Luni, în 6 ianuarie, reprezentanții Primăriei Timișoara ne anunțau că putem scăpa de brazi doar dacă îi ducem la punctele de colectare ale Retim, deschise în patru zone ale orașului, precizând că este interzisă abandonarea sau aruncarea acestora pe domeniul public sau lângă pubele. Este primul an în care se interzice scoaterea brazilor în stradă, pentru că până acum pomii de Crăciun erau colectați de gunoieri direct de lângă pubele sau de la marginea carosabilului.
Marți, în 7 ianuarie, întrebat dacă este normal ca timișorenii să fie puși să care brazii până la cele patru puncte de colectare, de pe Calea Torontalului nr. 94, str. Torac nr. 2-4, str. A. Imbroane nr. 70 și de la Podul Calea Șagului, primarul Robu a răspuns că „trebuie să tindem spre statutul atins de cetățenii din țările pe care le admirăm”. El s-a plâns iarăși de legislația privind salubrizarea, dar a ajuns la concluzia că până la urmă se va rezolva problema pomilor de Crăciun.
„Noi trebuie să tindem spre statutul atins de cetățenii din țările pe care le admirăm. Oamenii nu plătesc pentru asta (pentru colectarea brazilor – n.r.)! Ei plătesc pentrru salubrizare pentru anumite tipuri de gunoaie! Nu plătesc pentru asta! Nu plătesc nimic pentru ridicarea brazilor! Dar trebuie să rezolvăm și problema asta”, a explicat edilul-șef.
Potrivit lui Robu, se vor face campanii de ridicare, pe bază de voluntariat, pentru că orașul trebuie să aibă o imagine cât mai bună.
„O să vedem, facem campanii, cum am făcut atâtea, de ridicare. Campanii care înseamnă voluntariat, de fapt. O să asigurăm pentru oraș o imagine cât mai bună, pentru că toate lucrurile astea ne-au pătat imaginea (…) Trebuie să vorbim în cunoștință de cauză, avem foarte multe lucruri de pus la punct în continuare, să fiu corect înțeles. Eu sunt un tip exigent, sunt chiar perfecționist, dar reacționez întotdeauna când orașul meu este supus unei nedreptăți”, a completat primarul.
Nicolae Robu a ajuns totuși la concluzia că este normal ca brazii să fie adunați de pe străzi, iar timișorenii să nu fie puși să îi ducă la cele patru puncte de colectare ale Retim.
„Eu nu am fost niciodată omul sancțiunilor, dar până la urmă nu ai ce face. Cu vorba bună nu am reușit nimic în oraș (…) Nu-mi place să dăm amenzi, îmi place să fie lucrurile în bună rânduială, așa, din conștiință, cu vorba bună, din înțelegerea corectă a ceea ce trebuie să facem ca cetățeni. O să vedem amenzi. Ce să facem? Să punem polițiști, în loc să se ocupe de lucruri serioase, să-i pui să meargă să constate de unde au apărut brazi, cine i-a dus acolo, să dea amendă..Este o schimbare de sistem. În anii trecuți s-au putut aduna și așa este normal. O să facem muncă voluntară și anul acesta. Intră pe rolul noul contract pentru reziduuri vegetale și noul contract va colecta tot. O s-o rezolvăm și pe asta”, a conchis Robu.
Rămâne de văzut când vor decide reprezentanții primăriei să-i anunțe și pe timișoreni cum pot scăpa de brazi fără să riște amenzi. Atenție! Punctele de colectare ale Retim sunt deschise de luni până vineri între orele 9-19 și sâmbăta între orele 8-16.
Articole pe aceeași temă:
Unde aruncăm bradul de Crăciun în Timișoara! Mesajul primăriei
Trimite articolul
XRobule esti un instabil ca de obicei!Abia astept alegerile sa ne scapam de tine!
