UVT vede un potențial semnificativ pentru dezvoltarea circuitelor turistice prin obiectivele culturale pe care Timișoara și regiunea Banatului le are, mai ales în contextul în care Timișoara va deține titlul de Capitală Culturală Europeană. Pregătește chiar un program de studii de scurtă durată pentru formarea ghizilor culturali pentru zona Banatului.
„O hartă a Banatului istoric și cultural, utilă în turismul nou, practicat peste tot în Europa, va fi tot mai solicitată în anii următori, când, știm bine, Timișoara va fi o destinație turistică de top, urmare a programului european al Capitalei Culturale, din 2023. UVT întrevede un potențial semnificativ pentru dezvoltarea circuitelor turistice prin obiectivele culturale pe care Timișoara și regiunea Banatului le deține. Pentru ca să susținem dezvoltarea acestui tip specific de turism, cu o latură culturală pregnantă, UVT pregătește un viitor program de studii de scurtă durată orientat chiar pentru pregătirea ghizilor culturali la nivel contemporan, cu toate atributele necesare pentru susținerea interesului tot mai crescut al turiștilor interni și externi față de obiectivele din harta culturală a Banatului. Vom da astfel un impuls suplimentar dezvoltării acestor servicii turistice, o nișă de specializare inteligentă atât de necesară Timișoarei și județului Timiș, dar și întregii regiuni”, a spus Marilen Gabriel Pirtea, rectorul UVT.
Pe lângă obiectivele din circuitul patrimoniului istoric al Timișoarei, se află și alte repere de real interes. Reprezentanții UVT amintesc de Domeniul Regal de la Săvârşin, de Muzeul Presei „Sever Bocu” din Jimbolia, dar și de Bastionul Maria Theresia din Timișoara.
„De curând s-a redeschis Domeniul Regal de la Săvârşin, un obiectiv care cucerește tot mai mult publicul interesat de istoria politică și culturală a României moderne. La Lugoj, oraș în care patrimoniul cultural și istoric este remarcabil, se află, printre altele, un Muzeu de Istorie, Etnografie și Arta Plastică în care se regăsește o colecție de pictura reprezentând Școala austriacă și cea contemporană. La Jimbolia, orașul celor șase muzee, se află singurul muzeu al presei din România, muzeul «Sever Bocu». În Timișoara, Bastionul Maria Theresia este o parte din vechea Cetate a Timișoarei, un spațiu acum cultural, găzduind Muzeul Național al Banatului, unul dintre cele mai interesante puncte de vizitare din Timișoara, cu o galerie expozițională spectaculoasă, aflată la mansarda spațiului din Bastion. Enumerarea poate continua cu castele, case memoriale, obiective istorice, dar și cu evenimente și festivaluri reper ale zonei noastre”, transmit reprezentanții UVT.
editor Dan Oancia
Trimite articolul
XToate bune si frumoase , dar lipsește esențialul: cum te poți înscrie la un astfel de curs? Astfel de articole de publicitate politica nu ajuta nici macar rectorului care se visează președinte de partid, de județ, de țara, de ceva , orice…