În anul 2021 Timișoara ar trebui să aibă o infrastructură culturală de invidiat. Autoritățile locale au atât proiecte de reconversie ale unor clădiri, cât și proiecte de construcție a unor clădiri noi.
„Clădirea fanion este Centrul Artă Cultură Experiment, un centru care este prevăzut și în Strategia Culturală a orașului. Va fi o clădire nouă, va fi într-o zonă accesibilă, centrală, dar care să fie și cât mai aproape de spațiile în care își desfășoară activitatea tinerii. Aici încercăm să aducem laolaltă artiști, industrii creative, sectorul IT și de experiment, astfel încât această alăturare să ducă la un produs cultural de excepție, dar și la un sens economic al culturii. Eu cred că va fi unul dintre punctele de transformare a sectorului cultural și a industriilor creative din Timișoara, nu doar de atracție în anul 2021”, ne explica viceprimarul Dan Diaconu în urmă cu un an.
Principalul proiect asumat în Programul Timișoara Capitală Europeană a Culturii este „Multiplexity 2021, Centru Artă – Tehnologie – Experimentare”, un spațiu de experimentare prin tehnologie și artă. Construcția ar urma să coste 12 milioane de euro, după cum arată estimările, banii urmând să vină din bugetul local și din fonduri europene.
Reprezentanții Primăriei Timișoara au decis să organizeze un concurs de soluții pentru ridicarea acestui centru.
„Vom avea un concurs de soluții pentru obiectivul Centru de Artă, Tehnologie și Experiment, după ce ne hotărâm pe ce variantă să mergem. Nu a fost prevăzut, pentru că era încă în discuții pe soluții, pentru concurs ne consultăm cu Ordinul Arhitecților, să vedem estimativ cu cât trebuie să pornim la drum. Eu țin neapărat ca acest obiectiv să fie realizat de la firul ierbii, pentru că îmi doresc să fie principala moștenire pentru Timișoara la nivel de infrastructură în urma proiectului Timișoara Capitală Europeană a Culturii. Vreau o clădire nouă, dar avem și variante de back-up. Până acum s-au făcut deja dezvoltări pe această variantă, de refuncționalizare a unor clădiri existente, cum ar fi Moara Prohaska și Muzeul Tramvaielor”, explică Robu.
Clădirea fanion ar urma să fie ridicată, foarte probabil, în locul Grădinii de Vară a Filarmonicii „Banatul”. Aceasta este doar una dintre variantele avute în vedere de primărie.
„O variantă pentru noua clădire ar fi spațiul din spatele Filarmonicii Banatul, unde actualmente este Grădina de Vară. Acest spațiu este extrem de puțin utilizat cu titlu de grădină de vară, este o zonă ultracentrală și o locație care va fi indicată pentru concursul de soluții va fi aceasta. Dacă cumva construcția de la zero nu o să meargă suficient de rapid încât să o putem termina pentru 2021, atunci vom realiza acest obiectiv într-o variantă de back-up pornind de la spații existente. 99% așa va fi, vom asigura prevederi bugetare pentru concurs de soluții pentru construirea de la firul ierbii a unei clădiri noi”, a mai spus primarul Timișoarei.
Clădirea ar trebui să fie funcțională până în 2021, dar dacă acest lucru nu este posibil se merge pe varianta de „back-up”.
„Rămâne ca variantă de back-up, nu putem renunța la ideea de a amenaja clădiri existente, întrucât nu avem garanția că terminăm până în 2021 o nouă clădire, să o și dăm în funcțiune”, a conchis Robu.
Un alt proiect al primăriei se referă la reconversia unui spațiu industrial abandonat. Așa a fost și cazul orașului Pecs din Ungaria, care a transformat o fostă fabrică într-un complex cultural. La Timișoara vom avea un centru de industrii creative într-un fost spațiu industrial, însă oficialii primăriei trebuie să găsească mai întâi bani pentru a cumpăra un astfel de spațiu.
Tot la capitolul reconversie intră și Sinagoga Cetate, care are deja un proiect finanțat de Inspectoratul de Stat pentru Culte. Maiestuoasa clădire va fi restaurată și transformată. Mai avem și fostele cinematografe, pe care primăria le-a obținut recent de la RADEF, care vor fi „îmbrăcate” în așa fel încât să fie printre cele mai apreciate spații culturale din Timișoara.
Pe lista celor din primărie se mai află și turnul de apă din zona Iosefin. Timișorenii și turiștii își vor putea petrece timpul liber într-o cafenea culturală, la peste 50 de metri înălțime. Mai este de menționat și fosta clinică de Dermatologie de pe strada Mărășești, pentru care municipalitatea are „cel mai ambițios proiect de infrastructură culturală de după 1989”, care va fi transformat într-un centru cultural, unde va fi găzduit și Muzeul Cetății Timișoara. Totul pentru anul 2021.
Articole pe aceeași temă
Timisoara de cinci stele, pentru 2021. Vom avea o cladire simbol pentru Capitala Culturala Europeana
Citiți principiile noastre de moderare aici!