Grădinița cu Program Prelungit nr. 19, aflată în subordinea Grădiniței cu Program Prelungit nr. 33, funcționează pe strada Martir Leontina Banciu, nr. 5, în vecinătatea Parcului Copiilor din Timișoara.
Unitatea de învățământ preșcolar doar închiria spațiul respectiv de la proprietarul de drept. Acesta din urmă nu a mai dorit să prelungească înțelegerea și, deși a negociat în ultimii ani cu municipalitatea atât pe seama chiriei, cât și a unei eventuale cumpărări, a apelat la executorul judecătoresc, având în cele din urmă câștig de cauză. Astfel, până în ianuarie 2024, grădinița ar trebui să evacueze spațiul.
Un cititor, părinte al unui preșcolar de la Grădinița PP 19, ne-a explicat îngrijorările sale cu privire la această situație.
„Din păcate, situația e foarte delicată, iar autoritățile nu oferă nici transparență, și nici soluții fezabile. Conform ultimelor comunicări primite, nu se știe unde se vor întoarce copiii în ianuarie, iar posibilele soluții ale primăriei ar fi să împartă grupele prin tot orașul, în funcție de ce vor avea liber la alte grădinițe. Suntem pur și simplu în fața unei situații în care ori vom ține copiii acasă, ori va fi nevoie să îi ducem în diferite zone din oraș”, ne-a scris cititorul.
Singura soluție pe termen: mutarea copiilor în alte două locații
Viceprimarul Ruben Lațcău a explicat pentru Tion că singura soluție viabilă pe termen scurt ar fi mutarea celor trei grupe în alte două locații. Astfel, două grupe ar urma să ajungă sigur în corpul grădiniței „mamă”, PP 33, de pe strada Martir Sebastian Iordan, nr. 6, în apropiere de penitenciar. Cea de-a treia, însă, va ajunge altundeva, existând, de exemplu, varianta Blașcovici. Toate opțiunile sunt destul de îndepărtate de actuala locație.
În paralel, însă, executivul caută și să continue negocierile, fie în vederea prelungirii închirierii locației curente, fie în vederea unei chirii într-un alt spațiu din zonă. Acest lucru ar urma să fie stabilit săptămâna viitoare. Mai există, însă și varianta achiziționării clădirii de lângă Parcul Copiilor, prin negociere cu proprietarul sau chiar prin expropriere.
Pentru toate variantele însă este nevoie și de decizii ale Consiliul Local. Pentru cumpărare sau închiriere ar fi nevoie de o împuternicire a Comisiei de Negociere cu Terții, iar pentru expropriere, de o evaluare a imobilului.
Până acum, primăria plătea lunar o chirie de peste 4.000 de euro pentru ca grădinița să poată funcționa aici, sumă pe care viceprimarul Ruben Lațcău o consideră oricum mult prea ridicată, mai ales că proprietarul nu a mai făcut investiții în ultimii ani.
Subiectul, discutat recent și în Consiliul Local
Subiectul a fost discutat recent, în ședința din 28 noiembrie, și în Consiliul Local Timișoara. Atunci, acesta a fost adus ridicat în timpul interpelărilor de social-democratul Radu Țoancă.
„Există o sentință de executare. Vor ajunge în stradă zeci de copilași de la PP 33. Din fericire pentru noi, executorul și proprietarul clădirii care nu și-a mai primit chiria de vreun an și jumătate au indicat luna ianuarie, deci în perioada vacanței. De asemenea, aș dori de urgență, în trei zile, (să primesc în scris – n.r.) care sunt variantele pentru acești copii. Vorbesc de PP 33, grădinița de la Parcul Copiilor. Știți povestea, am votat în urmă cu an și jumătate aducerea la zi a chiriei. S-au încercat tot felul de demersuri. Din păcate, nu s-a găsit nicio soluție la nivelul aparatului juridic al primăriei, iar executorul le-a pus în vedere să părăsească această clădire în vacanța școlară de iarnă”, a intervenit Țoancă.
Acestuia i-a răspuns pe loc viceprimarul Ruben Lațcău, cu, mai mult sau mai puțin, aceleași explicații pe care ni le-a dat acum și nouă.
