Ideea dezbaterii părea a fi una bună, poate chiar o cale de „împăcare” între prefect şi primărie. Din păcate, în sală reprezentantul Guvernului în teritoriu nu a avut alături decât un jurist din partea primăriei şi câţiva consilieri locali. Primarul Gheorghe Ciuhandu şi cei doi viceprimari, Sorin Grindeanu şi Adrian Orza, nu au dat curs invitaţiei. Totuşi, în sală au fost prezenţi numeroşi reprezentanţi ai consiliilor de cartier, ale unor organizaţii ale pensionarilor şi şefi locali de sindicate.
Fiecare dintre părţi şi-a susţinut, cum a putut mai bine, opinia. Oricum, cetăţenii prezenţi la dezbatere, majoritatea de vârsta a treia, s-au arătat extrem de revoltaţi de posibilitatea de a plăti mai mult pentru căldură şi apă caldă. „Sunt oameni care nu îşi mai permit să consume apă caldă. Au spus că preferă mai bine să-şi încălzească pe aragaz doi litri de apă să se spele”, spunea unul dintre seniorii prezenţi la dezbatere.
O altă doamnă s-a referit la acţiunea iniţiată de Federaţia Asociaţiilor de Locatari, de strângere de semnături împotriva majorării preţului energiei termice. „Au fost trimişi oameni de la partide care au spus cetăţenilor să nu semneze acele liste, că semnăturile vor fi folosite în campania electorală. Să se termine cu dezinfomarea asta”. Reprezentantul consiliului de cartier din Calea Aradului a anunţat că situaţia financiară a celor 6.000 de cetăţeni din zonă este foarte gravă şi că oamenii sunt dispuşi să iasă în stradă să mărşăluiască până la primărie.
La finalul discuţiilor, prefectul a anunţat că mai aşteaptă până în data de 29 septembrie un semnal din partea primăriei sau a Consiliului Local, referitor la emiterea unei noi hotărâri referitoare la aprobarea noilor ajutoare acordate populaţiei ca sprijin la plata căldurii sau o hotărâre referitoare la prelungirea aplicări vechilor valori, valabile anul trecut. „În caz contrar voi depune o solicitare la Tribunal, prin care voi cere ca acel punct referitor la ajutoare să fie scos din contestaţia în contencios administrativ. Este perfect legal să fac această cerere”, a mai spus Băcală. Deşi oficialii primăriei au anunţat că nu se poate vota o nouă decizie atât timp cât este contestată cea iniţială, juriştii Prefecturii au spus că legal soluţia e viabilă, mai mult, că există precedent la CL Timişoara, alte hotărâri fiind aprobate anterior în această formă.
Coaliţia din Timişoara face apel la prefect să nu mai atace majorarea gigacaloriei!
Cine adună mai multe voturi pe subiectul ajutoarelor de încălzire?
Ping-pong între prefectură şi primărie cu ajutoarele de încălzire
Cine taie ajutoarele de încălzire la iarnă?
Prefectul atacă în contencios administrativ gigacaloria majorată
Timişorenii vor plăti mai mult pentru căldură!
Citiți principiile noastre de moderare aici!