Autoritățile județene și compania care se ocupă cu salubrizarea menajeră în Timișoara și mai multe localități din Timiș au anunțat în urmă cu exact o lună o nouă campanie. Potrivit celor de la Retim, angajații companiei de salubritate lipesc etichete pe pubelele în care găsesc gunoaie care nu au ce căuta acolo: etichetele galbene (conținut neconform) înseamnă avertizare și etichetele roșii (conținut necorespunzător) înseamnă că nu se mai ridică recipient și amendă.
„Noi vom încerca să aplicăm legea, cum poate nu s-a aplicat până acum. În momentul în care vom constata că un recipient este contaminat cu alte deșeuri decât se presupune să fie înăuntru, o chestiune care e foarte simplu de verificat (…) într-o primă fază vom avertiza prin lipirea unui autocolant galben, astfel încât cetățeanul să știe că a făcut ceva greșit, să se informeze, să corecteze, după care, după un timp foarte scurt, o lună de zile, o să începem să și aplicăm sancțiunea – eticheta roșie, recipientul rămâne pe loc, se poate resorta până la următoarea colectare, peste trei zile, o săptămână, tot așa, până se vor învăța. Eu sunt foarte încrezător că odată ce am înțeles că nu e o chestiune opțională (…) ci e pur și simplu o datorie, eu sunt foarte convins că încet-încet, în câteva luni de zile cu toții ne vom alinia la acest nou mod de a aborda deșeurile”, spunea, în 14 iulie, Dan Pascu, director general al Retim.
Mai întâi cu avertizări
A trecut o lună de atunci, iar angajații Retim și cei de la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș (ADID) au lipit peste 30.000 de etichete galbene (de avertizare) în zonele de operare ale companiei, zona 0 și zona 1 din județ, inclusiv în Timișoara.
Potrivit site-ului Retim, zona 0 cuprinde localitățile Lugoj, Buziaș, Recaș, Balinț, Bara, Belinț, Bogda, Boldur, Brestovăț, Chevereșu Mare, Costeiu, Criciova, Darova, Găvojdia, Ghizela, Nădrag, Nițchidorf, Racovița, Sacoșu Turcesc, Secaș, Știuca, Topolovățu Mare și Victor Vlad Delamarina. Zona 1 include localitățile Becicherecu Mic, Biled, Bucovăţ, Cărpiniş, Cenei, Checea, Dudeştii Noi, Dumbrăviţa, Fibiş, Foeni, Ghiroda, Giarmata, Giroc, Giulvăz, Iecea Mare, Maşloc, Moşniţa Nouă, Orţisoara, Otelec, Parţa, Peciu Nou, Pişchia, Remetea Mare, Satchinez, Săcălaz, Sânandrei, Sânmihaiu Român, Şag, Şandra, Timişoara, Uivar, Variaş.
Conform legii, Poliția Locală poate da amenzi cuprinse între 500 și 1.000 de lei pentru persoanele fizice și între 1.000 și 2.000 de lei pentru persoanele juridice, în cazul în care se constată că nu se respectă legislația privind depozitarea separată a deșeurilor menajere de cele reciclabile.
În pubela neagră se aruncă doar deșeurile reziduale, cum ar fi resturi alimentare (ex: carne, pește, produse lactate etc.) și alte deșeuri ce nu pot fi reciclate (ex: mucuri de țigarete, conținutul sacului de la aspirator etc.).
În pubela galbenă, destinată zonelor urbane, pot fi aruncate doar deșeurile reciclabile golite de conținut, hârtie și carton (cutii, ambalaje alimentare, caiete, cărți, ziare, reviste), plastic (PET-uri, folie de plastic, pungi și ambalaje din plastic, flacoane de șampon, detergent) și metal (doze aluminiu, tetrapack – cutii de lapte, de tomate, sucuri, conserve, tuburi de alimente, folie de aluminiu). În zonele rurale, pubela galbenă este înlocuită de sacul galben.