Asa cum oamenii au putut sa mearga sa cumpere branzi de unde i-au cumparat, la fel e datoria lor sa ii duca la punctele de colectare. Nu e datoria autoritatilor publice sa asigure curatenia pentru un obicei sau moft al cetatenilor, la fel cum nu arunci in fata blocului obiectele de care nu mai ai nevoie(canapele, paturi) sau molozul.
-
Desteptule, acum brazii sunt uscati, chiar daca oamenii ii vor lua in brate si se vor plimba cu ei jumatate de oras, vor umple strazile de ace si crengute care se rup.
Oare nu de aia ii platim din banii nostri, ca sa ne rezolve problemele, iar nu sa ne oblige sa ni le rezolvam singuri???
Nici polistiren nu colecteaza. Nici deseuri din renovari, cum sunt bidoanele de vopsea. Am fost la RETIM si am intrebat ce sa fac cu ele, unde sa le duc. Mi-au spus sa le tin si sa urmaresc in presa ca vor anunta ei cand fac campanii de ridicare a unor asemenea deseuri, peste cateva luni!!!
Asa ca ne zugravim casa si stam cateva luni cu bidoanele in sufragerie/balcon/dormitor, facem bradul si apoi il scuturam prin oras sau dormim cu el in casa pana la Pasti!!! Ca nu platim decat pentru ca sa se plimbe ei cu masini care costa cat un apartament, in niciun caz ca sa ne rezolve nevoile!!!
Minunat!
-
Referitor la brazi ca sunt uscati, problema este a fiecaruia care a gasit o solutie pentru a cumpara unul, este responsabilitatea lui pana il depunde/preda. Nu ii platim sa ne rezolve orice problema/moft avem, ii platim pentru a strange gunoiul, a se ocupa de reciclare si depozitare, ceea ce din pacate nu fac cum trebuie. Aici se incadreaza exemplele tale referitoare la colectarea molozului, bidoane, etc. Astea sunt problemele lor reale, ca nu rezolva asemenea nevoi normale pentru o societate.
-
-
Da…asa sa facem si cu cutiile de la conservă, ambalajele de la lapte, sau cojile de la cartofi, le ducem la magazin sau inapoi la piata, nu??!!
-
Gunoiul menajer e ceva normal, resturi alimentare si alte produse esentiale pentru trai, bradul de craciun e un moft. O diferenta destul de mare.
-
-
Auzi, dar dacă ești așa de deștept, ia fă tu o tură cu tot gunoiul pe care îl produci, ia-l în spate, bagă-l în mașină, fa-ți mizerie în ea, că și așa pari un ecologist delicat, și du-l la unul dintre punctele de colectare. Sau tu ești unul dintre împunșii ăia care plâng după brazi crescuți în pepinieră pentru Crăciun, și acum simți nevoia să-i denigrezi pe cei care îi cumpără?
-
1. Intre gunoi menajer si un copac uscat este o mare diferenta pe care oricine persoana care gandeste o poate intelege. Gunoiul menajer e ceva normal, resturi alimentare si alte produse esentiale pentru trai, bradul de craciun e un moft. 2. Sunt zone in tari mult mai dezvoltate(SUA) unde fiecare isi duce gunoiul la groapa de gunoi si toti inca traiesc linistiti cu “grija” asta, asumandu-si ca resturile produse de ei sunt responsabilitatea lor, dar tu probabil nu poti sa intelegi asa ceva si nici nu vei putea vreodata. 3. Doar un orb sau un ignorant crede ca la fel cum padurile se defriseaza ilegal mai mult decat se defriseaza legal, toti brazii ce sunt in vanzare sunt din pepiniere.
-
Robu a luat mita un mertan de la Retim. Acuma vrea o masina noua, mertan model nou !
Craciun e si in alte tari, brazi sunt si acolo.Numai la noi e o mare problema! De fapt tine tot de bunul simt care nu prea mai exista.
Bine, platim. Cat costa? Nu de alta dar nu vreau sa car un brad din care pica acele prin tot orasul si sa fac mizerie si mai mare!