„În momentul ăsta, cea mai facilă soluție este pe strada Iordan, unde avem acea extindere nouă. Două grupe pot fi mutate acolo, din trei pe care le avem pe Bonțilă (Bânciu – n.r.) în momentul ăsta. Există o soluție rapidă pentru cel puțin două grupe, iar una să fie redistribuită eventual la grădinița de pe Pestalozzi. Noi suntem în discuție cu proprietarul, Ne-am și oferit să cumpărăm clădirea. Din păcate, pozițiile proprietarului au fost oscilante și contradictorii de la o discuție la asta. În cazul extrem, noi ca și Consiliu Local ne putem asuma și exproprierea”, declarase încă de atunci viceprimarul Ruben Lațcău.
În temă cu subiectul era și celălalt viceprimar, liberalul Cosmin Tabără.
„Din păcate, la negocierea directă cu proprietarul a existat o inconstanță a acestuia în ceea ce privește prețul. De fiecare dată a modificat acest preț și a cerut inclusiv peste raportul de evaluare, din câte îmi aduc aminte, sau un preț foarte mare. Și apoi a venit cu ideea că dorește să vândă acel imobil. Asta era în urmă cu câteva luni, nu mai știu care este situația. Pe de altă parte, își asumase și niște obligații de reparații al acel imobil, lucru pe care nu l-a respectat niciodată, dar acolo sunt într-adevăr câteva probleme. Noua grădiniță, noul corp: din păcate copiii nu cred că reușim să îi încadrăm pe toți (copiii – n.r.) acolo”, adăugase Tabără.
În trecut au fost mai multe runde de negocieri eșuate
Ultima decizie a consilierilor locali în privința grădiniței a fost HCL 601/29.11.2022, prin care Consiliul Local a luat act de mai multe notificări și propuneri ale Comisiei de negociere cu terții. Printre care și „solicitarea încheierii unui nou contract de închiriere, sens în care împreună cu reprezentatul proprietarului – d-na. Av. Mihalcea Răzvan Alexandra, s-a stabilit ca următoarea întâlnire să aibă loc în data de 06.12.2022, ora 12.00 la sediul Primăriei Municipiului Timișoara”. Întâlnirea de atunci, însă, nu a avut nici ea vreun rezultat, astfel că s-a ajuns în instanță. Iar de aici, la situația din prezent.
De menționat că imobilul în regim D+P+1E +M cu suprafaţă construită desfăşurată de 1460,21 mp şi teren în suprafaţă de 1183,00 mp, în care funcționa grădinița, a fost retrocedat în baza Legii nr.10/2001. Primăria, pentru a asigura continuarea funcționării instituției de învățământ, doar închiria spațiul.
„Întrucât, după retrocedare, municipalitatea nu a dispus de un alt spațiu în aceeași zonă pentru mutarea grădiniței, în baza hotărârilor Consiliului Local au fost încheiate contracte de închiriere succesive pe câte un an, cu o chirie negociată de către Comisia de negociere cu terţii a Consiliului Local în cuantum de 4100,00 euro/lună. (…) Contractul de închiriere nr. 305/2021 pentru imobilul din str. Martir Leontina Bânciu nr. 5, încheiat în baza HCL.nr.130/13.04.2021, între proprietarul imobilului, unitatea de învățământ, în calitate de chiriași și Municipiul Timișoara prin primar în calitate de ordonator principal de credite, a expirat la data de 13.04.2022”, se arăta în documentele anexate hotărârii.
Comisia de negociere cu terții fusese împuternicită să negocieze cu proprietarul încă din luna februarie a anului 2022, însă nu a ajuns la un consens cu proprietarul nici după cele cinci întâlniri desfășurate în 24 martie, 25 mai, 13 iulie, 6 octombrie și 23 noiembrie 2022.
Trimite articolul
XLucrurile stau asa:
Gradinita va fi evacuata,
Imobilul va fi scos la vanzare de către proprietar la un pret mare, pe măsură locației,
Primăria are drept de preemțiune pe care binenteles nu il va exercita,
Imobilul va fi cumpărat ce cetățenii de etnie roma, probabil cei din spatele casei sau altii, va fi bataie pe casa la ori ce pret, sunt singurii care vad valoarea acelei clădiri și au și bani, pe restul nu-i duce buzunarul și nu au nici viziune în frunte cu primăria noastră,
100% asa va fi, încă o locație de mare valoare va ajunge în portofoliul celor care dețin 90% din B.dul C.D. Loga, str. Trandafirilor, str. Mihai Eminescu.
Ar trebui schimbat numele, din Timisoara în Roomișoara :((
Invatamantul public, la fel ca sistemul medical public, sunt sabotate din interior de multi ani sa oblige oamenii sa se duca la privat.