Ambalajele de sticlă se aruncă doar în recipientele de tip clopot, de culoare verde, amplasate de Retim în diverse puncte din localitățile din aria de operare.
editor Amalia Kui
Pe aceeași temă:
Firme și asociații de proprietari controlate dacă aruncă gunoiul selectiv, la Timișoara
Colectarea selectiva, o responsabilitate civica si, totodata, o obligatie legala
Trimite articolul
XSi cum anume demonstreaza ca chiar au verificat continutul tomberoanelor la o data si ora anume si au gasit ceva neconform, si nu au scris avertismentele pe genunchi ca sa-si faca norma?
-
Nimic contra. Colectarea selectiva e un lucru foarte bun. Ar trebui verificati insa si operatorii care colecteaza acest gunoi ce fac cu el mai departe.Daca doar colectam selecti dar apoi nu reciclam e doar pierdere de timp si de bani. Si ar rewbui renuntat la acel sac galben – care ba il lasa, ba nu-l lasa si care si devine … gunoi – si puse peste tot pubele galbene.
Daca am 5 cutii de pizza de aruncat, unde le arunc? De reciclat nu se pot recicla, pentru ca sunt patate cu ulei si sos, deci in tomberonul de reciclare clar nu. Dar daca le arunc in tomberonul negru, vin tantalaii astia si imi dau amenda? As vrea sa vad cateva procese contra lor si cine o sa castige. Reciclatul asta nu e asa simplu cum pare. Pe aceeasi idee, sper ca spalati bine sticla de ulei, inainte sa o bagati la reciclare.
-
Nu se spală, se aruncă în gunoiul menajer după golire.
Dar da, ce se poate spăla relativ ușor merge în galben, restul în negru.Nu e deloc simplu. Dovada e în pubelă. Văd regulat sticlă (clopotul e la cam 30m), cutii de pizza, treburi nespălate și neseparete în cea galbenă.
In primul rand cei de la RETIM ar trenui sa faca curatenie in propria ograda…..este a doua oara in 3 luni de zile cand angajatii RETIM nu colecteaza reciclabilele de pe strada unde locuiesc….culmea, ajung pe strada cu masina si trec mai departe……daca faci sesizare vine si ia doar de la persoana reclamanta sub supravegherea unui sef…si restul ramane pe strada……penibil, platim si nu avem parte de servicii decente…..ce poate face omul cu gunoaiele pe care cei de la RETIM nu le colecteaza…..se aduna si in disperare de cauza, pune totul la gramada….si atunci, nu este bine ca vine politia locala si amendeaza….
Si unde putem arunca buchetul de flori uscat? Sau polistirenul de la produsele cumparate?
-
In pubela neagra ambele. In urma cu un an a fost pe strada mea o întâlnire de informare cu cei de la retim și au spus că polistirenul de la produse trebuie rupt în bucăți mai mici și pus separat într-o pungă in pubela neagră. Sper că a rămas valabil și pentru anul asta 😂😂. Iar la pizza la fel, trebuie rupt în bucăți mici ambalajul, ce-i cu ulei se pune la pubela neagra, iar ce e curat la cea galbena
Angajatii SC RETIM ECOLOGIC SERVICE SA sanctioneaza contraventional ? :)) si nu gluma …cu AMENDA ! da ‘ nu zice ce valoare are amenda care e cuantumul??? , deci in primul rand angajatii unei societati comerciale nu au cum sa sanctionez contraventional ….atributiile acestea revin autoritatilor de stat centrale si locale prin agentii constatatori nicidecum……. lui ,, Petrica” de la RETIM,
JENANT!!! tupeu maxim ! sa te lauzi cu munca altora pe linie constatare contraventii si aplicare sanctiuni contraventionale , pai bai! voi inafara de a lipi colantele acelea cu mesajul CONTINUT NECORESPUNZATOR altceva nu faceti ca nu aveti cum, nu va baga lumea in seama …….
