Manifestările au debutat încă de dimineaţă, când ploaia le-a cam dat bătăi de cap organizatorilor. Din fericire, primarul din Beba Veche a venit cu ideea amplasării unui cort la Triplex Confinium, piatra de hotar dintre Serbia, România şi Ungaria, locul de întâlnire al delegaţilor judeţelor incluse în Euroregiune. Aici a avut loc, puţin după ora 10, o ceremonie scurtă, care a debutat solemn, cu imnul Uniunii Europene. Mai apoi, Constantin Ostaficiuc, preşedinte al DKMT, Peter Zakar, vicepreşedintele Adunării Generale Csongrad, şi Boris Barjaktarovic, vicepreşedintele Guvernului Voievodinei, au adresat câteva cuvinte audienţei.
Ostaficiuc, care este şi preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, a amintit de evenimentele care au loc în perioada aceasta la Timişoara, pentru a marca Zilele Euroregiunii. „La Timişoara, în cazul în care vremea o permite, se desfăşoară zilele acestea Cupa Carpatia pentru baloane cu aer cald, la care participă 21 de echipaje din Timişoara şi Ungaria. Astăzi, la Sânnicolau Mare se desfăşoară un raliu sub sigla DKMT, iar săptămâna viitoare, la Timişoara va avea loc Festivalul etniilor, unde sunt aşteptaţi şi etnici din zona DKMT. Manifestările se vor încheia oe 12 iunie, când, tot la Timişoara, va avea loc un miting aviatic la care vor participa locul naţional de paraşutism şi cel de acrobaţie aeriană. În această euroregiune suntem împreună, trăim împreună, avem proiecte comune şi cred că putem gândi împreună pentru dezvoltarea euroregiunii”, a spus Constantin Ostaficiuc.
Tot de dimineaţă, la Triplex Confinium a avut loc un cros la care au participat elevi din Serbia, Ungaria şi România, care au alergat pe un teritoriu care a inclus toate cele trei ţări. Cei mai buni dintre ei au fost premiaţi de Constantin Ostaficiuc.
La manifestări au participat cetăţeni din toate cele trei ţări cu reprezentanţi în DKMT, printre care şi câteva bătrâne din Ungaria care, în ciuda ploii, au ajuns la Triplex Confinium cu bicicletele, peste câmp.
Ţările incluse în DKMT vor investiţii în turism
După încheierea ceremoniei de la Triplex Confinium, oficialităţile din cele trei ţări s-au deplasat la Sânnicolau Mare, unde, după ce au dat startul raliului, au participat la Adunarea Generală s Cooperării DKMT. Pe ordinea de zi a discuţiilor au fost incluse atât proiecte care au primit deja finanţare şi urmează să fie derulate în perioada următoare, cât şi proiecte aflate abia în stadiul de elaborare. Oficialii prezenţi la eveniment s-au axat mai ales pe partea de turism, dorind să dezvolte o strategie de marketing pentru Euroregiunea DKMT şi traseele turistice pentru care pot opta vizitatorii de peste hotare. „Am făcut trei trasee frumoase, Traseul Vinului, Traseul Berii şi Traseul Pălincii, dar ele, deşi există, nu sunt incluse în ofertele agenţiilor de turism. Tocmai de aceea ne dorim implementarea unei reţele infoturistice la nivelul administraţiei locale şi regionale, care să promoveze Euroregiunea noastră. Avem şi traseul Art Nuveau, care, deşi a avut succes, nu este promovat. Şi e păcat, că avem clădiri frumoase şi sunt sigur convins că cei mai mulţi dintre locuitorii oraşelor noastre nu le cunosc semnificaţia. Aceste trasee trebuie strânse într-o structură coerentă, trebuie să existe o structură autonomă care să se ocupe de promovare lor”, a declarat Constantin Ostaficiuc.
Pe lângă proiectul referitor la dezvoltarea turistică, Euroregiunea DKMT a mai câştigat două proiecte, de a căror implementare urmează să se ocupe în perioada următoare. Unul dintre ele se referă la prevenirea şi protecţia în caz de inundaţii, iar cel de-al doilea la dezvoltarea sistemului de căi ferate din interiorul Euroregiunii. De asemenea, oficialii prezenţi la eveniment mai au în vedere şi proiecte aflate în curs de evaluare, referitoare la un agregator de ştiri transfrontaliere, dezvoltarea unei căi ferate între Szeged şi Timişoara şi dezvoltarea cooperării privind protecţia civică transfrontalieră în Euroregiune, prin îmbunătăţirea eficienţiei reacţiei la situaţii de urgenţă.
Hunedoara şi Bekes, excluse din Euroregiunea DKMT
Judeţele Bekes, din Ungaria, şi Hunedoara, din România, au fost excluse sâmbătă din cadrul Euroregiunii. În ceea ce priveşte judeţul din Ungaria, acesta nu şi-a mai plătit contribuţia din anul 2007 şi nici nu a mai participat la întâlniri. Judeţul Hunedoara, în schimb, a decis să se retragă.
„Prin retrageri şi incluziuni, DKMT demonstrează că este o organizaţie vie, cu interese comune, puternică. Hunedoara nu are nicio graniţă cu Serbia sau Ungaria, nu intră în cooperarea transfrontalieră imediată, aşa că s-au simţit probabil mai aproape de alte cooperări”, a spus Ostaficiuc. De asemenea, el a adăugat ulterior că va propune Consiliului Judeţean Timiş adoptarea unei hotărâri prin care proiectele şi acţiunile care erau în grija Hunedoarei să fie preluate de CJT.
Pasarea preşedinţiei Euroregiunii, amânată de lipsa unei şurubelniţe
Adunarea Generală a Cooperării DKMT nu a fost lipsită nici de momente amuzante. Anul acesta, preşedinţia Euroregiunii a fost preluată de judeţul Csongrad din Ungaria, de la Constantin Ostaficiuc, cel care a condus Euroregiunea timp de un an. Conform tradiţiei, Ostaficiuc ar fi trebuit să înmâneze cubul DKMT reprezentantului judeţului Csongrad, Peter Zakar. Cu toate acestea, oficialii au uitat să deschidă ambalajul cubului, aşa că au aşteptat minute bune până când unul dintre participanţii la manifestare a găsit… o şurubelniţă. Deşi unii oficiali presau pasarea cubului nedesfăcut, Ostaficiuc nu a fost de acord, replicând în glumă: „Eh, şi dacă e gol?”. În cele din urmă, o şurubelniţă şi-a făcut apariţia, iar situaţia a fost salvată. „Judeţul Timiş va fi prezent din ce în ce mai mult în Euroregiune. Vă mulţumesc pentru colaborare şi sper să realizăm împreună toate proiectele comunităţii”, a spus Constantin Ostaficiuc la predarea cubului DKMT.
Cu ocazia Zilelor Euroregiunii DKMT, graniţele dintre România, Serbia şi Ungaria vor fi deschise şi duminică, până la ora 17.
Citiți principiile noastre de moderare aici!