Lipsa de profesionalism din partea Retim. Tendinta este de a muncii cat mai putin si de a incasa cat mai mult.Ok. Il tăiem in bucatele mici si il aruncam in containerele negre. Pana la anul cand se decide, în urma sondajelor… Tata arde si baba se piaptănă. Chiar avem nevoie de o administrație mai prezenta, mai vioaie, mai in pas cu vremurile.
-
Asa cum zice si primarul “Ei plătesc pentrru salubrizare pentru anumite tipuri de gunoaie”. Asadar, cu cat “anumite tipuri de gunoaie” din ADID vor inventa mai multe tipuri de gunoaie si mai multe modalitati in care la putem preda “gratuit” la celalalt capat al orasului cu atat mai curat va fi orasul. Sa vedeti cand vom plati in plus si pentru acest privilegiu, ca nu platim destul pentru ca RETIM-ul sa-mi lase punga galbena neluata pentru ca a venit din directia nepotrivita si nea Salubrica se uita numa’ inainte, ca calu’, si n-a vazut-o, ca-i statea in unghuil mort sau pe pata oarba.
Robule…alegerile vin si te vom trimite si noi, tot pe drumuri
Aflam zi de zi ca RETIM nu este obligat sa mai ridice gunoiul pe care candva il ridica… oare am semnat un nou contract cu RETIM-ul care stipuleaza ca s-au facut modificari legate de continutul gunoiului?
Daca nu inseamna ca dupa ce le scad responsabilitatile sa scada si pretul pe care-l platim
Ce sa facem cu brazii d;le primar??sa i ducem unde si cu ce sa i transportam?
Nu de aia platim RETIM ul sa duca gunoaiele?
Asa ceva n-am mai pomenit numai la noi!
Succes la alegeri.
Sa tindem spre tarile pe care le admiram…… hmmmmm.
Refuz sa cred ca neamtu sau francezu se plimba cu bradu prin oras ca poate poate e deschis un centru de colectare a brazilor pe care un primar incompetent il anunta ca exista si cand ajungi acolo e doar un lacat pe usa!
Si daca e sa tindem spre acele tari, robule te anunt ca acolo vrut, nevrut daca cineva lasa un gunoi pe strada, menajer, canapea, brad etc dispare instant! Noi in coltul blocului deja avem un brad care sta imediat de dupa revelion. Acolo nu exista un primar incompetent care sa dea vina ba pe un retim, ba pe un bratner, ba mai nou auzi tu, sa vrea voluntariat la stransul gunoaielor! Cu buget de peste 300 mil euro pe an robu vrea voluntariat!!!
Dar ce ar fi sa tai la jumate salariile din primarie si restul muncii sa se faca ca si voluntariat! Iar salariul tau si al sefilor pusi politic sa fie chiar 0! Si de diferenta de bani sa platesti retimul! Ce zici de voluntariatul asta??
Rezolvarea e simpla: sa nu se mai comercializeze brazii taiati. Ori iti iei la ghiveeci si dupa cativa ani il predai pentru replantare si primesti banii inapoi, ori iti iei de plastic si te tine ani buni. Simplu si ecologic… evident nu si pentru Robu.
Cum sa fie un brad natural un moft?!? Voi când ați fost copii, ați avut brad artificial?!? Copii din ziua de azi nu merita sa aibe de Crăciun brad natural?!?
Craciunul a fost și va fi cu brazi….
Nu e o noutate ca trebuie colectat brazii..
Problema defapt este ca nici frunzele, crengile uscate adunate de pe domeniul public nu sunt colectate de nimeni ca nu este contract cu nimeni!!! Acest lucru este vina administratiei orașului în frunte cu primarul!!!
Soluția cu punctele de colectare a apărut forțat, trebuia alocat bani în plus, ca și au dat seama ca au dat în bara cu contractul pt colectarea gunoiului!!!!