Timișorenii care locuiesc la bloc au la dispoziție două tipuri de pubele – negre și galbene, iar cei care stau la case au pubelă neagră și saci galbeni. Galben înseamnă reciclabil, iar negru menajer.
În sacul sau pubela galbenă se aruncă deșeurile considerate reciclabile: PET-uri aplatizate, cartoane, doze de aluminiu, folie, pungi, ambalaje curate sau tuburi pentru alimente, cutii de lapte sau de suc aplatizate, cutii de pizza, ziare, reviste sau pungi din hârtie. Nu se aruncă, sub nicio formă, în pubelele sau sacii galbeni jucării, adidași, papuci din plastic, covorașe, DVD-uri, CD-uri, casete audio și video, filme foto, pixuri, umbrele, sprayuri periculoase, toxice, inflamabile sau corozive, becuri, hârtie tratată chimic pentru faxuri sau indigo, hârtie de copt sau celofan.
Pe de altă parte, în pubelele negre se pun restul gunoaielor și resturile menajere.
Deși au trecut opt ani de când gunoiul se colectează selectiv la Timișoara, doar 12-15% din cantitatea totală de deșeuri generată în Timișoara ajunge în sacul sau în pubela galbenă. Se poate mai mult, iar cei de la Retim recunosc că trebuie să mai lucreze la acest aspect. Oamenii trebuie să fie educați, așa că reprezentanții societății de salubrizare se gândesc să lucreze chiar și cu studenți sau elevi, care să-i ajute și să le explice oamenilor cât de importantă este colectarea selectivă.
„Timișorenii au învățat să colecteze selectiv, dar, mai ales în zonele de blocuri, acolo vom duce greul în 2017. Am apelat deja la ONG-uri, vom apela la tineri, la studenți, care sunt doritori să participe alături de noi, sigur, cu unele recompense financiare, să convingem asociațiile de proprietari, cetățenii care locuiesc la blocuri, să sorteze cât mai bine deșeurile acolo la ei, ca să nu le aducem amestecate la stația de sortare. În momentul în care s-au amestecat, ele nu mai sunt bune de reciclat”, ne-a declarat Gheorghe Para, director general Retim.
Opt oameni pe tură fac treaba timișorenilor
Potrivit directorului de Marketing al societății de salubritate, dezastrul se vede la stația de sortare a Retim. Acolo, 16 oameni lucrează în două ture pentru a face munca timișorenilor.
„Cine reciclează utilizând sacul galben o face curat, adică îl găsim cu un conținut corespunzător. Gradul de colectare este însă redus, nici pe departe nu găsim un sac galben la fiecare casă. Pubelele galbene, în schimb, au un conținut care nu pare dezastruos, dar în realitate nu este nici pe departe ceea ce trebuie. Rezultatul se vede la banda de sortare manuală. Ce se întâmplă la fiecare dintre noi în casă este crucial. Fiecare trebuie să pună ceea ce trebuie acolo unde trebuie, iar lucrurile devin mult mai simple. În mod evident, cantități semnificative de reciclabile se aruncă pur și simplu în pubela neagră și invers”, a explicat Dan Pascu.
La stația de sortare a Retim din Calea Șagului se aleg gunoaiele reciclabile, care sunt transformate în baloturi ce iau drumul fabricilor de ciment. Acolo lucrează câte opt oameni, pe schimb. În total sunt 16, pe care cade toată treaba ce ar trebui să o facă timișorenii. Sortează, în fiecare lună, în medie, cam 1.000 de tone de gunoaie.
„Banda de sortare manuală este o provocare. Este foarte dificil de lucrat, în condițiile în care găsești aproape orice acolo. Condițiile de muncă sunt dificile, randamentul, în mod evident, este extrem de scăzut. Avem opt posturi de lucru, le folosim la maximum, avem două schimburi, în mod lunar cantitatea depășește 1.000 de tone. Reușim să adunăm aproximativ 15.000 de tone de deșeuri reciclabile, nu reușim să extragem mai mult de 3.500 – 4.000, ca și material efectiv reciclabil”, a precizat Pascu, șeful Marketing al Retim.
Așa cum tion.ro a anunțat deja, după opt ani în care timișorenii au fost informați despre colectarea selectivă, se va trece la amenzi. Polițiștii locali și angajații Retim încep controalele pe teren, cei care nu respectă legea riscând amenzi de până la 2.500 de lei. Anul trecut, odată cu modificarea Legii serviciului de salubrizare au fost prevăzute și amenzi la acest capitol.
„Controalele la asociațiile de proprietari au fost inițiate de Retim. Noi am fost la Poliția Locală, ne-am înțeles cu directorul Dorel Cojan și am făcut echipe mixte. Nu avem voie să dăm amenzi, doar Poliția Locală poate face asta. Amenzi pot fi date numai din 2016, când a fost modificată Legea serviciului de salubrizare. Până acum au fost date doar avertismente, dar se va trece și la amenzi”, a completat Pascu.
Timișoara riscă și sancțiuni de la Administrația Fondului pentru Mediu, dacă nu reușește să crească procentul de colectare selectivă. Până una alta, susțin cei de la Retim, capitala Banatului stă mult mai bine la acest capitol față de alte orașe din România.
Citiți principiile noastre de moderare aici!