Viceprimarul Traian Stoia a explicat, vineri, că solicitarea de a acorda noile gratuităţi la transportul public a venit din partea Asociaţiei Serviciul APEL.
„Am primit o adresă. Asociaţia Serviciul APEL desfăşoară activităţi de sprijinire a cetăţenilor străini, implementează un proiect de facilitare a integrării şi dezvoltarea deprinderilor pentru o viaţă independentă a persoanelor refugiate şi relocate în Timişoara. De curând, la Timişoara au fost relocate 20 de persoane de origine irakiană. RATT va trece aceste legitimaţii, din câte am înţeles eu de la domnul director, pe protocol. În Timişoara de ani buni există un spaţiu unde sunt cazaţi şi unde li se oferă condiţii de integrare refugiaţilor care, în căutarea unei vieţi mai bune, şi-au părăsit ţara. Este o problemă tratată cu seriozitate la nivelul Naţiunilor Unite şi la nivelul Uniunii Europene. Ăştia 20 vor primi legitimaţie de transport. Ceilalţi unii au, altora nu le trebuie… Primăria aprobă şi ei (n.r. – cei de la RATT) le trec pe protocol. Am discutat cu directorul RATT. Probabil că vor veni şi alte solicitări şi procedura e asta… Trebuie aprobată în primărie şi de acolo devine doar o formalitate”, a declarat Stoia.
Pentru modificarea protocolului de acordare a facilităţilor la transportul public, astfel încât să poată fi cuprinse şi alte categorii de beneficiari, este nevoie însă de o hotărâre de consiliu local, având în vedere că cineva trebuie să plătească pentru gratuităţi, iar banii vin de la bugetul local.
Primarul Nicolae Robu afirmă că nu a discutat încă despre acest subiect cu Stoia şi nu se poate pronunţa, dar că viceprimarul are dreptul să vină cu orice iniţiativă şi aşa se pot asigura gratuităţi la nesfârşit…
Dacă într-o primă fază Robu a propus ca toată lumea să poată circula cu mijloacele de transport în comun fără să plătească în Timişoara, acum edilul-şef spune că municipalitatea nu îşi poate permite „gratuitate totală”, pentru că efortul de la bugetul local ar fi mult prea mare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!