Prezentati va munca concret cu ceea ce fac angajatii RETIM! nu aberati ca dati voi ,, amenzi” va mai si crede lumea :))
Voi faceti controale da ok pana aici , lipiti acel autocolant ….puteti sista colectarea o tura ….intre timp cei in cauza au timp sa sosteze deseurile sa fie colectate data viitoare si cel mult sesizati savarsirea contraventiri AUTORITATILOR abilitate de lege sa aplice sanctiunea contraventionala! atat! ati inteles ?!….
-
stai linistit, ca politia oricand e prima sa participe la abuzuri. cum a fost si cu amenzile ilegale pentru masti si circulatia libera
Pai daca pubela e in strada poti contesta amenda….acolo poate venii oricine sa puna ce vrea ,,,si sure de blocuri au pubele in starada ..Cum demonstreaza ca acele gunoi este depus acolo strict de cate locatari?
-
astia sunt o mafie si nu inteleg de vorba buna politicienii si gunoierii, e nevoie de violenta crunta sa le intre bine in cap
Mitul reciclarii este usor demontat la o cautare simpla pe Youtube. Asta și este: un mit. Pe de alta parte colectarea separata a deseurilor slujeste perfect pentru a crea niste indivizi obedienti si usor de exterminat – de vaccinat adica.
Am pus si eu gunoiul separat pana am vazut ca la final gunoiul ajungea la aceeasi groapa comuna. Tineti minte occidentul cu campania lui de acum 60 + ani în care îngropau gunoiul crezand ca acesta va fi descompus în timp? Ei bine, draga de Stiinta la care va inchinati cu ambele labe a comis-o din nou. Au dezgropat gunoiul si era perfect conservat.
O alta dimensiune este aceea de a recupera metale pretioase si pamanturi rare din componentele electronice și reciclarea acumolatorilor auto care sunt in fapt aceeasi de vreo 60 de ani – continuu reconditionati si revanduti fraierilor ca noi. De ce credeti ca trebuie sa predati acumulatorul vechi la cumpararea unuia asa zis nou?
Ceausescu – blestematul – avea un program de reciclare destul de bine pus la punct numai ca era remunerat nu asa… smechereste.
-
Ma uimeste cum poti spune unele lucruri corecte, dar in acelasi timp bati campul la maxim cu altele. In capul tau cred ca e o varza conspirationista totala.
-
@hi hi hi, nu ar trebui sa te uimeasca… o data, in ziua de azi informatia circula mai mult ca in alte vremuri, insa ia si forme “simplificate”, gen ” pe intelesul tuturor” sau “popular science” – adica chestii din manuale de sociologie, tehnici de manipulare si mai stiu ei ce ajung la oameni, in forma poate ridicola, simplificata, si circula asa (din pacate, in forma lor originala,daca dai de ele, descoperi ca chiar exista, stiintific, se predau prin mari facultati la specializarile aferente); a doua oara, daca te surprinde la @ Ha Ha Ha fenomenul, atunci nu poti avea dublu standard – inseamna a te surprind si chestii oficiale, la fel de bizare, gen dezvaluiri despre extrateresti facute de nustiuce fost oficial, multiversuri pe care le cerceteaza oameni de stiinta non-fringe, insistente ca daca mergem in zigzag si stam in coada o sa ploua mai putin (asta e o ironie, insa merge extrapolata la mai multe stiri cam lipsite de sens stiintific in sensul clasic…); ori ne revizuim parerea despre lume si o facem mai elastica, sa intre acolo si diverse noi posibilitati, ori ii luam de barbă si pe oficiali ca vehiculeaza “conspirationisme”, mai ceva decat cetateanul Cutarilă. Sunt si oameni care se duc dincolo de o limita, clar, insa s-a tras de la ei catre zona de mijloc, cat sa ii naclaiasca pe toti cu eticheta de conspirationism. Nu e chiar asa – ajungem sa nu mai intelegem o ipoteza, o posibilitate, o speculatie sau o extrapolare de frica etichetei de conspirationisti, in timp ce mass media arunca unele subiecte de SF sub nasul cititorilor… si nimeni nu mai vede paradoxul.
