Cu toate acestea, liderul Sindicatului liber al salariaţilor din Primăria Timişoara şi din serviciile publice aflate în subordinea Consiliului Local Timişoara, Tiberiu Negrei, care este totodată şi vicepreşedinte al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), spune că au fost îndeplinite condiţiile legale pentru declanşarea acestei forme de protest, că au fost adunate suficiente semnături şi cei mai mulţi membri de sindicat au sprijinit acţiunea. La Sindicatul de la PrimăriaTimişoara sunt afiliate 200 de primării, din şapte judeţe, iar pentru protest au fost strânse semnături de susţinere de la aproximativ 3.400 de persoane, de la 161 de primării, a precizat Negrei.
Motivele de protest enumerate de sindicaliştii de la FNSA sunt: disponibilizările anunţate în administraţia publică locală, prin proiectul de lege privind normativele de personal pentru unităţile administrativ-teritoriale, diminuarea veniturilor salariale (aborgarea suplimentului postului şi a suplimentului treptei de salarizare, prin Legea-cadru 330 din 2009), încălcarea dreptului constituţional la negocieri colective (prin OUG 1 din 2010) şi subordonarea administraţiei publice locale unor structuri ale administraţiei centrale (prin ordinul pentru monitorizarea şi controlul aplicării prevederilor Legii-cadru 330 din 2009, privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice).
Liderul de sindicat din municipalitatea timişoreană, Tiberiu Negrei, spune că, dacă va fi introdusă legea privind normativele de personal 106 angajaţi din primărie ar urma să îşi piardă locurile de muncă. Cu toate acestea, cei mai mulţi dintre funcţionarii publici din primărie s-au numărat printre „spărgătorii” de grevă, şi-au văzut în continuare de program. Oamenii spun că şi aşa le-au fost reduse drepturile salariale şi nu vor li se mai taie din bani şi pe motiv de grevă.
Negrei susţine că în unele primării s-au şi făcut presiuni, iar salariaţii au dat înapoi de la proteste. „Sunt convins că s-au făcut presiuni şi se fac, atât de către conducători de instituţii, cât şi de alte persoane cu funcţii de conducere, de a nu lăsa oamenii să participe la proteste”, a declarat liderul de sindicat.
FNSA pregăteşte, în 9 februarie, pichetarea Ministerului Adminstraţiei şi Internelor şi a Ministerului Muncii, şi ameninţă cu declanşarea grevei generale pe perioadă nedeterminată din 12 februarie, dacă guvernanţii nu găsesc soluţii pentru păstrarea locurilor de muncă, respectiv păstrarea veniturilor salariale la nivelul anului 2009.
Citiți principiile noastre de moderare aici!