Consilierii județeni au aprobat, miercuri, în ședința de plen ghidul prin care se acordă finanțare nerambursabilă pentru proiectele culturale de anul viitor. CJT a organizat și o dezbatere în acest sens, marți, 24 octombrie, despre Strategia culturală a Județului Timiș pentru perioada 2023-2027.
Alexandru Iovescu, liderul consilierilor județeni PSD, a cerut scoaterea de pe ordinea de zi a ghidului pe motiv că mai sunt necesare unele discuții, însă acest lucru nu s-a întâmplat.
Asociațiile și organizațiile culturale pot solicita fonduri pentru următoarele arii tematice: artele spectacolului, documentarea și cercetarea patrimoniului cultural, artele vizuale, educație prin cultură și cultură prin educație, proiecte editoriale și literare, valorizarea spațiului DKMT, fonduri de mobilitate culturală sau de tineret, cercetare și stagii culturale, formare profesională în cultură sau pentru tineret, educație pentru învățământul preuniversitar, în sănătate, pentru mediu înconjurător sau incluziune socială.
„Încă de la începutul anului viitor vom fi pregătiți să lansăm apeluri, astfel încât organizatorii proiectelor câștigătoare să aibă suficient timp pentru implementare, iar timișenii să beneficieze de evenimente de cea mai bună calitate pe întreg cuprinsul anului”, a declarat Alexandru Proteasa, vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș, responsabil cu domeniul cultural.
La acordarea finanțării vor fi luate în considerare dimensiunea europeană, promovarea patrimoniului material sau imaterial alături de aplicarea formelor noi de antreprenoriat cultural şi explorarea noilor tehnologii. Vor fi punctate, de asemenea, contribuţia la interesul cultural al comunităţii și valoarea artistică a proiectului.
Totodată, printre criteriile de eligibilitate se numără concordanţa cu strategia de dezvoltare culturală sau educaţională, durabilitatea impactului cultural, economic şi social, excelenţa artistică, precum și încurajarea fuziunii formelor artistice tradiţionale cu exprimările noi.
Un beneficiar poate solicita anual cel mult trei finanțări nerambursabile.
Pentru proiectele cultural-artistice și de tineret, așa cum specifică ghidul, valoarea maximă a finanţării nerambursabile care poate fi acordată în funcție de capitolul în care proiectul se încadrează este:
– Proiecte culturale realizate de instituțiile de cultură profesioniste din județul Timiș – 100.000 lei;
– Proiecte culturale realizate de autoritățile locale – 50.000 lei;
– Proiecte cultural – artistice și educative realizate în spațiul DKMT-100.000 lei;
– Proiecte cultural – artistice și educative realizate de organizațiile non-guvernamentale- 250.000 lei;
– Proiecte cultural – artistice și educative realizate de instituții în domeniul educației din județul Timiș -20.000 lei;
– Reviste online, editare și tipărire carte și alte activități complementare editării și tipăririi – 20.000 lei;
– Proiecte cultural – artistice, educative și de formare profesională destinate tinerilor – 100.000 lei.
Finanțările nerambursabile se acordă pe bază de contracte încheiate între Consiliul Județean Timiș și beneficiari.
Citiți principiile noastre de moderare aici!