-
-
“Pe de alta parte colectarea separata a deseurilor slujeste perfect pentru a crea niste indivizi obedienti si usor de exterminat – de vaccinat adica.” Ce dracu consumi acid de baterie ??
-
sa te aud in cativa ani, patrocle. “ham ham”
-
-
LAZARUS TU ESTI ?
Polistirenul este un material reciclabil! De ce retimul zice sa nu il pui in pubela galbena? Si ce fac cu el, mi-l bag in anus??
Apoi nu explica ce faci cu o caserola de mancare, o cutie de pizza cum bine zicea cineva pe aici. Daca o pui la normale zice ca de ce nu e la reciclabile, daca e la reciclabile zice ca e murdare. Deci oricum nu e bine!
Daca nu o sa le colecteze oricum o sa puna oamenii sacii langa alea negolite cu actibild rosu si tot asa pana vom avea mormanele din sector 1.
Eu nu am vazut contractul niciodata, dar nu cred ca e asa beton facut, sa explice toate, incat sa nu ii poti castiga in instanta.
-
Pe polistiren cred ca toti operatorii publici de colectare a deseurilor din tara au o problema ca cica nu tot genul de polistiren se reciclaza/reutilizeaza, statul ar trebui sa creeze cadru legislativ ori pentru ca acest polistiren sa ajunga inapoi la producator ( el practic e ambalaj primar nu? app. la buy back ajung doar unele DEEE-uri dar nu si placile din polistiren cu care au fost invelite
Genul de polistiren care protejeaza produsul pana la desfacere …care nu se face nimic cu el ….ajunge sa fie
eliminat in groapa de gunoi.
Este legea deseurilor din ambalaje in vigoare ori….producatorii ar trebui sa nu mai aiba voie sa -l foloseasca sa fie alt matrial in viitor reciclabil sau biodegradbil din care sa se confectioneze protectia cu care se vand unele produse in magazin . -
Nu este reciclabil sau nu are sens economic.
Ar trebui ars. Se pregătește de ceva vreme, dar încă nu avem așa ceva la Timișoara.
-
polistirenul il amesteci cu benzina si apoi dai foc amestecului si il arunci in cine te supara foarte tare.
-
Polistirenul nu trebuie sa-l arunci, poti sa-l folosesti pentru coctailuri molotov pe care sa le arunci. Este mult mai spectaculos.
s-a intors lumea cu curu in sus daca au ajuns iste gunoieri sa ne amendeze
Atata timp cat nu mai exista in Timisoara in cartiere acele containere mari de fier, comuniste pt rafinatii cu gleznutele goale de azi, utilizate pt aruncat moloz, lucruri mari, atata timp cat nu exista tomberoane cu coduri de culori pt toate pretentiile retimului astfel incat sa arunc eticheta de la sticla separat de sticla si separat dopul, atata timp cat nu exista o informare CLARA printr-un pliant cu tabel care sa-mi arate unde arunc fiecare lucru, si muuulte astfel de pliante distribuite cetatenilor pe cheltuiala retimului/ primariei/ statului, sa-si vare etichetele alea idioate undeva in partile moi!
In plus, daca retimul ma pune sa piaptan gunoiul la pretentii de donsoara de pension, el ce mai face? Nu vrea cumva sa-l si leg baloti, cu funda! Serios! Sa inteleg ca numai savanti lucreaza la retim si deja sunt surmenati? Mars!
Oamenii sunt obositi si bolnavi , de aia arunca gresit prin urmare Retim sa-si vada de treaba si sa adune gunoiul mai des si atat, fara sanctiuni, amenzi….
Nu suntem educați.
-
vorbeste in numele tau
-
Eu cred ca sunt bolnavi la cap, nu e o chestie de educatie ci de boala psihica, oboseala, stres. Amenzile si sanctiunile nu sunt o solutie, cine vrea Elvetia sa se duca acolo. Gunoiul trebuie adunat si ingropat in pamantul din care a iesit, nu trebuie ars, ce merita reciclat foarte bine, restul ingropat in pamant.