Festivalul ,,În glas de toacă” a avut loc marți seara, la Giroc. Evenimentul a început cu slujba Deniei, în biserica din Giroc, oficiată de părintele Zaharia Pereș, consilier cultural al Arhiepiscopiei Timișoarei, împreună cu alți preoți. După slujbă, tinerii din Giroc, îmbrăcați în costume populare, au pornit spre grădina de vară a căminului cultural, unde au fost pregătite un număr de 33 de toace, după anii Mântuitorului petrecuţi pe pământ. Aici, participanții la eveniment, tineri și oameni în vârstă, au dat glas toacelor.
Un text apocrif siriac din secolul al V-lea prezintă o legendă despre apariția și folosirea toacei. După ce Noe a terminat de construit arca, Dumnezeu i-a poruncit să confecționeze o toacă din lemn de trei coți lungime și un cot și jumătate lățime și un ciocan din același lemn. În această toacă Noe trebuia să bată de trei ori pe zi, dimineața, la prânz și seara, după apusul soarelui, pentru a-i aduna și a-i anunța pe oameni despre iminența potopului și a-i îndemna să se pocăiască și să se convertească.
Sfântul Ioan Casian (✞435) spune că în Galia exista obiceiul de fi a chemaţi călugării la rugăciune prin bătăi cu ciocanul în uşa chiliilor.
Între Joia Mare din Săptămâna Patimilor, în care ne aflăm, și noaptea Învierii, bătaia clopotelor este înlocuită cu sunetul toacei, amintind de cuiele care au fost bătute în mâinile și picioarele Mântuitorului Hristos la Răstignirea Lui pe Golgota.
Festivalul toacelor de la Giroc a fost organizat de Arhiepiscopia Timişoarei, în colaborare cu Primăria Giroc.
Video: Dani Amariei
Citiți principiile noastre de moderare aici!