În 2013, Bogdan Budai a decis să lase în urmă job-ul pe care îl avea la o corporație din Timișoara și s-a apucat de călătorit. A vrut să facă asta într-un mod inedit, fără să cheltuiască prea mult. Din vorbă în vorbă a aflat despre faptul că se poate călători fără a plăti aproape nimic, iar Bogdan a decis să vadă dacă este într-adevăr posibil.
Pentru anul petrecut în peste zece țări, călătorul nu a cheltuit mai mult de 300 de euro. Acesta a ales varianta voluntariatului, care i-a permis să vadă Europa. A muncit pentru diferite familii, iar în schimbul efortului său a primit cazare și mâncare. Prima sa călătorie a fost în Ungaria, unde a făcut voluntariat. Acesta și-a stabilit vizita după ce a consultat site-ul www.helpx.net.
Voluntariatul l-a ajutat pe Bogdan să descopere lucruri noi despre el și a învățat lucruri pe care nici nu s-ar fi gândit să le încerce. A grădinărit, a construit, a făcut mozaicuri, a lucrat la un hostel, a pictat, a zugrăvit și a avut grijă de animale. Acesta spune că și-a făcut zeci de prieteni în toată Europa și că există orașe în care se poate întoarce oricând, fiind așteptat cu brațele deschise de fostele gazde.
Bogdan este exemplul care demonstrează că se poate călători aproape fără nicio cheltuială, dar există niște reguli care trebuie urmate. Tânărul spune că nu călătorește decât cu autostopul, acest lucru scutindu-l să cheltuiască bani pentru transport. Totuși, autostopul nu este tot timpul o variantă sigură. Bogdan a povestit că în una dintre călătoriile sale a avut nevoie de 28 de ore ca să facă 60 de kilometri, asta pentru că nimeni nu a vrut să-l ia cu mașina. De asemenea, călătorul spune că bagajul trebuie să fie și el pus la punct. Din el nu au voie să facă parte decât lucrurile absolut necesare. Astfel, în rucsacul lui se găsesc: două perechi de blugi, două perechi de pantaloni de trening, o salopetă pentru lucru, tricouri, câteva pulovere, lenjerie, sac de dormit, medicamente, un laptop mic, un smartphone și o cameră de fotografiat.
Bogdan a vorbit și despre avantajele unei astfel de călătorii. Acesta a spus că faptul că este găzduit de localnici a reprezentat un avantaj, asta pentru că ei știu cel mai bine care sunt locurile care trebuie vizitate, care e cea mai bună mâncare și care sunt tradițiile despre care trebuie să știe. De asemenea, călătorul a declarat că voluntariatul l-a ajutat să se dezvolte personal. Mai mult, acesta este mulțumit de faptul că pentru a lucra nu trebuie să semneze contracte. Astfel, în cazul în care nu este mulțumit de cum decurg lucrurile, poate oricând să se îndrepte către o nouă locație.
Pe viitor, Bogdan vrea să-și reia călătoria și speră să treacă de granițele continentului. Mai mult, de data aceasta drumețiile sale prin lume vor avea și scop caritabil. Tânărul vrea să doneze bani fiecărei țări pe care o vizitează. Lumea va decide care sunt locurile pe care trebuie neapărat să le vadă și pentru fiecare oraș, Bogdan va încerca să strângă câte 500 de euro. Banii vor fi apoi donați către organizații care se ocupă de oamenii străzi, de copiii orfani și de persoanele care se confruntă cu dependenţa de droguri.
Cei care vor să o ia pe urmele lui Bogdan pot afla care sunt sfaturile lui pentru o călătorie fără costuri. Toate informațiile se găsesc pe blogul său, www.worldwidehitchhiker.com, și tot aici curioșii pot afla mai multe despre călătoriile lui Bogdan și locurile pe car le vizitează. De asemenea, călătorul recomandă site-urile: www.helpx.net , www.couchsurfing.com, www.workaway.info, www.airbnb.com
Foto: Facebook/bogdanbudai
Citiți principiile noastre de moderare aici!