O solicitare a Prefecturii Timiș către primării nu este văzută cu ochi buni de toți edilii din județ. Prefectul de Timiș a solicitat, luni, primăriilor și instituțiilor sau firmelor din județ să se alăture campaniei „E-learning TM”. Este vorba despre o campanie desfășurată în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Timiș și Serviciul de Telecomunicații Speciale Timiș, pentru dotarea cu laptopuri, tablete sau smartphone-uri a elevilor din județ care nu au acces la internet.
„Mă bucur că există edili care au identificat soluții și au înțeles cât de important este ca toți copiii din comunitățile lor să aibă acces la cursurile online”, anunță, la câteva zile de la apel, prefectul de Timiș.
Liliana Oneț nu spune însă câte primării au dat curs invitației făcute luni, precizând că numărul acestora este în dinamică. De cealaltă parte, filiala Timiș a Asociației Comunelor din România susține că legislația spune că această sarcină pică în curtea Ministerului Educației.
„Suntem pe deplin conștienți de importanța educației, dreptul la învățătură fiind un drept fundamental, iar Constituția României garantează acest lucru (…) Totuși, nu putem să ne arogăm atribuții care sunt de competența exclusivă a altor instituții publice. Este de competența Ministerului Educației și Cercetării să asigure suportul didactic pentru desfășurarea cursurilor, așa cum este și în cazul manualelor școlare”, susține primarul Ioan Curuți din Mănăștiur, președintele filialei Timiș a AcoR.
Potrivit acestuia, dacă mai-marii de la București vor să delege aceste competențe către administrațiile publice locale, atunci Ministerul Educației ar trebui să dea și banii pentru achiziția de astfel de dispozitive, conform OUG 57/2019 privind Codul Administrativ.
„Uneori, instituții ale statului de la nivel central împing spre administrația publică locală sarcini, fără a asigura și resursele materiale necesare. Prin urmare, solicitarea de a asigura elevilor și profesorilor tablete sau laptopuri, acces la internet și măsuri pentru protecția datelor cu caracter personal incubă resurse financiare pe care cele mai multe unități administrativ-teritoriale nu le pot asigura. (…) În consecință, rugăm Ministerului Educației și Cercetării să respecte obligațiile care îi revin conform legii”, mai spune președintele filialei Timiș a Asociației Comunelor din România.
Articole pe aceeași temă:
Liberalii din Șag spun că nu s-au opus educației elevilor. Dar au cerut laptopuri în loc de tablete
Trimite articolul
XLaudabil ca primariile se implica, insa, in special pentru ca anul scolar este inghetat si nu exista urgenta imediata, achizitia ar trebui amanata pana cand se pune la punct sistemul de predare. Altfel exista riscul ca evaluarea specificatiilor tehnice ale tabletelor sa se faca dupa ureche si sa ne trezim la inceputul anului scolar 2020-2021 ca s-au dat bani pe tablete care nu corespund necesitatilor. De exemplu se pot cumpara tablete fara un webcam incorporat iar sistemul de predare sa solicite video streaming pentru ca profesorul sa valideze participarea elevului la ora. Alte exemple pot fi memoria si procesorul necesare desfasurarii procesului fara intreruperi, siguranta in exploatare (de ex. aici putem mentiona faptul ca dispozitivele Android au o sumedenie de versiuni si personalizari si nu toate sunt “la zi” cu ultima versiune), programele conexe necesare (client de e-mail, PDF reader, etc). Toate acestea trebuie pre-instalate si configurate corespunzator pentru ca acolo unde nu exista posibilitati financiare in familie probabil nu exista nici cunostintele necesare unor astfel de configurari. Poate ar fi util ca tableta/laptop-ul sa joace simplu rol de “thin client” care la conectare sa incarce o imagine preconfigurata cu toate cele necesare.
Ar mai fi accesul la internet; poate tabletele trebuie dotate cu un SIM pentru acces mobil, caz in care contractarea serviviului ar trebui sa se faca prin Ministerul Invatamantului care ar avea parghiile necesare sa negocieze un tarif preferential cu operatorii de comunicatii.
” Comuna din Paris ‘,nu figureaza in ‘asociatia comunelor asociate’?
Vedeți oameni buni! De ce Curtea de conturi si DNA nu au ce cauta in aceasta tara! In fiecare an curtea de conturi verifica primariile ,chiar si cele de comune! Omul asta are pensiune cu bazin, teren de fotbal, fond de vânătoare si multe multe lucrari date direct, afaceri cu terenuri! Plus uitati va la poze cu prietenii lui gainari interlopi prin strainataturi, prieteni de reglări de conturi si braconaj in zona! Afaceriști primari de pe sate cu case prin lugoj si timișoara, cu zeci de hectare de teren împărțite in stanga si in dreapta, cu bani ce nu pot fi justificati! Luati la bani mărunți primarii din comune si veti fi surprinși ce case si apartamente au ei, fiicele si fii, uneori si neamurile apropiate! Si curtea de conturi doamne , dna doarme! Toti sunt înțeleși, toate se fac lejer, in ochii lumii, partidele sunt de fapt doar niste sigle si culori! Iata modul de gândire al unui parvenit cu putina scoala si cu muuuuult tupeu!
Sunt o persoană neutra, nu sunt din comuna si nici vreo aprooiata a primarului.Nu pot sa nu ii dau dreptate, prea se incearca sa se paseze spre UAT toate neajunsurile din școli. Ar trebui sa se verifice proasta gestionare a banilor primiti de unitățile de invatamant si gestionati dupa bunul plac, de acei directori sustinuti politic .Si credeti ma , nu sunt putini bani.Asta nu vrea sa vada nimeni. Scolile arata dezastruos si vesnic se mediatizeaza ca nu sunt bani.Daca asa zisi manageri , cu studii facute unde nici ei nu mai stiu,” ar fi achiziționat în fiecare an, macar 10 tablete, ar fi putut si femeia de serviciu sa aibe in acest moment un.device Acest primar este pote printrevputinii care a fist sincer si si a prezentat punctul de vedere.Toti gandesc la fel dar altii sunt lasi si mincinosi, tac si fac.