișoara (premiul preluat de către Liliana Mărescu, vicepreședinte Club Rotary Cetate Timișoara)
4. Clubul Lions Diamond Timișoara reprezentat de Norica Giru, președinte Regiune Vest, Lions District 124 România, 2022-2023 și Mirela Nica, membră a Clubului Lions 4Family Timișoara, președinta Zona 1, Regiunea Vest, 2022-2023
5. Lions Diamond Club Timișoara ( Norica Giru a ridicat trofeul în numele Ramonei Olteanu)
6. Șerban Bot – Asociația Moto Aikon și Florin Dumitrescu – center manager Shopping City Timișoara
7. Comunitatea de voluntari „Ajungem Mari Timiș” (Codruța Mureșan, coordonator de activitate a voluntarilor de la căsuța din Săcălaz și membru activ al acestei comunități a ridicat trofeul în numele Erikăi Nistor)
8. Proiectul „Centrul de Informare și Consiliere pentru Copiii Refugiați din Ucraina” – Counselling Hub Timișoara (Mihai Gafencu, președintele organizației „Salvați copiii”)
9. Consiliul Județean Rosenheim – președinte Otto Lederer
Cu ocazia Zilei Județului Timiș, în foaierul Palatului Administrativ, timișenii pot viziona materiale din fondul de documentar al Bibliotecii Județene Timiș despre momente importante din istoria județului, în cadrul expoziției de presă – Timișul, istorie vie.
Tot vineri, de la ora 18, sute de dansatori din județ vor participa în Piața Victoriei la un flashmob cu jocuri autentice folclorice, evenimentul fiind organizat de către Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș.
De asemenea, tot de la ora 18, la Muzeul Național de Artă va avea loc vernisajul expoziției „Personalități din Banat”, care prezintă portretele a 60 de personalități reprezentative pentru Timișoara și regiune, expoziție semnată de artistul Aurelian Scorobete. De la ora 19, Sala Capitol găzduiește gala festivalului „Lada cu zestre”. Iar de la ora 21, la Bastion, se vor citi texte care provin din fondul de presă al bibliotecii județene, în cadrul lecturilor aprinse, în lumina farurilor de motocicletă.
Tot de la ora 21, dar la Muzeul Satului Bănățean va avea loc premiera musicalului „Come into the light”.
Trimite articolul
XClasa de artiști ” a la păunescu ”
MARE cântăreț – a făcut ocolu planetei arta lui inconfundabilă.